Tudi Vilfan opozoril na odnos do legend

Danes ob 17. uri »retro« derbi v Stožicah, Krko pokopala tretja četrtina proti Metalcu.

Objavljeno
10. januar 2016 22.59
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Po petkovem porazu Tajfuna z Zadrom in sobotnem Krke z Metalcem bo čast slovenskih moštev v 19. kolu lige ABA drevi poskusilo ubraniti še zadnje, tretje moštvo. V prazničnem ozračju, saj bodo v Stožicah obeležili 70 let delovanja košarkarskega kluba Olimpija, a tudi proti eni najtežjih možnih ovir – proti evroligašu Crveni zvezdi.

Res je, da so Ljubljančani presenetili rdeče-bele na prvi tekmi v Beogradu, toda naslednji trije meseci so (žal) potrdili, da je šlo le za enega od njihovih »fantomskih« prebliskov. Med spektaklom, ki se bo začel že ob 17. uri, se bodo spomnili asov različnih rodov, ki so po svojih najboljših močeh ustvarjali klubsko zgodovino, a tudi tokrat je zavladal vtis, da jim ni uspelo najbolje. Nekateri od najzaslužnejših so vnovič izrazili nestrinjanje z odnosom stožiškega vodstva do nekdanjih košarkarjev in trenerjev, povzel pa ga je Peter Vilfan: »Zdajšnji vodilni možje Uniona Olimpije so še enkrat pokazali, da nimajo ustreznega znanja, še manj pa spoštovanja do tradicije in zgodovine kluba, ki ga vodijo. Sicer bi že danes pod stropom domače dvorane ob trinajstici Iva Daneva viseli dresi Vinka Jelovca, Aljoše Žorge, moj in Jureta Zdovca. Štirih svetovnih prvakov, Bloudkovih nagrajencev in članov Hrama slovenskih športnih junakov. In na jubilej enega od najbolj znanih slovenskih klubov udeležencev (legend?) ne bi vabili kar s sporočili SMS. Zaradi navedenih razlogov me na tekmo ne bo!«

Pred dvobojem z branilci regionalnega naslova, ki ga bo Union Olimpija odigrala v »retro« dresih, izdelanih posebej za to priložnost, domači trener Gašper Potočnik napoveduje: »V primerjavi s prvo tekmo v Beogradu je Crvena zvezda zamenjala malone vse tuje košarkarje. Njen preboj v drugi krog evrolige veliko pove o kakovosti moštva, zato se veselimo tekme in priložnosti za dokazovanje. Beograjčani igrajo zelo agresivno v obrambi, vedno na meji osebne napake, na kar se moramo dobro odzvati z nadzorovanimi akcijami. Velika nevarnost predstavlja tudi centrska linija rdeče-belih, ki zelo veliko igrajo po globini.«

Košarkarji Krke, ki so v Valjevu nastopili brez poškodovanih Mirka Mulalića in Erjona Kastratija, so po porazu obžalovali hud padec v drugem polčasu. Ob glavnem premoru so še branili neodločen rezultat, a v 32. minuti že zaostajali z 52:69. Po nekoliko boljši končnici in dveh trojkah Matica Rebca z ogromne oddaljenosti so se v dobrih štirih minutah sicer približali na 68:72, a jim je slednjič zmanjkalo časa za zasuk, in, priznajmo, tudi navdiha in potrpljenja. Za dve točki so denimo metali le 43,9-odstotno, trojke precej bolje (8:24), v nenavadni tekmi pa sta obe moštvi prikazali obilo slabosti. Metalac je zgrešil kar 15 prostih metov, Novomeščani 11, obe zasedbi pa sta tudi medlo branili prostor pod svojim obročem. Domači igralci so tako zbrali 13 napadalnih skokov, gostje celo 15, a zaradi premajhne natančnosti niso izkoristili priložnosti za deveto zmago.

»Metalac je zasluženo osvojil točki. Vzdušje v Valjevu je bilo odlično, če bi mi imeli tako podporo, bi zagotovo zbrali več domačih zmag. V gosteh igramo bolje, ker nas ponese takšna atmosfera. Upam, da bomo v prihodnje tudi mi uživali v prednosti domačega parketa, ki je bil danes odločilen. Prvi polčas smo odigrali dobro, v nadaljevanju pa smo Metalcu dovolili preveč napadalnih skokov in to je bilo ključno za naš poraz,« je priznal Krkin trener Ivan Velić.