Tretja zmaga, pa najslajša doslej

Najkoristnejši košarkar evropskega prvenstva Pau Gasol se ne zmeni za leta.

Objavljeno
21. september 2015 10.58
BASKET-EURO-2015-ESP-LTU
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Saj mu niti ne bi bilo treba, a Pau Gasol je v neizenačenem finalu eurobasketa proti Litvi ostal zvest sebi in je izstopal s 25 točkami in 12 skoki. Svoje je postoril že prej, ko se je z epsko predstavo Francozom oddolžil za poraz na lanskem domačem mundialu. Zadoščenje je bilo popolno in nobenega dvoma ni bilo o tem, komu pripada naziv MVP.

Po šokantnem porazu v četrtfinalu SP v Madridu ni bilo bolj razočaranega od Pauja Gasola, ki je pred tem izpustil slovenski eurobasket, da bi bil čim bolje nared. Njegova frustracija je bila v polfinalu proti gostiteljici Franciji očitna, toda znal jo je obrniti sebi in Španiji v prid. Ni le zasenčil Tonyja Parkerja, ampak prikazal eno najbolj dominantnih predstav v zgodovini evropskih prvenstev.

Na devetih tekmah je na parketu v povprečju preživel kar 30 minut, največ med Španci, pa četudi je najstarejši. Odlično je pod košema sodeloval z naturaliziranim Črnogorcem Nikolo Mirotićem, tudi soigralcem v Chicagu. Gasol pa je v finalu opravil še z enim »grehom« iz preteklosti, saj je bila tekma z Litvo ponovitev finala EP izpred 12 let, v katerem Gasol kljub 36 točkam ni mogel preprečiti poraza Španije.

Najboljši španski košarkar je postal vodja reprezentance že leta 2001 in je sinoči z njo osvojil že deveto kolajno na največjih tekmovanjih. Z EP ima tri zlate (2009, 2011 in 2015), dve srebrni (2003 in 2007) in bronasto (2001), svetovni prvak je bil leta 2006, na olimpijskih igrah je bila Španija z njim dvakrat druga (2008, 2012). Klubska kariera je podobno bogata, dvakrat je bil španski prvak z Barcelono (1999, 2001), leta 2001 ga je na naboru lige NBA kot tretjega igralca izbrala Atlanta, vendar zanjo nikdar ni zaigral. Med letoma 2001 in 2008 je bil pri Memphisu, najbolj plodno obdobje pa je preživel v Los Angeles Lakers (2008-2014), lani je prestopil k Chicago Bulls. Za njim je že kar 14 sezon v ligi NBA, dvakrat je bil prvak z LA Lakers 2009 in 2010, petkrat pa je nastopil na tekmi All Stars.

Gasol pri 35 letih še vedno igra kot mladenič in je bil s povprečjem 25,6 točke in 8,8 skoka prepričljivo najboljši igralec letošnjega eurobasketa. V polfinalu je prekosil celo samega sebe. Zbral je 40 točk (za dve 12:21, prosti meti 16:18 in 11 skokov). Da ga leta ne ovirajo, je dokazal že januarja letos, ko je proti Milwaukeeju dosegel 46 točk (in dodal 18 skokov), kar je njegov rekord v ligi NBA!

Eden ključnih španskih mož Rudy Fernandez ni mogel prehvaliti svojega vodjo: »Nimam več komentarjev o Gasolu. Verjetno je najboljši španski košarkar vseh časov. Lepo je igrati z njim,« o španski štirici pravi Fernandez. Gasol pa ima enega največjih občudovalcev v selektorju Sergiu Scariolu. »Pau živi za šport in košarko, vsakič se temeljito pripravi na tekmo. Skrbi za svoje telo, da je vedno dobro ogreto in regenerirano. Zdravju posveča ure in ure,« je Špančev recept za podaljšanje kariere razkril legendarni italijanski strateg.

Gasol je v finalu proti Litvi v 32 minutah zbral 25 točk, 12 skokov (dvojni dvojček), 4 asistence, 3 blokade in ukradeno žogo, ob tem pa ni zapravil niti ene žoge. Ko je pred 27.372 gledalci v Lillu prejel nagrado za najboljšega igralca turnirja (MVP), ni skrival zadovoljstva, prav rad je pred fotografi ugriznil v zlato in pokazal tri prste za tri naslove evropskega prvaka.

»Preveva me občutek polnosti, sreče in ponosa. Ta tretja zmaga na EP je nekaj posebnega in je najslajša med vsemi, saj so po vseh naših težavah med pripravami in na začetku EP le redki verjeli v naš uspeh,« je od ponosa žarel Gasol, ki zmage v finalu nikakor ni jemal za samoumevno: »Zelo dobro smo se pripravili. Zavedali smo se pomembnosti podrobnosti in smo ostali enotni, tudi ko je Litva prepolovila zaostanek. Ves čas smo verjeli v naslov in ga na koncu tudi osvojili. Čudovito!«