Union Olimpija bo v finalu igrala z Rogaško

Rogaška je na tretji tekmi premagala Zlatorog s 74:57 in se uvrstila v finale državnega prvenstva, kjer jo čaka Olimpija. 

Objavljeno
12. maj 2017 22.02
Košarkaška tekma med Rogaško in Zlatorog Laško v Rogaški Slatini, 6. maj 2017 [Košarka,Rogaška,Zlatorog Laško,Rogaška Slatina]
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Rogaška Slatina - Košarkarji Rogaške so v odločilni tretji tekmi polfinala lige Nova KBM doma premagali Zlatorog s 74:57 in slavili v zmagah z 2:1. V finalu državnega prvenstva jih čaka Union Olimpija, prva tekma bo v torek.

Pred polno dvorano v Rogaški Slatini so košarkarji Rogaške po porazu na prvi polfinalni tekmi končnice in zmagi v četrtek v Laškem razveselili svoje zveste privržence ter se po dveh letih spet uvrstili v veliki finale. Laščani, ki so svojo priložnost za drugi zaporedni finale bržkone zapravili na domačem igrišču, so bili večji del tekme v podrejenem položaju, čeprav so se ob koncu druge četrtine domačinom približali le na točko zaostanka. Toda v drugem polčasu so varovanci Damjana Novakovića na krilih glasnih navijačev prevladovali v vseh elementih košarkarske igre in zasluženo prišli do zmage.

Današnji obračun med Slatinčani in Laščani je bil že njihov deveti medsebojni v letošnji sezoni, obe ekipi pa sta se veselili po štirikrat. Najbolj pomembno tekmo v sezoni pa so bolje začeli domačini, ki so v zadnjih dveh minutah in pol uvodne četrtine prišli do prednosti šestih točk. Za nameček trener gostov Aleš Pipan ni mogel računati na Jana Špana, že tako pa je že pred začetkom končnice ostal brez Igorja Tratnika, najboljšega strelca lige za prvaka. V drugi četrtini so se Laščani domačinom po zaostanku 11 točk (23:34) v 16. minuti po zaslugi Rama Rizvića približali na dve točki zaostanka in napovedali, da bi bila tekma v drugem polčasu lahko bolj izenačena.

Toda vse upe Laščanov po preobratu sta s trojkami na začetku drugega polčasa zatrla Tadej Ferme in izkušeni Dragiša Drobnjak, vse niti igre pa je v svojih rokah držal tudi razpoloženi Darwin Davis. V zadnji četrtini so Slatinčani brez težav držali prednost enajstih točk, ki so si jo priigrali ob koncu tretje četrtine. Laščani so se jim sicer nekajkrat približali na sedem točk zaostanka, zadnjič šest minut pred koncem tekme s točkama Nejca Bariča s prostih metov (52:59), nadaljevanje tekme pa je bilo spet popolnoma v znamenju domače ekipe.

Najbolj razpoložen igralec domače ekipe je bil Davis z 21 točkami in šestimi asistencami, dosegel je tudi štiri trojke, tako kot tudi Ferme, v gostujoči ekipi pa je bil z 18 najbolj razpoložen Rizvić, tri manj pa je dosegel Miloš Miljković, ki je bil z devetimi skoki ob domačinu Taylorju Johnsu tudi najboljši skakalec tekme.

Rogaška - Zlatorog 74:57 (19:13, 34:32, 54:43)

Dvorana Rogaška Slatina, gledalcev 1100, sodniki: Pukl (Maribor), Majkič (Hrastnik), Špendl (Maribor).
Rogaška: Johns 11 (1:2), Đuranović 8 (2:2), Davis 21 (3:4), Drobnjak 8, Ferme 14, Fon 3 (0:2), Šantelj 4, Čamdžić 5.
Zlatorog: Rizvić 18 (5:6), Barič 6 (4:6), Miljković 15 (1:4), Rubinshteyn 8 (3:4), Krušič 4, Durnik 6.
Prosti meti: Rogaška 6:10, Zlatorog 13:20.
Met za tri točke: Rogaška 12:25 (Davis 4, Ferme 4, Drobnjak 2, Fon), Zlatorog 2:13 (Rizvić, Rubinshteyn).
Osebne napake: Rogaška 23, Zlatorog 19.
Pet osebnih: /.