Union Olimpija s sladko zmago na čelo skupine C

Ljubljanski košarkarji so v dvoboju vodilnih zasedb skupine C evropskega pokala gladko, s 74:61, odpravili zasedbo Ulma.

Objavljeno
11. december 2013 07.47
Košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so odlično opravili evropsko generalko pred sobotnim večnim derbijem s Krko v ligi ABA. V skupini C evropskega pokala so namreč vpisali še četrto zaporedno zmago, tokrat so v Stožicah na kolena gladko, s 74:61, spravili do danes vodilno zasedbo nemškega Ratiopharma Ulma. S tem so se varovanci trenerja Aleša Pipana zavihteli tudi na čelo razpredelnice, vodilno mesto pa bodo želeli potrditi prihodnji torek v zadnjem dvoboju skupinskega dela, gostovanju pri pariškem Levalloisu.

Že prejšnji teden so se Ljubljančani z veličastno zmago v Valencii otresli vseh skrbi okrog uvrstitve v drugi del tekmovanja, zdaj pa so skalpom pred tem vodilnega moštva v skupini naredili še korak naprej. Že v Nemčiji so bili blizu uspeha, saj so dobri dve minuti pred zadnjim piskom sirene vodili s štirimi točkami zaloge, a nato niso več zadeli, s čimer so Ulmu dovolili zasuk in zmago s 83:80. Danes je bilo drugače.

Prva četrtina: zmaji po dveh trojkah v vodstvo

Nemški predstavnik je v Ljubljano prispel zdesetkan, brez najboljšega strelca dosedanje sezone, ameriškega organizatorja igre Camerona Longa. Kljub temu je Ulm začel navdahnjeno in po dveh minutah ušel s 6:0. Šele ko je nemški reprezentant Philipp Schwethelm zadel trojko za povišanje vodstva na 11:4, so se gostitelji prebudili in zrežiral preobrat. Pot do njega je z uspešnim metom za tri tlakoval Dragiša Drobnjak, ko je z razdalje zadel še Finec Sasu Salin, so bili zmaji že spredaj (18:16). Zmogli so namreč delni izid 14:5, da sta na prvi odmor zasedbi odšli poravnani, je s košem poskrbel Keaton Nankivil.

Druga četrtina: Olimpija tik pred odmorom ublažila zaostanek

V drugi četrtini sta se moštvi dolgo ogrevali, preden je Schwethelm po dveh minutah igre le zadel za vodstvo z 20:18. Ponovil se je scenarij z uvoda: večji del so gostje vodili, tudi z udobnih +6 (35:29), tik pred odhodom na glavni odmor pa so razigrali tudi Pipanovi varovanci in s štirimi zaporednimi točkami močno ublažili zaostanek. Razpoložen je bil predvsem Cedric Jackson, ki je ob dostojnem metu iz igre (4:5) prispeval devet točk, Dragiša Drobnjak jih je dodal sedem.

Tretja četrtina: Ljubljančani do udobne prednosti

Po glavnem odmoru so dosti bolje začeli gostitelji in pri izidu 37:35 šele drugič v dvoboju vodili. Z delnim izidom 10:0 so bili že štiri točke spredaj, nato pa je dve trojki zapored prispeval še reprezentant Nebojša Joksimović (45:38) in trenerja gostov prisilili k minuti odmora. A tudi ta ni spremenila razmerja na parketu, Olimpija je prednost do konca tretjega dela le še oplemenitila.

Četrta četrtina: Olimpija povsem zagospodarila

V zadnji četrtini pa so Ljubljančani povsem zagospodarili na parketu. Prednost se je iz napada v napad večala, z dvema uspešnima trojkama je juriš začel Jakov Vladović, eno je dodal še Deividas Gailius in razlika je poskočila na neverjetnih 23 točk (73:50). Gostje so v prvi polovici zadnje četrtine vknjižili pičle štiri točke, Pipanova četa pa kar 19. Ulm je nato sicer nanizal osem točk zapored, a je bila tekma odločena že pred tem.

Trojke in skoki prevesili tehtnico na domačo stran

Jeziček je na stran Uniona Olimpije nagnilo boljše metanje z razdalje, od devetih trojk jih je Jakov Vladović prispeval štiri, obenem so Ljubljančani zbrali kar 14 skokov v napadu, Ulm le štiri. Najuspešnejši je bil Alex Stepheson s kar 15 skoki (7 v obrambi in 8 v napadu).

UNION OLIMPIJA : ULM 74:61 (54:46, 33:35, 18:18)

Dvorana Stožice, gledalcev 4500, sodniki Ortiz (Španija), Chiari (Italija) in Mogulkoc (Turčija).

Union Olimpija: Jackson 9 (1:1), Joksimović 8, Salin 5, Gailius 11 (4:5), Bubnić 4, Omić 2 (2:4), Drobnjak 11 (2:2), Stepheson 7 (1:2).

Ratiopharm Ulm: Günther 6, Jönke 1 (1:2), Theis 10 (4:4), Hess 10, Clyburn 4, Howard 8 (4:6), Schwethelm 11 (4:4), Plaisted 9 (1:1), Nankivil 2.

Prosti meti: Union Olimpija 13:19, Ratiopharm Ulm 14:17.

Met za tri točke: Union Olimpija 9:28 (Vladović 4, Joksimović 2, Salin, Gailius, Drobnjak), Ratiopharm Ulm 5:12 (Günther 2, Hess 2, Schwethelm).

Osebne napake: Union Olimpija 21, Ratiopharm Ulm 22.