V Dalmaciji vendarle na izletu

Košarka: Petrol Olimpija že pred polčasom obsojena na poraz.

Objavljeno
09. december 2017 13.00
Posodobljeno
09. december 2017 13.00

Zadar – Za razliko od minulih tednov so košarkarji Petrola Olimpije tokrat pohiteli v ligi ABA in v prvi tekmi 11. kola že sinoči gostovali v Zadru. Brez poškodovanih Talorja Battla, Erjona Kastratija in Bojana Radulovića pa niso mogli uresničiti napovedi, da bo gostovanje v Dalmaciji pomembnejše od zmage nad Roso Radomom v LP. Doživeli so šesti poraz.

Zadrčani so se v prejšnji sezoni ognili izpadu v zadnjem kolu, v katerem so ugnali prav Olimpijine košarkarje in prepustili zadnje mesto Krki. Letos so si rekli, da ne želijo podoživeti težkih trenutkov, zato so že prej poprijeli za delo. Zmagam nad MZT, Igokeo, Cibono in Mego Bemaxom so sinoči dodali še eno in se na lestvici izenačili z Ljubljančani, ki so se upirali le do sredine prve četrtine. Po vodstvu s 13:11 so hitro zaostali s 15:26, še večji padec pa so si privoščili pred polčasom, saj so po nizu 2:16 odšli na glavni premor z ogromnim in že odločilnim zaostankom 21 točk, ki je v 36. minuti narastel na 60:84. Zadar je dobil skok kar s 40:24.

V 2. ligi ABA sta po osmih kolih na vrhu dve slovenski moštvi. Sixt Primorska in Krka se borita za uvrstitev na finalni turnir najboljše četverice in končno prvo mesto, ki omogoča napredovanje med regionalne prvoligaše. V slovenski ligi Nova KBM pa kažeta precej bolj pisane predstave. Koprčani vodijo na lestvici, a so pred tednom izgubili v domači dvorani z novinko Ilirijo, Novomeščani pa so se dan prej ognili zdrsu na zadnje mesto v derbiju »spodnjega doma« z Zlatogorom. Zdaj tekmeca čakata dva zaporedna medsebojna dvoboja – jutri za točke DP, v torek pa za regionalne – in zanimivo bo videti, v katerega bosta vložila več energije.

V Domžalah se bosta pomerila državna prvaka zadnjih dveh sezon, Helios Suns (2016) in Petrol Olimpija (2017), v Tivoliju pa zasedbi, ki sta se uvrstili v najvišji slovenski razred šele v zadnjih letih – Ilirija letos, Šenčur GGD leta 2014 –, a trenutno z izkupičkom 4:3 zaostajata le za Sixtom Primorsko (6:2) in Rogaško (5:3).

Drugi pari 11. kola lige ABA, danes: Igokea – Mega Bemax (17), Partizan – Cedevita (19), FMP – Budućnost (21); nedelja: MZT – Mornar (17); ponedeljek: Cibona – Crvena zvezda (18); 9. kolo lige Nova KBM, danes: Rogaška – Šentjur (19), Hopsi Polzela – Zlatorog (19); nedelja: Ilirija – Šenčur GGD (18), Helios Suns – Petrol Olimpija (19), Krka – Sixt Primorska (19).