Urban Gorjanc po operaciji spet na parketu

Mladi košarkar Urban Gorjanc, ki ima Marfanov sindrom, bo še lahko igral košarko, operacija v Koreji je uspela.

Objavljeno
28. julij 2014 13.13
perko/urban gorjanc
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Lanska dobrodelna akcija nabiranja sredstev za košarkarja Urbana Gorjanca je uspela in že obrodila sadove. Potem ko je mlademu slovenskemu košarkarju zaradi Marfanovega sindorma že grozila usoda, da nikoli več ne bo smel igrati, je s pomočjo akcije lahko odšel na operacijo v Južno Korejo.

Gorjanc je na operativni poseg odpotoval v Seulu, kjer ga je še lani operiral dr. Song, Mariborčan pa je nato pred dnevi dobil nejgovo pisno potrdilo, da je bolezen odpravljena in, da znova lahko igral profesionalno košarko.

Kje bo 22-letni 213 centimetrov visoki košarkar nadaljeval svojo kariero še ni jasno. Najprej mora seveda okrepiti telesno pripravljenost, košarka bo prišla na vrsto, ko bo v dovolj dobri formi.

»Vesel sem, da od operacije naprej vse poteka v tej smeri, da se čim prej vrnem na igrišča in znova igram košarko. Bilo je naporno, po operaciji sem se moral izogibati množici ljudi, saj bi to lahko vplivalo na novo zamenjano aorto, nato sem odšel v zdravilišče v Portorož, po novem letu začel rahlo obremenjevati srce, nato pa sem začel s pravimi fizičnimi treningi, ki jih še zdaj izvajam z Draganom Miškovićem. Po končani sezoni sem sicer opravil nekaj košarkarskih treningov s Heliosom, a pravo udejstvovanje s košarko bo prišlo na vrsto, ko bom fizično dovolj pripravljen in, ko se bodo začele priprave v klubu, za katerega bom podpisal pogodbo. Izjemno sem hvaležen vsem, ki so začeli to akcijo, ter vsem, ki so mi stali ob strani pred in po operaciji ter mi pomagajo pri vrnitvi na igrišče,« je povedal Gorjanc.