Strasbourgu prepuščajo prednost, a s figo v žepu

Petrol Olimpija bo drevi debitirala v Fibini ligi prvakov proti drugi zasedbi francoske lige zadnjih petih sezon.

Objavljeno
11. oktober 2017 00.55
of Petrol Olimpija in action during ABA league basketball match between Petrol Olimpija and Crvena Zvezda in Tivoli Hall, Ljubljana on October 8, 2017
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Kar 17 sezon v nizu so Olimpijini košarkarji odigrali v evroligi in nato še štiri v evropskem pokalu, pod imenom novega pokrovitelja Petrola pa so se morali sprijazniti s selitvijo na tretjo raven stare celine – Fibino ligo prvakov. Toda tekmecev ne morejo gledati zviška, drevi ob 20.30 se bodo v Strasbourgu celo znašli v vlogi obstrancev.

Med ovirami Ljubljančanov v skupini C iz Francije, Grčije, Španije, Poljske, Nemčije, Italije in Turčije v zadnjih letih najvišje kotira prav prva. Francoski prvak 2005, pokalni zmagovalec 2015, finalist DP v vseh petih zadnjih letih, v sezonah 2013/14 in dve leti pozneje evroligaš, to je del dosežkov Strasbourga, ki ga od leta 2011 vodi francoski selektor Vincent Collet in ima v zadnjih sezonah po 6,7 milijona evrov za plače košarkarjev. Spoštljivo je zato o njem spregovoril tudi Gašper Okorn.

»Strasbourg ima vnovič visoke cilje in za francoske razmere precej bogato zasedbo, saj si lahko privošči sedem uveljavljenih košarkarjev. Med njimi je najbolj znan branilec David Logan, nekoč član Caje Laboral, Panathinaikosa in Maccabija, a pri 34 letih še vedno prvi strelec moštva. Krilni center Louis Labeyrie je igral za Francijo na letošnjem EP, Zack Wright pa je dober znanec našega občinstva. Natančno smo proučili njihovo igro in ugotovili, da so zelo močni pri napadalnih skokih, s katerimi nam je v nedeljo povzročila velike preglavice Crvena zvezda. Strasbourgu prepuščamo vlogo favorita, a s figo v žepu,« pravi Olimpijin trener, ki je v Francijo popeljal tudi povratnika v moštvu Domna Lorbka in v dvorani Rhenus Sport s 6200 sedeži bo morda že dobil priložnost za igro.

Poleg kadrovske okrepitve bi lahko aduti stožiškega kluba unovčili izkušnje iz prvih treh tekem v ligi ABA, v katerih so prikazali precej slabosti. »Zaradi naših višinskih omejitev je pomembno, da bomo začeli bolje zapirati prostor pod lastnim obročem. Zmanjšati moramo tudi nihanja, a to je za ekipe našega kova daljši proces. Proti manj kakovostnim moštvom bomo imeli manj težav, za boljša pa se bomo morali s treningom naučiti, kako naj se odzovemo, ko pridemo do vodstva. Na tekmah moramo tudi dvigniti izkoristek metov za tri točke nad 33 odstotkov. Vse, kar je pod to mejo, ni rentabilno. Na 12 pripravljalnih tekmah smo brez težav metali trojke 35- in tudi 40-odstotno, prve resne tekme pa so očitno prinesle nekakšno blokado, saj ne izkoristimo številnih neoviranih metov,« ocenjuje Okorn.

Strasbourg je bil v prejšnjih dveh sezonah za zmago prekratek za državni naslov (s 3:2 sta ga prekosila Asvel in nato še Chalon). V minulih tednih pa ni blestel z močno spremenjenim moštvom, saj je v prvih štirih kolih DP iztržil po dve zmagi in dva poraza. Ugnal je Paris Levallois Klemna Prepeliča in Chalons-Reims, izgubil pa z Antibesom (kar s 57:79) in v ponedeljek doma proti Le Mansu s 76:78. Ob zadnjem porazu so bili najučinkovitejši Logan (17), drugi branilec Michael Dixon (16), krilo Darion Atkins (10), Labeyrie in Wright (po 9).