Tudi v Vareseju pod črnogorskim vplivom?

Igralci Uniona Olimpije so tik pred tekmo 6. kola evropskega pokala izvedeli, da so dobili tekmo z Budućnostjo.

Objavljeno
20. november 2013 03.22
Košarka Olimpija in Varase v Ljubljani, 16. oktobra 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Košarkarji Uniona Olimpije so danes le dočakali pozitivno odločitev o registraciji tekme z Budućnostjo, že na pot v Varese pa jih je pospremilo zagotovilo, da bo tekmovalni direktor lige ABA Josip Bilić razsodil v njihovo korist. In je res. Kako bo razplet vplival na razpoloženje Črnogorca Zdravka Rutešića, ki bo eden od sodnikov drevišnje tekme, pa si lahko le mislijo.

V prvih petih kolih evropskega pokala so Ljubljančani dobili vse tri tekme v Stožicah ter tesno izgubili na obeh gostovanjih v Villeurbannu in Ulmu, kar je lep izkupiček, če ga primerjamo z njihovim regionalnim učinkom. Zaradi dogajanja na drugih igriščih – predvsem zaradi štirih zmag Ulma in uspeha Asvela nad Valencio – pa so vendarle izračunali, da jim dosedanji ritem rezultatov še ne jamči preboja v drugi krog tekmovanja. Da bi lahko sami odločili o svoji prihodnosti in osvojili eno od prvih treh mest v skupini C, bodo verjetno potrebovali še kakšen podvig na tekmečevem parketu.

Kot realni priložnosti se ponujata Varese in Paris Levallois, ki sta doslej dosegli le po eno zmago, zato ni odveč vprašanje, ali bi Unionu Olimpiji bolj ustrezalo čim poznejše soočenje z njima, ko bi dokončno izgubila možnosti za napredovanje in zadnje ščepce volje. Toda trenutek za merjenje moči z Italijani je bržkone kar pravšnji. Na evropski sceni so klonili trikrat zapored, z Asvelom in Ulmom celo v svoji dvorani Palawhirlpool, v državnem prvenstvu pa po šestih kolih zasedajo šesto mesto s tremi zmagami, a so v zadnjih dveh nastopih igrali obupno. Konec tedna so na domačem parketu izgubili z Brindisijem z 71:85, kolo poprej v Sassariju s 75:105.

»Varese je res v manjši krizi in ima očitno težave, ki pa nas ne smejo zanimati. V gosteh moramo igrati korajžno in odločno ter z dobro obrambo ustaviti nasprotne napade in agresivne skoke domačega moštva. Naše moštvo je v vzponu, toda po treh zaporednih zmagah ga moramo potrditi na igrišču. V Varese potujemo trdno odločeni, da se bomo vrnili s četrto evropsko zmago. Uspeh v gosteh lahko namreč krepko poveča naše možnosti, spodrsljaj doma pa nas že lahko izloči,« je prepričan Aleš Pipan, ki se strinja, da njegovi košarkarji niso imeli lahkega dela na prvi tekmi. V Stožicah so premagali drevišnjega tekmeca s 67:59 po boljši igri v zadnji četrtini, ki so jo dobili z 21:11. Edina Olimpijina strelca v dvomestnih številkah sta bila Sasu Salin (15) in Deividas Gailius (14), pri gostih pa so izstopali organizator igre Keydren Clark (12), visoki branilec Aubrey Coleman (11) in krilni center Marko Ščekić (10).

Od tedaj so Ljubljančani močnejši za Cedrica Jacksona in Jakova Vladovića, v dobršni meri pa tudi za prerojenega Alena Omića. Koliko bo torej tekma v Italiji različna od ljubljanske? »Pred petimi tedni smo bili še v krču in brez zmage v ligi ABA, pred prvim evropskim nastopom pa tudi nismo vedeli, kam sodimo in kako močan je tekmec. Zdaj vemo, da Varese nima veliko košarkarjev v aktivnem ustroju, igra jih sedem ali osem, prav tako pa tudi, da imamo dovolj 'dolgo' zasedbo in kakovost, da jih premagamo tudi v njihovi dvorani,« ocenjuje Pipan in se strinja z oceno, da je njegovim košarkarjem na prvi tekmi povzročala težave predvsem belopolta polovica Varesejevega moštva, ki je igrala bolj kolektivno in preudarno.

»Res je. Slišal sem, da imajo preglavice s Colemanom in da na zadnjih tekmah ni igral. Ščekić in Dušan Šakota, ki je eden najboljših strelcev za tri točke v naši skupini, sta izjemno nevarna, hkrati pa želita dokazati, da sta zapostavljena in da bi si zaslužila mesto v začetni peterki. Dodatna nevarnost bo Achille Pollonara, saj igra doma veliko bolje kot v gosteh. Seveda ne smemo pozabiti na udarne adute Vareseja, kakšen atlet je Ebi Ere in kako neugoden je lahko Frank Hassell za naše višje centre,« razmišlja Pipan. In kako je on zadovoljen s svojimi Američani?

»Jackson kaže veliko voljo, manjkajo pa mu tekme. Z njim sem zadovoljen. Več lahko da Alex Stepheson, ki pa se še ni prilagodil na tukajšnjo košarko ter se naivno izgublja v prostoru in nabira osebne napake. Kodi Augustus igra, kakor zna, na trenutke je videti celo smešno, toda potrebuje še več časa. Je pa mlad, marljiv in poceni ter ni zgrešena naložba.