Ultimat FIBA in zvez za ligo ABA

Košarkarski klubi se morajo do jutri odločiti, kje bodo igrali na evropski sceni.

Objavljeno
17. marec 2016 00.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Končnica lige ABA se je začela v zanimivem in kakovostnem slogu: s presenetljivo zmago Mege Leksa v Podgorici, prvi zaključni žogi v polfinalu pa se je povsem približala tudi Cedevita v Beogradu, a po podaljšku klonila proti Crveni zvezdi. Hkrati pa se v regiji nadaljuje nič manj srdit »playoff« pred odločitvijo za FIBA ali ULEB.

Nikakršna skrivnost ni, da nacionalne zveze držav, ki prispevajo moštva v ligo ABA, navijajo za vključitev najboljših v novo Fibino »ligo prvakov«. Zdaj pa vsem že pošteno teče voda v grlo. Košarkarsko LP bodo namreč promocijsko predstavili 21. t. m. v Parizu, dva dneva prej pa bo vodstvo tekmovanja oblikovalo seznam udeležencev. Zato je predsednik srbske zveze Dragan Đilas naslovil prvemu možu lige ABA Draganu Bokanu pismo z naslednjo vsebino: »FIBA nam je postavila rok, da se moramo odločiti do 18. t. m. Če se klubi, ki so ustanovili ligo ABA, do tedaj ne bodo izjasnili, ne bodo mogli sodelovati v ligi prvakov. Zato ob soglasju vseh šestih zvez v regiji zahtevamo, da se čim prej, zagotovo pa ne pozneje kot 18. t. m., sestane skupščina lige ABA in sprejme odločitev, ali bo sprejela ponudbo FIBA ali se bo popolnoma opredelila za evroligo in evropski pokal.«

Direktor Ulebove evrolige Jordi Bertomeu ima medtem v rokah najboljše karte in bo čakal na podobno odločitev do 1. aprila. Ligi ABA je v paketu ponudil eno mesto v 16-članskem elitnem tekmovanju stare celine in še tri vstopnice za evropski pokal, v katerem bo jeseni igralo le še 24 moštev namesto 36, kolikor jih je vstopilo v sezono 2015/16. Med njimi vsaj letos bržkone ne bo slovenskih zasedb, saj je Union Olimpija končala regionalno sezono na sedmem mestu. In četudi Mega Leks niti tokrat ne bi pokazala zanimanja, da bi se vključila na evropsko sceno, sta pred Ljubljančani poleg Budućnosti, Crvene zvezde in Cedevite še Partizan in Zadar, ki imata večje ambicije. Slovencem bi torej tako kot moštvom iz Makedonije in BiH, pa tudi vsem drugim, ki se ne bodo znašli med četverico izbranih, ostala na voljo Fibina ponudba, kar bi lahko močno vplivalo na trdnost lige ABA.

V podobnih dvomih so bili tudi v drugih državah, vendar pri večini je FIBA potegnila krajši konec. Sredi januarja je denimo zmagoslavno razglasila, da bodo italijanski in francoski klubi »ekskluzivno« nastopali v njenih tekmovanjih. Že takrat je bilo jasno, da trditev ne drži, saj se je EA7 Milan dogovoril za podpis desetletne pogodbe z Ulebovo evroligo, zdaj pa počasi prihaja na dan prava resnica. Vodilni možje Reggia Emilie, Trenta in Sassarija, ki so se udeležili ponedeljkovega sestanka v Barceloni, so prosili, če bi lahko Italiji pripadla štiri mesta v evropskem pokalu, saj se zanj zanimata tudi Avellino in Cantu. V Franciji pa so Limoges, Strasbourg in Asvel stopili v ospredje moštev, ki se ne želijo zavezati, da bodo igrala le pod okriljem FIBA. »V tej sezoni smo se na nagovarjanje predsednika zveze Jean-Pierra Siutata prijavili v pokal FIBA, čeprav sodelovanje v tretjerazrednem tekmovanju nikoli ni bilo naša ambicija. Želimo imeti stik z najvišjo ravnjo evropske košarke, to pa nudita evroliga in evropski pokal. Zato smo pripravljeni nositi morebitne posledice,« je iz San Antonia sporočil Asvelov predsednik Tony Parker.