Trener Dragiću zagrozil s prisilnim jopičem

Košarkarska liga NBA: dirigent Miamija Goran Dragić po osmih tekmah počitka spet na parketu.

Objavljeno
01. februar 2016 01.27
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Poškodba mečne mišice je Gorana Dragića za skoraj tri tedne prikovala na »civilno« življenje, po dolgotrajnem počitku pa je bil Ljubljančan kot tempirana bomba. Njegova vrnitev na parket ni prinesla olajšanja le njemu, marveč tudi Vročici, ki je ob njegovi odsotnosti nanizala pet porazov v osmih dvobojih, z Dragićem pa je spet zaživel njen napad.

Trener Eric Spoelstra je imel v prejšnjem tednu precej dela z brzdanjem svojega prvega organizatorja igre. V šali je po četrtkovi tekmi v Brooklynu celo dejal, da mu je moral skoraj nadeti prisilni jopič, tako težko ga je krotil na klopi, od koder je moral slovenski as spremljati igro soigralcev ob gostujoči zmagi. Nič čudnega, 29-letnik pač še nikoli v karieri med sezono ni bil prisiljen v tako dolg počitek zaradi poškodbe. »Tega ne pomnim niti iz časa v Evropi. Ni zabavno. Ves čas hočeš nazaj na parket in pomagati soigralcem, po drugi strani pa moraš delati dvakrat več, da se po poškodbi lahko vrneš. Zdaj je to končno za mano, le upam pa, da sem naredil vse, kot je treba,« je s pomislekom sicer Dragić hitro opravil, saj ga ob vrnitvi kljub visoki minutaži niso spremljale nikakršne bolečine.

Njegov prvi nastop po 11. januarju je imel ugodne posledice tudi za Miamijev napad in Spoelstra je svojega prvega dirigenta kljub prvi tekmi po 18 dneh presenetljivo dolgo držal na parketu, četudi je pred dvobojem načrtoval drugače. Med tekmo si je premislil, kljub temu pa ga je slabih osem minut pred koncem poklical na klop in nato poslal nazaj na parket tri minute pozneje, saj ni želel, da bi ga začelo od utrujenosti zanašati. »Vsakič, ko sem ga potegnil iz igre, me je vprašal, zakaj sem to naredil. A dokler si svež, lahko na ta način igraš še dolgo časa,« je pozneje pojasnil Spoelstra, ki pa je Dragića vseeno presenetil, ko mu je omogočil kar 31 minut in 37 sekund igre, med katerimi je dosegel 12 točk in zbral osem asistenc. A ker se je noga dobro odzvala, je z veseljem zagrabil ponujeno priložnost.

Potem ko je ves prejšnji teden treniral, kot da ga bo že naslednji večer čakala tekma kariere, ga je namreč najbolj glodal dvom prav o tem, kako se bo odzvala poškodovana mišica. »Takšne vrste poškodbe so najbolj neprijetne. Ko sem v Miamiju prišel k zdravniku na zdravljenje in je pogledal mojo nogo, mi je dal jasno vedeti, da se bom najbrž že po nekaj dneh počutil odlično, a se poškodba tedaj zagotovo še ne bo zacelila,« je dejal Dragić, zaradi česar v klubu niso želeli prehitro tvegati in je pred vrnitvijo najprej opravil dva treninga pod polno obremenitvijo, preden so ocenili, da ga resnično nič več ne boli.

Tako je že v uvodnih šestih minutah zadel tri koše in prispeval dve asistenci, s tem pa pospešil tok igre pri Miamiju, do polčasa in vodstva s 55:45 pa zbral deset točk. V tretji četrtini ni več dosegel koša, a je bil njegov prispevek v igri očiten. »Osredotočil sem se na to, da sem vodil igro, pač nisem imel priložnosti za odprte mete. Milwaukee je zelo dobro branil na pick'n'roll, zato nisem hotel z glavo skozi zid. Namesto tega sem raje podajal,« ni skrival veselja ob vrnitvi, toliko bolj, ker prihaja odločilno obdobje sezone, pred sinočnjo tekmo je bil Miami šesti v vzhodni konferenci z izkupičkom 26 zmag in 21 porazov.