Ušli največji nevarnosti, a ni še konec

Liga ABA: košarkarji Tajfuna v 22. kolu klonili tudi v dvoboju z Unionom Olimpijo, Krka prekinila serijo petih porazov.

Objavljeno
31. januar 2016 22.51
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Da je vse bliže zadnja ura za ohranitev dostojnega položaja v ligi ABA, je bilo trem slovenskim klubom jasno že nekaj časa, a šele, ko sta se Krka in Union Olimpija poslovili od možnosti napredovanja v evropskih tekmovanjih, je sledil tudi večji preobrat v regionalni ligi. Prvič po 20. decembru lani je tako Slovenija vknjižila dve zmagi v istem kolu, praznih rok je ostal le Tajfun, ki si deli zadnje mesto s Sutjesko.

Medtem ko so bili Šentjurčani v prejšnji sezoni lige Telemach nerešljiva uganka za Ljubljančane in Novomeščane ter so še v jesenskem delu lige ABA obojim pokazali ostre zobe, v drugem delu sezone očitno plačujejo davek na številne izzive, ki so si jih zadali z nastopanjem v več tekmovanjih, njihov črni niz pa se je zdaj raztegnil že na osem tekem. Pri tem jim ni služila niti sreča, saj ima ob omejenem številu kakovostnih igralcev precejšnje težave s poškodbami Ceola Clark, ob prvem organizatorju igre pa tokrat vnovič ni nastopil niti center Emir Zimić.

Kljub temu so Šentjurčani v tekmi, katere igra bo šla v pozabo veliko hitreje kot rezultat, prepričljivo dobili skok (35:31), potem ko jim ni stekel met, pa so korak z domačimi ohranjali prav s skokom v napadu (14). Medtem ko sta Olimpijina Američana po zadnjih tekmah evropskega pokala ostala velika dolžnika, sta tokrat držala nad površjem domačo barko, Zack Wright je v uvodni četrtini dosegel 14 od 22 domačih točk in bil najbolj zaslužen za vodstvo z 22:11, pozneje pa ga je zamenjal Dawan Robinson, a Šentjurčani so v 18. minuti ves zaostanek že izničili in z vodstvom 32:31 napovedali ogorčen boj za osmo zmago v sezoni. Vodili so tudi večji del zadnje četrtine, dokler ni Mitja Nikolić v 36. minuti zadel za 63:62, odločilen pa je bil strelski mrk gostov med 38. in 40. minuto, med katerim je Olimpija nanizala enajst točk.

»Odlično smo začeli, dobro smo igrali obrambo, potem pa nam je padla zbranost. Imeli smo težave z napadalnim skokom Tajfuna, v teh trenutkih tekme smo igrali preveč statično in premalo kolektivno, s tem pa gostom dali priložnost, da se vrnejo v igro. Na srečo smo tik pred zaključkom dvoboja nekoliko pobegnili, zato je bila končnica dokaj mirna. V prihodnjih dneh nas čakajo izjemne tekme, vsi vemo, proti kakšnim tekmecem bomo igrali, vsaka zmaga bo veliko presenečenje,« je po dvoboju napovedoval Olimpijin trener Gašper Potočnik, medtem ko je njegov stanovski kolega Dejan Mihevc dodal: »Mislim, da smo bili dobro pripravljeni. Nekoliko smo bili sicer oslabljeni zaradi odsotnosti Zimića in Clarka, ampak mislim, da so ostali fantje z borbenostjo to dobro nadoknadili. V zadnjih petih minutah tekme smo imeli stvari v svojih rokah, pa potem dvakrat nismo dobro izvedli napada. V zadnji četrtini smo tudi nekoliko slabše izvajali proste mete, ki so bili zagotovo eden izmed razlogov za poraz. Ključni trenutek tekme je bil odličen Nikolićev skok v napadu in potem še trojka. Union Olimpija je takrat dobila krila in prelomila tekmo.«

Ko so postali predrzni, je steklo

Podobno kot Ljubljančani tudi Novomeščani po dolgo želenem uspehu zdaj zadnjemu mestu uhajajo za dve zmagi, črno serijo pa so proti Igokei prekinili na domala identičen način, kot so med tednom prišli do pirove zmage v pokalu FIBA. In vse bolj je videti, kot da najprej potrebujejo krepko zaušnico, preden poprimejo za delo v obrambi. Četudi se je večina igralcev po poškodbah tokrat vrnila na parket, so v 8. minuti gostom v hrbet gledali že z 9:22, šele štiri minute pozneje pa je stekel tudi njihov napad. Sredi druge četrtine so se tako približali na 25:31, a je njihovo galopiranje tudi tokrat zastalo in Igokea se je na polčas odpravila celo z najvišjo prednostjo na dvoboju (+14). Minute za streznitev so prišle ob pravem času: v finišu lige ABA jih namreč čakajo dvoboji s klubi z vrha lestvice in priložnosti za nabor zmag ne bo več prav veliko. Luka Lapornik je v drugem delu silovito potegnil v napadu in bil z osmimi točkami najbolj zaslužen, da so se v 26. minuti približali na 39:42, dokončno pa so odpor gostov zlomili v zadnji četrtini, ko jim je Tomić v 31. minuti priigral prvo vodstvo na tekmi.

»Videli smo dva različna polčasa. V prvem smo bili preveč živčni, naredili smo preveč individualnih napak. Premalo predrzni smo bili, kar smo v nadaljevanju popravili. Dobro treniramo in to smo v drugem polčasu pokazali tudi na parketu. Tega ne bomo mogli ponoviti vsakič, a čestitam fantom in jih hkrati opozarjam, da smo še daleč od obstanka. Čakajo nas še težki treningi in težke tekme,« je bil jasen trener Vladimir Anzulović.