Uspeh z netipično igro za Zdovca

Slovenija v prvi pripravljalni tekmi pred SP boljša od Kanade. Rezultat ni bil v ospredju, zmaga pa nikakor ni bila odveč.

Objavljeno
25. julij 2014 00.59
Košarka Slovenija Kanada 24.7.2014 Rogaška Slatina Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Od svojega rojstva je slovenska košarkarska reprezentanca le trikrat (v letih 1995, 2001 in 2010) izgubila uvodno pripravljalno tekmo pred velikimi tekmovanji. Tradiciji uspešnih uvodov je ostala zvesta tudi v sinočnjem merjenju moči s Kanado. V njej rezultat še zdaleč ni bil v ospredju, vendar zmaga nikakor ni bila odveč.

Naši košarkarji so v prvem od 14 ogrevalnih nastopov pred svetovnim prvenstvom nastopili v skladu z napovedjo brez Gorana Dragića in Erazma Lorbka, preoblekli se niso Edo Murić, Tomaž Bolčina in Aleksej Nikolič, v igro pa ni vstopil niti Matej Krušič. Jure Zdovc je torej v ogenj izmenično pošiljal enajst kandidatov za pot v Španijo, med katerimi je dobil lepo 17-minutno priložnost tudi 19-letni dirigent Heliosa Matic Rebec. Z živahnostjo, prodornostjo in agresivno igro v obrambi je popestril igro, občasno pa plačal davek na neizkušenost z naivnimi napakami in štirimi izgubljenimi žogami.

Obe moštvi sta nasploh igrali v visokih obratih, slovenski košarkarji pa so bili pri urnosti vsaj enakovredni gostom z večinsko temnopolto zasedbo. Prednjačili so pri razumevanju igre, uigranosti, saj se poznajo še iz pionirskih časov, in tudi pri natančnosti. V prvi četrtini jim resda marsikaj še ni šlo od rok in v 8. minuti so zaostali z 12:17. Po dveh zaporednih »dolenjskih« trojkah Jake Klobučarja in Jureta Balažiča za vodstvo z 26:23 pa Slovenija ni več spustila prednosti. Dve minuti pred polčasom je povišala naskok na 35:27 in si pripravila lepo izhodišče za tretjo četrtino, ko so njeni aduti zaigrali bistveno bolj sproščeno. V tem delu igre so metali za tri točke 5:6 in pričakali konec z zelo dobrim izkupičkom pri tej prvini (13:27 – D. Lorbek 3:3, Klobučar 3:4, Balažič 3:5, Zupan 2:3, Z. Dragić 2:4) za prvo ogrevalno tekmo. Junak večera pa je bil vendarle MVP finala slovenske lige Klobučar, ki se je v vlogi prvega organizatorja moštva izkazal z učinkovitostjo in tudi domiselnimi podajami (5). Ko se je Kanada po zaostanku 62:79 približala na 74:81, je znal tudi povrniti pravi ritem.

Gostujoči selektor Jay Triano je imel zanimiv pristop pri izkoriščanju igralskega kadra, saj je vsakih pet minut zamenjal celotno peterko, Jure Zdovc pa mu ni ostal veliko dolžan z nekoliko manj hokejskimi rokadami. Kanadčani, ki so sinoči odigrali prvo od 11 pripravljalnih tekem, na katerih želijo nabrati nekaj mednarodnih izkušenj za prihodnje leto, ko si bodo na ameriškem prvenstvu poskusili priigrati vozovnico za OI 2016, so imeli nasploh precej težav pri privajanju na evropski slog igre in sodnike. Po njihovih odločitvah so se neredko obrnili k svojemu trenerju in ga vprašali, kaj so storili narobe. Izjema je bil izkušeni Carl English, nekdanji branilec Zadra, ki že od leta 2007 igra v Španiji in je kajpada namazan z vsemi žavbami, drugi pa so se v glavnem čudili, kako so lahko bledi domači fantiči hitrejši od njih.

Zaradi številnih nihanj in izgubljenih žog (Slovenija 17, Kanada 16) ter vrzeli v obrambi selektor Zdovc vendarle ni bil povsem zadovoljen: »Na trenutke je bilo veliko že kar smešnih situacij. Nismo se držali dogovorov, zato smo tekmo slednjič dobili z napadalnimi prebliski in netipičnim rezultatom za moja moštva. Precej težav smo imeli pri organizaciji igre, prejeli pa smo tudi preveč lahkih košev. Takšnega tekmeca bi morali zadržati pod mejo 60 točk.«

Drevi ob 20.05 se bo slovenska reprezentanca v Murski Soboti pomerila z Gruzijo, ki je v včerajšnji uvodni tekmi pokala Adecca ugnala Ukrajino s 70:62 (Sanikidze 19, Šengelia 12, Cincadze 11, Pačulia 10; Jeter 14, Natjažko in Kornjenko po 8).