Uspeh zaželen, a je izhodišče težko

Union Olimpija na revanšo v evropskem pokalu v Nižnij Novgorod brez dveh igralcev: Ronaldsa Zakisa in Gregorja Hrovata.

Objavljeno
25. januar 2016 21.45
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Neusmiljeni ritem nastopov v ligi ABA in evropskem pokalu Unionu Olimpiji ne daje pravega manevrskega prostora, da bi si zalizala rane in uredila svoje vrste, ki so jih ravno v občutljivem delu sezone načele poškodbe. Četudi so možnosti za napredovanje v evropskem pokalu usahnile, pa jim drevišnje gostovanje pri Nižnij Novgorodu ponuja priložnost, da se od Evrope poslovijo s častnim izplenom.

Odkar so se pred tremi leti poslovili od evrolige in nazadovali v rang nižjega pokalnega tekmovanja, so se Ljubljančani od Evrope še vselej poslovili z vsaj eno zmago. S tremi zaporednimi porazi v tej sezoni so tako že zabeležili najslabši evropski štart v drugem delu, hiter pogled na nadaljnji razpored pa razkrije, da jih bosta za uresničitev cilja v naslednjih dveh tednih čakala še zahtevnejša zalogaja, saj Unics in Maccabi ne skrivata visokih letošnjih evropskih ambicij. Domači poraz z Nižnij Novgorodom pred tednom dni je sicer pustil grenak priokus, saj so domači prvi uspeh drugega dela iz rok izpustili potem, ko so v zadnji četrtini že ujeli tekmece in si pripravili izhodišče za preobrat, a prav niz napak, ki so jih drago stale uspeha, jim pred nastopom v Rusiji vliva upanje, da lahko z boljšo akumulacijo lastnih moči vendarle prekinejo začarani evropski krog. Del nosilcev igre je pač ostal dolžnik iz prejšnjega tedna, zlasti Sava Lešić in Zack Wright sta na prvi tekmi z Nižnij Novogorodom beležila slab strelski večer.

»Prejšnjo tekmo z Rusi bi morali dobiti. Naredili smo kar nekaj napak, ki pa smo jih analizirali in obenem ugotovili, da je bilo na prvi tekmi tudi nekaj dobrih stvari. Upam, da bomo na gostovanju popravili napake in poskušali presenetiti nasprotnika,« trener Gašper Potočnik ne pozablja, da so v tej sezoni vendarle več pokazali v gosteh kot doma in v prvem delu nanizali zmage pri Bilbau, Oldenburgu in Telekomu Bonnu. Nižnij Novgorod je sicer v nedeljo doma slavil novo zmagi v ligi VTB, v kateri zaseda osmo mesto, tokrat je ugnal Avtodor, ki je na lestvici mesto pred njim. »Pričakujem, da se bomo predstavili v lepi luči. Mislim, da v zadnjem mesecu igramo zelo dobro, ampak imamo resnično težke tekmece, ki so v tem trenutku močnejši od nas. Verjamem pa, da bomo v Rusiji pokazali dobro igro in upam, da bomo dobili tudi možnosti za zmago,« pa razmišlja kapetan Saša Zagorac.

Potočnik se je sicer odločil, da vnovič ne bo tvegal z nastopom Ronaldsa Zakisa, ki ga ob težavah s kolenom raje varčuje za pomembnejše dvoboje v ligi ABA, a je moral tokrat na seznam poškodovanih dodati tudi Gregorja Hrovata, medtem ko je status Mitje Nikolića še vedno negotov. Postojnčana so sicer po poškodbi na prejšnji tekmi evropskega pokala v soboto proti Zadru poslali na parket, a še vedno čuti posledice zvina gležnja, njegov prispevek pa bo pomemben zlasti v nadaljevanju sezone, ko si bodo morali Ljubljančani zagotoviti obstanek v regionalnem prvenstvu. Ne le stagnacija, marveč kar občutno padanje kluba v evropskih okvirih v zadnjih letih jih je pač pripeljalo do točke, na kateri jim v ligi ABA še nikoli ni tako gorelo pod nogami kot letos, že konec tedna pa jih čaka tudi pomemben dvoboj za obstanek s Tajfunom, za katerim je resda niz porazov, a ima obenem tudi najboljši medsebojni izplen iz dvobojev s slovenskimi moštvi.