V Beogradu dosegel svoj cilj

Pri Partizanu bodo težko zadržali slovenskega reprezentanta Eda Murića.

Objavljeno
25. maj 2015 12.41
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Finančne težave so Partizan že pred leti pahnile v živi pesek, iz katerega se izvleče enkrat bolj in drugič manj uspešno. Ko je lani Edo Murić pristal na snubitev kluba z največ srbskimi lovorikami v zgodovini in tudi rekorderja po številu osvojitev naslova v ligi ABA, ga torej ni gnal tok denarja, marveč želja po osebni uveljavitvi. Črno-beli morda res niso več na ravni svojega slovesa, a Ljubljančan je zagotovo dosegel svoj cilj.

Nesmiselno bi bilo izgubljati čas z ugibanji, kako bi se zanj odvrtela sezona, če bi beograjsko okolje ob bogatejšem proračunu lahko pripeljalo bolj kakovostne in uveljavljene igralce. Ko se je namreč jeseni soočil z realnostjo, je Ljubljančan hitro prepoznal priložnost, da že v prvi od treh sezon – za kolikor naj bi sklenil pogodbo s Partizanom – pride do vidne vloge v enem od velikanov balkanskega košarkarskega prostora. V evropskem pokalu je imel tako minulo sezono z 31,5 minute največjo minutažo na tekmo in bil drugi strelec moštva (14 točk), prav tako je bil med najbolj izkoriščenimi igralci Partizana v ligi ABA, v kateri je v 26,1 minute v povprečju dosegel 11,3 točke.

Kot neformalni vodja moštva, kar je v avtokratskem sistemu Duška Vujoševića vsekakor svojevrstno priznanje, si je morda res želel, da bi pustili vidnejši pečat v regionalnem tekmovanju in morda ujeli vozovnico za evroligo, a ob prevladi Crvene zveze niti državna lovorika – v DP so ta čas drugi – letos ni realen cilj. Rdeče-beli so v tej sezoni dobili šest od osmih medsebojnih dvobojev, tudi najbolj pomembno serijo v polfinalu lige ABA. Je pa čez noč, podobno kot Jaka Blažič pri Crveni zvezdi, osvojil navijače, predvsem pa se je soočil s pritiskom, ki mu je pred odhodom v Srbijo predstavljal enega največjih izzivov. Večjih posledic mu ni pustila niti poškodba rame, zaradi katere je sredi sezone počival dobre tri tedne.

Hitra socializacija na tujem je Muriću ustrezala, tako da je igralsko še dozorel in sam zatrjuje, da v bližajočem se poletju ni vprašljiva niti njegova reprezentančna prihodnost. Veliko več neznank pa visi nad njegovo klubsko potjo. Pri Partizanu bi ga radi zadržali, a italijanski časnik Gazzetta dello Sport je že pred tedni razkril, da so nanj za začetek resno vrgli oči pri Milanu. Predsednik kluba Flavio Portaluppi se je namreč v zadnjem delu sezone odpravil v Beograd, da bi se na lastne oči prepričal o vrednosti Slovenčeve igre, saj so se pri italijanskem velikanu že pripravljali na možnost, da se David Moss odreče ponujenemu podaljšanju pogodbe. Murić je namreč dober vtis pustil že prejšnjo jesen, ko je med pripravami na sezono Partizan resda izgubil z Milanom, a je slovenski reprezentant dosegel 29 točk, od tega 23 v prvem polčasu.

Pri Partizanu Muriću, kot kaže, ne bodo metali polen pod noge, če se bo odločil za menjavo kluba. To je priznal tudi Vujošević, razlogi pa se skrivajo prav v težki finančni situaciji črno-belih, ki slovenskega reprezentanta z ničemer ne morejo zadržati. »Rad bi, da bi Murić ostal pri nas, kot je tudi predvideno v lani sklenjeni pogodbi. A dejstvo je, da bodo po koncu sezone vsi naši igralci prosti, podobno kot se je že zgodilo prejšnjo sezono. To je pač del strategije moči nekoga, ki želi, da se dogajajo takšne stvari,« je v svojem slogu pojasnil Vujošević in priznal, da za Murićev odhod – če bi se slednji zanj odločil – ne bi bilo pravnih ovir, saj njegove plače že toliko zamujajo, da ga na klub ne veže nikakršen formalni dogovor.