Uspeh z obrambo in Prepeličevimi trojkami

Slovenija je z zmago nad Ukrajino potrdila 1. mesto na pokalu Adecca, MVP turnirja Jaka Klobučar.

Objavljeno
27. julij 2014 01.22
Košarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Rogaška Slatina – Za ukrajinske košarkarje se je šele v zadnjem hipu našlo mesto na pokalu Adecca zaradi vojnih razmer v njihovi domovini, ki so jih med drugim stale organizacije EP 2015. Toda na parketu Slovenci niso pokazali toliko razumevanja. Mukoma, pa vendarle, so dobili reprizo tekme za 5. mesto na lanskem EP in potrdili prvo mesto na tridnevnem turnirju.

Na včerajšnji tekmi poleg Erazma Lorbka in Gorana Dragića niso igrali Domen Lorbek, Matej Krušič in še tretjič v letošnjih pripravljalnih nastopih Tomaž Bolčina. Za Krkinega centra, ki ima težave s koleni, se je reprezentančna akcija že končala, saj jutri ne bo potoval s soigralci v Louyang, kjer se bo slovensko moštvo na Stankovićevem pokalu pomerilo z gostiteljico Kitajsko, Rusijo in Angolo, tekmico naše reprezentance v skupini D na SP. Le pet udeležencev lanskega eurobasketa, kolikor se jih je postavilo po robu Ukrajini, je bilo dovolj za zmago, ki pa je bila trdo prigarana.

Če je Jure Zdovc po uspehih nad Kanado in Gruzijo nejeverno zmajeval z glavo zaradi izjemne natančnosti njegovih košarkarjev, met včeraj ni bil ravno njihov zaveznik. Izjema je bil Klemen Prepelič. Do 15. minute tekme je metal za tri točke 4:4 in poskrbel za vodstvo 21:12, ki se je pri prednosti 27:18 začelo topiti. Vsi drugi Slovenci so pač v prvem polčasu skupaj metali trojke le 1:13, za dve točki pa so bili zgolj 30-odstotni, težave pa je povzročal tudi skok. Medtem ko so gostje lovili odbite žoge pod košem Slovencev, so ti pozabljali zapirati prostor pod svojim obročem ali celo že tekli v nasprotni napad.

V nizkoproračunski predstavi z skromnim številom doseženih košev je vse bolj pridobivala na teži igra v obrambi. Ukrajinci so v uvodnih 16 minutah drugega polčasa zmogli le 14 točk, zmagovalca pa so pomagali odločiti napadalni prebliski gostiteljev. Po trojkah Jureta Balažiča in Jake Klobučarja za 40:34 so gledalci nekoliko lažje zadihali v soparni dvorani, nato pa je na sceno vnovič stopil Prepelič. Če je v petek metal proti Ukrajini za tri točke 4:5, je tokrat presegel svoj ostrostrelski dosežek na 6:7 in z osmimi zaporednimi točkami povišal naskok na 48:36. Izboljšal je tudi osebni rekord v članski reprezentanci, do SP pa ga vendarle čaka dolga pot v hudi konkurenci na slovenskih zunanjih položajih. Z dvomestnim naskokom v žepu je bilo v hipu marsikaj lažje, pri 58:40 pa je bilo tudi jasno, kdo je najboljši v Rogaški Slatini. Slovenija in Jaka Klobučar, prvi košarkar tridnevnega turnirja.

Jure Zdovc je po koncu prireditve poudaril: »Čestital sem košarkarjem za novo zmago, saj sem pričakoval, da ne bodo tako natančno zadevali kot proti Kanadi in Gruziji. Z obrambo sem v glavnem zadovoljen, pešal nam je le obrambni skok, sicer bi lahko Ukrajince ustavili pod mejo 50 točk. Toda takšna razlika bi bila nerealna. Pozna se nam, da imamo košarkarje iz različnih sredin, a če bo volja za odpravljanje napak, ne bi smeli težav v nadaljevanju priprav in na SP.«

V drugi tekmi dneva je Kanada premagala Gruzijo s 83:66 (Heslip 14, Nicholson 13, Olynyk 12; Pačulia in Burjanadze po 11, Šengelia 10). Končni vrstni pokala Adecca: 1. Slovenija 3:0, 2. Kanada 1:2, 3. Ukrajina 1:2, 4. Gruzija 1:2.