Štirje tedni razočaranj so bili več kot dovolj

Krka v 2. kolu evropskega pokala danes ob 18.30 gosti Budućnost z željo, da bi se oddolžila svojim privržencem.

Objavljeno
24. januar 2012 15.26
B. E., šport
B. E., šport

Novo mesto – Dvorana Leona Štuklja bo danes na stežaj odprla svoja vrata in omogočila brezplačen ogled tekme evropskega pokala med Krko in Budućnostjo ob 18.30.

Simpatična poteza ima logično razlago: vodstvo novomeškega kluba želi otopliti odnose z navijači, ki so po nizu kadrovskih menjav in porazov začeli izgubljati potrpljenje. Krka je v minulih dveh sezonah požela veliko simpatij zaradi uspešnih nastopov na domači, regionalni in evropski sceni, letos pa se sooča z manj prijetno platjo izpostavljenosti javnosti. Toliko bolj, ker na zmago čaka od 23. decembra, ko je s težavami ugnala moštvo Zlatoroga. Sledili so štirje porazi v ligi ABA z Maccabijem, Cibono, Širokim Brijegom in Hemofarmom s skupno razliko 71 točk, praznih rok pa se je vrnila tudi z gostovanja v uvodnem kolu drugega dela evropskega pokala pri Banvitu (65:77).

V tem času je na regionalni sceni zmogla le 64 točk na tekmo, s čimer se je zasidrala na predzadnjem mestu tako po številu zmag kot na preglednici najučinkovitejših moštev lige; v obeh pogledih je za njo le Zlatorog. Prevladuje pa tudi vtis, da mlajši člani moštva, ki so lani navduševali z energično igro, v zadnjih mesecih niso zmogli dodatnega kakovostnega preskoka in igrajo precej manj samozavestno, kot so pod vodstvom Aleksandra Džikića.

Drevišnja tekma je zato pomembna prelomnica. Krka bi z novim porazom izgubila dobršen del možnosti za napredovanje v četrtfinale evropskega pokala, podobno pa razmišljajo tudi pri Budućnosti, ki je pred tednom klonila na domačem parketu proti Spartaku iz St. Peterburga s 57:65; najboljši domači strelci so bili Jermaine Anderson (11), Čedomir Vitkovac (10), Marko in Aleksa Popović (po 8).

Črnogorci so vendarle dopotovali v Novo mesto na krilih uspehov v ligi ABA: v zadnjih osmih kolih so klonili le v gosteh pri Crveni zvezdi in se povzpeli na tretje mesto na lestvici s kar osmimi zmagami prednosti pred Krko, premoč pa so jim morali priznati tudi trije evroligaši – Partizan, Union Olimpija in Zagreb. Pozitivne izkušnje imajo tudi s Krko. Ob soočenju v Podgorici 5. novembra so jo premagali s 84:80, a so vso tekmo vodili s precej višjo prednostjo. Tedaj je z 21 točkami in 20 skoki blestel Nikola Vučević, ki se je po koncu »lockouta« v ligi NBA pridružil Philadelphii, vendar so tudi Novomeščani v primerjavi s takratnim dvobojem izgubili Jeroma Jordana (v Podgorici 17 točk in 8 skokov), Jimmyja Baxterja (11) in Curtisa Stinsona (6). Hkrati pa je Smiljan Pavič v soboto prvič okusil igro po skoraj enomesečni poškodbi mečne mišice in šele pričakuje vrnitev v pravo formo. Prepričan pa je, da bo Krka premostila krizo.

»Ravno ko smo se jeseni uigrali, je sledil šok – izgubili smo kopico košarkarjev in zamenjali trenerja. Zato potrebujemo nekoliko več časa. Po prihodu štirih novih igralcev smo namreč vadbo prilagodili njim in le ponavljali napadalne akcije. Hkrati pa smo bili veliko na poti, tako da smo imeli malo časa za dvig forme,« poudarja Pavič, ki zelo ceni košarkarje Budućnosti. Med njimi bo tudi Hasan Rizvić, ki je igral proti Krki že v prvem delu evropskega pokala, takrat še dresu Azovmaša: »Igrajo hitro in agresivno, prepričan pa sem, da bi lahko mi unovčili naše izkušnje. Predvsem pa moramo omejiti število izgubljenih žog, ki nas v tej sezoni drago stanejo,« meni Pavič.

Krkin trener Aleksander Sekulić dodaja: »V minulih dveh tednih smo odigrali štiri tekme v gosteh, kar je utrudilo moštvo, a naša morala je še vedno visoka. Proti Budućnosti bomo poskusili dokazati gledalcem, da si zaslužimo njihovo podporo. Črnogorci so odlični doma, tokrat pa bomo imeli prednost domačega parketa mi.«