Upali so na dve zmagi, obstali na prvi oviri

Union Olimpija po drugem porazu s Hapoelom ostala brez možnosti v evropskem pokalu.

Objavljeno
30. november 2016 23.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Jeruzalem – Le stoodstoten izkupiček v zadnjih dveh nastopih v prvem delu evropskega pokala bi ohranil Union Olimpijo v igri za napredovanje med najboljših 16 zasedb, a je obtičala na prvi oviri. Pričakovano že zaradi kakovostne premoči Hapoela in toliko bolj zaradi kadrovskih težav gostov.

Marko Mlađan in Semen Šaškov, ki sta pred stožiškimi izhodnimi vrati, nista niti potovala v Izrael, kar ni bil prevelik udarec glede na to, da sta v prvih šestih evropskih tekmah sezone skupaj prispevala le sedem točk. Zato pa se je Ljubljančanom poznalo, da sta Gregor Hrovat in Blaž Mesiček sinoči igrala z zelo prilagojenima vlogama zaradi načetih gležnjev. Gašper Okorn je imel na voljo le osem zdravih mož, pa še med njimi jih je bilo nekaj nerazpoloženih za igro. Pod svojo običajno ravnijo sta igrala predvsem najnevarnejša strelca moštva Nikola Janković (met iz igre 3:8 in pet zgrešenih prostih metov) in Brandon Jefferson, ki je zgrešil vseh pet metov in izgubil več žog (3), kot je zmogel asistenc (2).

Devin Oliver je sicer prikazal drugo najučinkovitejšo predstavo v Olimpijinem dresu – Tajfunu je natresel 19 točk v tekmi DP – ob dobrem izkoristku metov (za dve 5:8, za tri 2:3) in zbral 11 skokov, toda njegovi soigralci se v glavnem niso mogli pohvaliti z natančnostjo. Šepala je tudi Olimpijina obramba, zato so gostitelji domala igraje dosegli 49 točk že v prvem polčasu in po minimalnem vodstvu s 30:28 odšli na glavni premor s 13 točkami naskoka. In čeprav jim ni gorelo pod nogami, so se v nadaljevanju potrudili povečati prednost na 53:36 in dobili tudi tretjo četrtino (21:14). Nekoliko so popustili šele po vodstvu z 72:50 in zadnji del tekme prepustili gostom iz Ljubljane, ki imajo pred seboj le še eno tekmo na evropski sceni – proti Valencii. Že zdaj pa je jasno, da se prvič po slovesu od evrolige v sezoni 2012/13 ne bodo uvrstili v drugi krog evropskega pokala.

»Želeli smo si prikazati čim več in menim, da smo igrali kar dobro v uvodnih 15 minutah. Toda pred polčasom smo padli v globoko jamo, kar je Hapoel izkoristil. V drugem polčasu je bilo le vprašanje, s kolikšno prednostjo bo zmagal. Dvakrat smo znižali zaostanek, a še zdaleč ne dovolj, da bi lahko spremenili potek tekme. Čeprav smo se borili, bi verjetno lahko igrali bolje, toda glede na razliko v kakovosti je izid realen,« je ocenil Olimpijin trener Gašper Okorn.

Drugi izid v skupini D – Ulm : Lokomotiv 103:97; vrstni red: Valencia 5:1, Hapoel 4:2, Ulm 4:3, Lokomotiv 2:4, Olimpija 1:6.