Trije razpoloženi možje niso bili dovolj

Košarka:  Slovenija v 2. kolu kvalifikacij za SP zaostajala za Španijo že za 17 točk in klonila po 16 zmagah.

Objavljeno
27. november 2017 00.05
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Burgos – Petkov uspeh v Podgorici po odlični igri v obrambi je podeseteril samozavest povsem nove španske reprezentance pred sinočnjim soočenjem s Slovenijo. Tekma je čez noč dobila težo revanše za prepričljivi poraz v polfinalu letošnjega EP in trikratni prvaki stare celine bi se kmalu oddolžili letošnjim šampionom z enako mero. Vodili so namreč že s 17 točkami prednosti.

Razlogov za prvi poraz slovenskih košarkarjev v uradnih tekmah po 26 mesecih in 16 zaporednih zmagah je veliko, v oči pa bode neuravnoteženost moštva pri strelskih nalogah. Kar 70 od končnih 84 točk so dosegli Klemen Prepelič (za dve 3:5, za tri 5:10 in 6 asistenc), Gašper Vidmar (za dve 10:13 in 7 skokov) in Vlatko Čančar (za dve 3:4, za tri 4:8), ki se je med strelce vpisal šele v drugem polčasu, preostala deveterica je skupaj prispevala 14 točk. Razmerje v učinku igralcev s klopi pa je bilo že kar alarmantno: Španija 44, Slovenija 7.

Pred dobrima dvema mesecema so naši košarkarji kar z 92:72 prekosili zvezdniško druščino bratov Gasol, ki je v Istanbulu vodila le z 2:0. Sinoči so morali Španci na parket brez vseh 12 udeležencev eurobasketa, toda v večjem delu dvoboja je bilo jasno, da je Slovenija bolj pogrešala Gorana Dragića, Luko Dončića, Anthonyja Randolpha in Alekseja Nikolića, ki so ob polfinalnem podvigu na EP dosegli 48 točk, Eda Murića ter Zorana Dragića. Nadomestne sile so se v Burgosu hkrati prepričale, da so tudi »brezzobi veterani in anonimneži iz povprečnih španskih moštev« odlični košarkarji.

Izbranci Rada Trifunovića so resda začeli zelo odločno. Z Vidmarjem in Prepeličem na čelu so hitro nadomestili zaostanek 12:18 in dobili uvodno četrtino, v kateri jim je šlo na roko, da gostitelji nikakor niso mogli zadeti za tri točke. Ko so nastavili merilne naprave, predvsem superizkušeni Sergi Vidal, ki se je nekako potuhnil v kotih igrišča in dosegel šest trojk s sedmimi meti, pa je bilo marsikaj drugače. Še posebej, ker je spretni branilec Quino Colom (25 točk in 9 asistenc) vso tekmo prodiral, zadeval ali podajal prostim soigralcem.

Španci so dobili drugo četrtino s 24:17 in tretjo z 29:27, kar veliko pove o slovenski obrambi, ki je imela veliko težav tudi z napadalnimi skoki domačega moštva. Reprezentanco je nad vodo ohranjala osamljena trojica razpoloženih, ki je v tretjem delu tekme prispevala 26 točk, a ni mogla v nedogled nositi bremena. Po zadnjem vodstvu s 50:49 je imela Slovenija vse več težav, ki so udarile na plano v prvih minutah zadnje četrtine. Gostitelji so namreč tudi med Colomovo odsotnostjo prišli do najvišje prednosti 82:65, ki jim je na široko odprla vrata do druge zmage v kvalifikacijah za SP. Slovenija je z zaključnim nizom 19:10 le prepolovila poraz.

»Težko nam je bilo že v uvodnih minutah tekme, občutili smo, da leži Burgos na malo večji nadmorski višini, zaradi katere smo težje zadihali s polnimi pljuči. Do polčasa smo že prejeli 44 točk, zato smo se med glavnim premorom dogovorili, da moramo igrati bolj agresivno. Poskusili smo, toda videlo se je, da v kvalifikacijah ni najboljših sodnikov, tokratni pa so nas kaznovali z 10 prostimi meti za Špance v tretji četrtini. Na srečo poraz še zdaleč ni usoden,« je ocenil Prepelič. Zadovoljen ni bil niti Čančar: »V odločilnih trenutkih nam je popustila zbranost, nismo igrali, kot smo se dogovorili. Tudi jaz sem se razigral šele v drugem polčasu, kar je bilo premalo.«

V drugi tekmi v skupini A je Črna gora premagala Belorusijo v Minsku z 91:67 (69:49, 55:31, 24:16 – Radović 19, Green 13, Sekulić in Ivanović po 11, Vranješ 10; Ljutič 18, Meščerjakov 12, Wayns 8).