V kvalifikacijah tudi brez Murića?

Košarka: med čakanjem na Realov odgovor se je Anthony Randolph vnovič poškodoval.

Objavljeno
17. november 2017 00.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pred ponedeljkovim zborom slovenske reprezentance je jasno, da bo novi kapetan Gašper Vidmar, ki bo tudi ključni mož tik pod obročema. Selektor Rado Trifunović je upal, da bo Real pristal na nastop Anthonyja Randolpha (in Luke Dončića) vsaj na tekmi s Španijo 26. t. m., a še ni dobil odgovora, za nameček pa se je Američan vnovič poškodoval. Vprašljiv je tudi Edo Murić.

Zadnja vest je prišla iz Madrida. Potem ko je moral Randolph v drugi polovici oktobra počivati dva tedna zaradi izpaha rame, je med torkovim dvobojem z Baskonio utrpel stresni zlom kosti v stopalu, po katerem bo okreval do šest tednov. Američana zaradi znanih nesoglasij med vodstvoma evrolige in mednarodne zveze FIBA sicer ni bilo na selektorjevem seznamu 14 kandidatov za kvalifikacijska dvoboja za SP 2019 z Belorusijo 24. t. m. in Španijo dva dneva pozneje, toda upanje je vendarle tlelo, kar je potrdil tudi Rado Trifunović.

»Pred mesecem dni sta Anthony in Luka zagotovila, da želita igrati za reprezentanco, da pa čakata na razplet na višjih ravneh. Anthony ni spremenil mnenja niti po izpahu rame, toda zdaj mu jo je zagodla nova poškodba. Luka je nedavno vztrajal, da bi želel igrati v polnih Stožicah in naj poskusimo urediti, da bi lahko nastopil. Toda evroliga se še ni dokončno izjasnila, prav tako Real, čeprav lahko pričakujemo negativen odgovor. Košarkarska zveza Slovenije je vseeno naslovila Realu pisno prošnjo, saj se utegne zgoditi, da bo španska zveza zahtevala od svojih evroligaških klubov, naj dovolijo igrati domačim reprezentantom vsaj proti nam. In če bodo v Madridu prižgali zeleno luč Rudyju Fernandezu, jo bodo morali še drugim. Nismo še dobili odgovora,« pojasnjuje selektor, ki se zaveda, da ima kraljevski klub dodatne težave zaradi hujših poškodb Sergia Llulla, Gustava Ayona in Ognjena Kuzmića.

Drugačen je primer Eda Murića, ki se je na letošnjem EP dopolnjeval z Anthonyjem na položaju krilnega centra. Zdrav je in tudi v selektorjevi štirinajsterici za prvi kvalifikacijski cikel, vendar ni jasno, če bo lahko v njem igral.

»Pogovorila sva se, ko sta turška evroligaša napovedala, da bosta svojim košarkarjem omogočila igranje za reprezentanco, če bodo želeli. Nato sta spet spremenila mnenje in nihče pravzaprav ne ve, kakšna bo njuna zadnja beseda. Edo ima pogodbo z Anadolujem Efesom za dve sezoni in kot sem razumel, bo v zajamčeni obliki stopila v veljavo 17. ali 18. t. m. Klub se je očitno zaščitil in ga lahko ob izteku roka zadrži za dve leti ali pa se mu odreče. Lahko se torej primeri, da ne bomo mogli računati niti na Murića, čeprav bi ga zelo potrebovali. Počakati moramo na konec tedna,« razkriva Trifunović.

Prav mesto krilnega centra je bilo pred letošnjim EP najbolj pereče po oceni strokovnega štaba in zato je KZS sprožila spremembo zakona o izredni naturalizaciji, po katerem je Randolph dobil slovensko državljanstvo. Kako naj si torej Slovenija utre pot skoti kvalifikacije za SP po črnem scenariju: brez Randolpha in Murića?

»V tem primeru bi morali spremeniti vlogo Vlatka Čančarja, ki je v mojih očeh krilo, vendar je raznovrsten košarkar in se zelo dobro znajde tudi kot krilni center. Imamo tudi Saša Zagorca in kdo ve, mogoče si bo pa mladi Jurij Macura priboril mesto v moštvu in igralne minute? Na priprave lahko povabimo še koga. Na širšem seznamu je bil Jan Kosi, v tej sezoni pa dobro igra Dino Murić, ki je po nizu poškodb in dveletnem zdravljenju v dobrem telesnem stanju in je pripravljen kadarkoli priskočiti na pomoč. Pravi, naj ga le pokličemo, če ga bomo potrebovali. Morda pa bomo kdaj poskusili z nizko peterko in imeli namesto krilnega centra v njej, denimo, Gregorja Hrovata. To bi bilo vsekakor presenečenje za tekmeca,« razkriva selektor, ki bo imel tudi dodobra oslabljeno branilsko vrsto. V njej bo poleg Gorana Dragića in Luke Dončića pogrešal Alekseja Nikolića, ki je na eurobasketu odlično opravil svoje epizodne naloge, vse bolj pa se uveljavlja tudi v Nemčiji.

»Bamberg je sprva napovedal, da bo dajal svojim košarkarjem proste roke, tudi če bi evroliga nasprotovala. Govoril sem z Vladom Šćepanovićem, pomočnikom trenerja Andree Trinchierija, ki mi je prav tako zagotovil, da ne bo težav, naslednjič pa mi je že dejal, da si je klubsko vodstvo premislilo. Tudi Aleksej želi pomagati moštvu v kvalifikacijah, a ne more nasprotovati delodajalcu. Prišli smo do položaja, ko bomo odvisni od dnevne volje klubskih šefov. En dan bodo rekli da, po dveh porazih ne,« ocenjuje Rado Trifunović.