Strah pred navezo Dončić-G. Dragić

Najboljši slovenski košarkarji blestijo v tujih klubih. Tudi v novem rodu dovolj vrhunslih igralcev za reprezentanco.

Objavljeno
28. oktober 2016 00.03
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Ob spominu na velika košarkarska tekmovanja v bližnji preteklosti ostane v ustih precej grenkobe. Slovenija ni nikoli osvojila kolajna, čeprav je imela nekatere najboljše evropske igralce. Nesoglasja in poškodbe so bile vedno močnejša od sloge in sreče. Toda začetek nove klubske sezone dokazuje, da še vedno obstaja upanje tudi za slovensko izbrano vrsto.

Tam nekje med letoma 2006 in 2009 bi lahko imela Slovenija sanjsko košarkarsko reprezentanco. V njej bi bili Jaka Lakovič, Beno Udrih, Goran Dragić, Sani Bečirović, Saša Vujačič, Marko Milič, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek, Uroš Slokar, Matjaž Smodiš, Primož Brezec in Rašo Nesterović. Resda tedaj niso bili vsi na vrhuncu svojih moči, ker so bili še neizbrušeni, ali pa so svoje najboljše partije že odigrali, a to moštvo bi imelo izkušnje, zagnanost, predvsem pa znanje. Vprašanje je celo, ali je katera evropska reprezentanca v zadnjih dvajsetih letih sploh imela boljšo generacijo s tako vrhunskimi posamezniki, ki so osvajali evroligaške lovorike in naslove v ligi NBA. V primeru poškodb pa bi lahko zaigrali še Domen Lorbek, Gašper Vidmar, Aleksander Ćapin, Goran Jurak, Sašo Ožbolt, Samo Udrih, Goran Jagodnik …

Toda ni nujno, da se zamujena priložnost ne bo več vrnila. Očitno je, da je tudi v novem rodu dovolj vrhunskih igralcev. Začetek klubske sezone celo dokazuje, da ima vse več slovenskih košarkarjev pomembne vloge pri najboljših evroligaških klubih. S svojimi potezami odločajo tekme in pristanejo v posnetkih najboljših akcij posameznega kola evrolige ali tujih prvenstev.

Eden od vrhuncev je bil torkov obračun med Realom Madridom in Baskonio. Pri kraljevem klubu blesti najboljši evropski najstnik Luka Dončić, pri baskovskem klubu je povsem dozorel Jaka Blažič. Njun medsebojni dvoboj je dajal ton celotni tekmi, ki je bila ena od najboljših v novi evroligaški sezoni. Odlično se je pri Milanu znašel tudi Zoran Dragić, že vse je bilo povedano o slovenskem zvezdniku v NBA Goranu Dragiću.

Slovenska reprezentanca ima tako z bratoma Dragić, Dončićem in Blažičem zavidanja vredno zunanjo linijo. Če bo Dončić še naprej delal tako velike korake v razvoju, bo lahko na prihodnjem evropskem prvenstvu leta 2017 skupaj z Goranom Dragićem predstavljal eno od najboljših navez organizatorjev igre v Evropi. Ker so vsi štirje tudi dobri obrambni igralci, ima selektor Igor Kokoškov sladke skrbi.

Tudi pod košem ni nobene praznine. Gašper Vidmar je spet robustni silak, pred katerim trepetajo vsi nasprotniki. Pri Banvitu igra redno, skupaj s soigralci pa je po treh kolih turškega prvenstva neporažen, med drugim je Banvit ugnal evroligaški zasedbi Darussafako in Galatasaray. V Turčiji se je dobro ujel tudi Alen Omić. Ker njegov klub Anadolu Efes nima širokega nabora centrov, Omić veliko igra, in to proti najboljšim evropskim orjakom.

Za popolnjeno celoto reprezentance bodo morali poskrbeti Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Klobučar, Aleksej Nikolić, Vlatko Čančar, pa tudi fantje, ki so ostali pri Unionu Olimpiji in Krki (Blaž Mesiček, Matic Rebec, Žiga Dimec …). Vsi igrajo ali v močnih tujih ligah ali pa v evropskih tekmovanjih proti kakovostnejšim tekmecem, zato dvoboji na evropskem prvenstvu ne bi smeli biti prevelik preskok.