Tudi pri Krki je na vsaki strani po en koš

Novomeščani danes začenjajo novo sezono v ligi ABA. V moštvu so mladi fantje in trije reprezentanti.

Objavljeno
01. oktober 2016 00.39
Helios Suns - KRK Krka. Napad Krkinega igralca Rebec Matic. V Podčetrtku 28.9.2016[Superpokal.košarka]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Pri Krki so odločni. Hočejo vsaj eno lovoriko, če ne kar obeh v slovenskem pokalu in državnem prvenstvu. Vsaj v superpokalu proti Heliosu so zmagovalni karakter že potrdili tudi na igrišču. Toda za uspeh v ligi ABA bi potrebovali več kakovostnih košarkarjev.

Vse nespametne poteze in boj za oblast pri Olimpiji so v zadnjem desetletju spretno izkoristili v Novem mestu pri Krki. Pridno so zbirali lovorike, zato so kleni novomeški navijači ostali zadovoljni, pa čeprav je raven igre tudi na Dolenjskem v zadnjih letih precej padla.

V primerjavi z Olimpijo in Heliosom bo imela Krka v novi sezoni mirnejši urnik, saj bo preskakovala zgolj iz državnega prvenstva v ligo ABA, nekje vmes bo še slovenski pokal. »Cilji so povsem jasni – obstanek v ligi ABA in uvrstitev v finale slovenskega pokala ter državnega prvenstva, potem pa osvojiti vsaj eno lovoriko,« je pojasnil Dejan Mihevc, novi trener Krke.

Mnogi so želeli, da bi Mihevc prevzel Olimpijo, toda prvo priložnost pri obeh največjih slovenskih klubih je dobil v Novem mestu. Nikakor ne slučajno, saj ima v svojem življenjepisu že osvojitev državnega naslova leta 2015 s Tajfunom. »V Novem mestu ni nobenih velikih sprememb. Ko prideš na igrišče, je še vedno vse enako – na vsaki strani po en koš, okoli štiri črte in igramo pet na pet,« je povsem preprosto povedal Mihevc.

Med pripravami je pogrešal tri igralce, toda v klubu so bili ponosni, saj so Matic Rebec, Žiga Dimec (oba Slovenija) in Darko Jukić (Danska) nosili reprezentančni dres. »Glede na situacijo smo priprave dobro izkoristili. Poleg treh odstotnih reprezentantov smo imeli tudi nekaj poškodb, zato smo vsako tekmo odigrali brez nekaj igralcev. Toda zato so priložnost dobili drugi košarkarji, kar bo za ekipo dolgoročno le dobro,« je dejal Mihevc. »Reprezentanti so se po vrnitvi hitro ujeli z moštvom. Največ težav ima Dimec, ker ni veliko igral. Potrebuje dober trening in igro, da dobi pravi občutek. Darko ne kaže znakov utrujenosti, čeprav je imel v danski reprezentanci pomembno vlogo. Matic pa tudi nima težav.«

Prav Rebec je bil največji junak Krkine zmage v superpokalu proti Heliosu s trojko v zadnjih trenutkih tekme. »Poglejte, kako smo mladi. Rebec je letnik '95, Matej Rojc pa '93, čeprav ima za seboj že nekaj članskih sezon. V moštvu so tudi trije mladinci. Če bodo dobro delali, bodo lahko dobili priložnost v slovenski ligi. Ni vse odvisno samo od mene, ampak tudi od igralcev,« je povedal trener Novomeščanov. »Prednost je, da fantje res dobro delajo. Malo nam primanjkuje izkušenj, toda igralci morajo čim prej sprejeti, da lahko z moštveno igro premagamo tudi boljše klube.«

Liga ABA, prvo kolo

Krka - Karpoš Sokoli (17)

Mornar - Partizan NIS (19)

Nedelja

Igokea - Cibona (17)

 

Že odigrano

Crvena zvezda - MZT Skopje 91:69 (27:20, 22:10, 20:16, 22:23)

Zadar - FMP 78:76 (13:21, 18:14, 26:25, 21:16)

Mega Leks - Union Olimpija 86:85 (18:25, 20:25, 29:24, 19:11)

Cedevita : Budućnost VOLI 70:80 (16:18, 16:16, 22:17, 16:29)