Sutjeska se brani in obtožuje Slovence

Po črnogorskem derbiju lige ABA v zadregi tako Olimpija kot Krka.

Objavljeno
29. februar 2016 20.37
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Če bi obstajal košarkarski horoskop, bi bila 15. sezona lige ABA nedvomno v znaku Črnogorcev. Po burnih dogodkih minulega poletja je na njenem čelu predsednik Budućnosti Dragan Bokan, njegovo moštvo pa je prevladovalo brez spodrsljaja. Vsaj do nedeljskega poraza z rojaki iz Nikšića, ki je spravil v zadrego tako Krko kot Union Olimpijo.

Potem ko je Budućnost v zadnji minuti rednega dela črnogorskega derbija zapravila prednost petih točk, v finišu podaljška pa izkoristila le enega od osmih prostih metov, se je uresničila napoved, da bo treba počakati še en teden na odgovor, kdo bo poleg Tajfuna izpadel iz lige ABA. Sutjeska je namreč z deveto zmago ohranila stik s štirimi moštvi, ki so doslej zbrala točko več, in se lahko še reši. Le da bo v zadnjem kolu potrebovala še večji »čudež«. V gosteh bo morala ugnati Zadar, ob tem pa bo moral nujno izgubiti vsaj eden od njenih neposrednih tekmecev s slabšim izkupičkom v medsebojnih soočenjih: Union Olimpija doma proti Partizanu, Krka v gosteh pri Crveni zvezdi ali Metalac pri Megi Leksu. Igokea bo medtem gostovala pri Tajfunu, a je edina iz četverice zasedb z desetimi zmagami, ki je pri neposredni primerjavi uspešnejša od Sutjeske.

Zaradi veliko prahu, ki ga je dvignilo nedeljsko dogajanje v Nikšiću, je vodstvo lige ABA včeraj spremenilo spored zadnjega kola in določilo, da se bo vseh pet tekem, ki bodo neposredno odločale o predzadnjem mestu na lestvici, vendarle začelo hkrati – v ponedeljek, 7. marca ob 18. uri. Strasti pa se zlepa ne bodo polegle.

Predsednik Sutjeske Darko Perović se je na primer spomnil, da je napad najboljša obramba in uperil prst proti Sloveniji: »Vsi, ki spremljamo košarko, vemo, kaj se je v soboto dogajalo na tekmi med Krko in Mego Leksom. Prav trener Novomeščanov Vladimir Anzulović je pred dnevi pozval vse udeležence k poštenemu koncu tekmovanja, zato ga sprašujem, kako je možno, da je njegovo moštvo tako prepričljivo ugnalo tekmeca, ki je osvojil srbski pokal v konkurenci Crvene zvezde in Partizana. To je sramota! In kaj naj rečemo o tekmah Igokea – Mega Leks ali Mega Leks – Union Olimpija? Potem ko so Ljubljančani zmagali v Sremski Mitrovici, smo vsi vedeli, da bodo izgubili v Valjevu z Metalcem. Mi smo pošten klub, ki vedno igra pošteno.«

Vsi, ki jih je Perović omenil v svojem izbruhu, so kajpada ocenili obtožbe za absurdne in se ognili javnemu obmetavanju z gnojem. Slovenci imajo tudi dodatne razloge za zadržanost, saj je Sutjeska na igrišču po dvakrat premagala tako Union Olimpijo kot Krko. Če je ne bi dvakrat ustavil Tajfun, bi bila bržkone celo zunaj nevarnega območja, Ljubljančani in Novomeščani pa še v precej večji godlji. V zadnjem kolu bodo morali tako stiskati pesti za Zadar in hkrati upati na uspeh proti beograjskima tekmecema. Olimpija lahko v primeru kroga več izenačenih moštev z enakim številom točk na lestvici resda računa na izdatnejši izkupiček v dvobojih s Krko (2:0), Igokeo in Metalcem (boljša razlika v koših), zato pa je Krka po dvakrat izgubila z Olimpijo, Metalcem in Sutjesko, le proti Igokei vodi z 2:0.

Budućnost bo medtem mirno pričakala Cibono, saj si je že zdavnaj zagotovila prvo mesto med začetkom končnice in polfinalni dvoboj s Perovićevo osumljenko Mego Leksom.