Uradni konec lockouta v ligi NBA

Sindikat igralce in lastniki kljubov so končno tudi uradno dosegli dogovor o delitvi 4,3 milijarde dolarjev vrednega dobička.

Objavljeno
09. december 2011 08.59
Posodobljeno
09. december 2011 09.15
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

New York - Prenehanja vseh dejavnosti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu je tudi uradno konec, poroča STA. Vodstvo lige NBA in igralci so potrdili nov kolektivni dogovor, ki v naslednjem desetletnem obdobju določa tudi najbolj sporno vprašanje delitve letnega dobička, zaradi česar je bil odložen začetek letošnje sezone.

Nesoglasij o delitvi 4,3 milijarde dolarjev vrednega letnega dobička je tako konec. Sindikat igralcev je vseskozi zavračal ponudbe predstavnikov lastnikov. Slednji so igralcem ponujali 47 odstotkov omenjenega zneska, kar je bilo po njihovem mnenju absolutno premalo, igralci pa prav tako niso popuščali, saj so na podlagi starega dogovora dobili kar 57-odstotni delež zelo obilne pogače. Nazadnje je obveljal dogovor o polovični delitvi dobička, z možnostjo drugačne porazdelitve, vse odvisno od višine dobička, ko bi lahko igralci dobili tudi 51 ali 49 odstotkov.

Skrajšana sezona se bo začela na božični dan, vsaka ekipa pa bo namesto 82 odigrala 66 tekem.

Komisar severnoameriške košarkarske lige David Stern je bil na novinarski konferenci v newyorškem City hotelu pričakovano zadovoljen: »Gre za pravičen dogovor, za katerega sta obe strani sprejeli veliko kompromisov. Čeprav ni idealen, zadeva prav vsa ključna vprašanja. Prepričan sem, da bo dogovor vodil k še večjemu razvoju lige in tekmovanja.«

Med mediji v največjem severnoameriškem mestu na vzhodu ZDA pa je zaokrožila še ena vest, ki zadeva tudi Slovenijo. Vodstvo lige NBA je namreč zaustavilo posel med ekipami New Orleans Hornets, Los Angeles Lakers in Houston Rockets, v katerega je bil vključen tudi Ljubljančan Goran Dragić.

Sršeni bi jezernikom poslali Chrisa Paula, v zameno pa bi se iz Los Angelesa preselil Lamar Odom, ekipa Houston Rockets pa bi dobila Pauja Gasola. Rakete pa bi se odrekle Luisu Scolaju, Kevinu Martinu in Dragiću, ki bi se preselili v New Orleans. Vendar pa vodstvo lige NBA poslu ni prižgalo zelene luči, ker naj ne bi bil dovolj ugoden za moštvo Hornets, ki je v lasti lige NBA.