V Beogradu so že zadeli 15 trojk

Krka z Metalcem, Olimpija jutri s Crveno zvezdo.

Objavljeno
17. oktober 2015 01.30
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Tajfun je že sinoči odigral tekmo 6. kola lige ABA v Zadru, danes bo stopila na sceno Krka proti Metalcu, jutri pa bo na vrsti derbi med vodilno Crveno zvezdo in četrto Union Olimpijo. V Beogradu Ljubljančani niso zmagali že štiri leta, le nekaj mesecev manj pa je star njihov zadnji uspeh proti rdeče-belim.

Košarkarska tržnica je še vedno v polnem razmahu, saj se moštva, ki so slabše odprla sezono, trudijo nadomestiti zamujeno. Cibona je tako privabila Nebojšo Joksimovića in branilca Jamesa Florencea, ki je v prejšnji sezoni nosil dres Zadra kot tretji strelec lige ABA za Malcolmom Amsteadom in Nikolo Jokićem. V Zagrebu vadi še en Slovenec, 18-letni organizator igre Žan Mark Šiško, a čaka, da se bo vodstvo Cibone dogovorilo z Olimpijo o višini odškodnine.

Klubi z vrha lestvice imajo drugačne skrbi, saj morajo uskladiti dejavnosti na več frontah, toda ob začetku evropske sezone so se dobro odrezali. Crvena zvezda je gladko ugnala Strasbourg v evroligi, Union Olimpija in Budućnost sta bila boljša od Trenta in Banvita v evropskem pokalu, klonila je le Cedevita na gostovanju pri Olympiakosu, a bila izenačena do 28. minute. Stožiško moštvo bo jutri poskusilo potrditi, da sredina učinkovita predstava, ob kateri je dosegla kar 98 točk, ni bila naključna, hkrati pa bi moralo zaigrati bistveno bolje v obrambi. Toda prejšnji rodovi Ljubljančanov so že dokazali, da je v dvorani Pionir možno dobiti dvoboj z visokim rezultatom. Oktobra 2011 so prekosili Crveno zvezdo s 101:93, potem ko so metali za tri točke 15:24 (Sasu Salin 6:7, Ratko Varda 3:3), torej zelo podobno kot proti Trentu (14:22).

Olimpijin trener Gašper Potočnik bi vendarle raje ubral manj hazardersko pot: »Crvena zvezda je absolutni favorit, saj ima vrhunsko ekipo. V Beograd smo se podali, da bi naredili vse, kar je v naši moči, želimo se pokazati v čim boljši luči. Gostitelji bodo še posebej nevarni tik pod obročem, zato bomo morali igrati kolektivno v obrambi, na drugi strani igrišča pa se bomo morali odzvati na agresivnost domačega moštva, ki mu prinaša številne lahke koše.«

Lani je Krka premagala Metalac kar z 89:59, kar je bil najvišji poraz Srbov v krstni regionalni sezoni. Novo soočenje moštvi pričakujeta z enakim izkupičkom (2:3), obe pa sta igrali precej bolje doma kot v gosteh, kar je dober obet za Novomeščane. Njihov trener Ivan Velić pravi: »Metalac je bil lani najprijetnejše presenečenje lige ABA. V novo sezono je vstopil s še večjimi ambicijami, kar dokazujejo njegove okrepitve, na štartu pa je imel kar nekaj težav. Toda nas zanimajo le naše slabosti, ki jih moramo odpraviti. Naredili bomo vse, da bi prišli do tretje zmage.«

Danes se začenja še tekmovanje v ligi Telemach. V uvodnem delu bo sodelovalo devet moštev, ki bodo odigrala po 16 tekem, najuspešnejša trojica pa se bo uvrstila v ligo za prvaka, v kateri se jim bodo pridružili branilec naslova Tajfun, Krka in Union Olimpija.

Pari 6. kola lige ABA, danes: Krka – Metalac (17), Cibona – Partizan (19), Budućnost – Cedevita (21); nedelja: Crvena zvezda – Union Olimpija (17), Sutjeska – MZT (19); ponedeljek: Mega Leks – Igokea (21). Pari 1. kola lige Telemach, danes: Rogaška – Lastovka (19), Portorož – Zlatorog (19.30), Helios Suns – Elektra (20); sreda, 21. t. m.: LTH Castings – Hopsi Polzela (20); Šenčur GGD prost. B. E.