V Ljubljani spektakel v ulični košarki 3 na 3

Ljubljanski turnir je za slovensko košarko 3 na 3 veliko priznanje, pravi Aleš Križnar s KZS.

Objavljeno
16. avgust 2017 16.33
L. Z., STA
L. Z., STA

Ljubljana, 16. avgusta - Ljubljanski kongresni trg bo v petek in soboto prvič v zgodovini gostil turnir v košarki 3 na 3, imenovan 3x3 Samsung Ljubljana Challenger. Med 16 ekipami z vseh koncev sveta bo tudi pet slovenskih moštev, ki pred domačimi navijači obljubljajo spektakel in boj za najvišja mesta.

Turnir challenger v košarki 3x3 na Kongresnem trgu je v letošnji sezoni eden od 14 turnirjev po vsem svetu. V slovenski prestolnici se bo pomerilo 16 ekip, ki so razdeljene v štiri skupine, dve najboljši iz vseh se uvrstita v četrtfinale. Ekipi, ki bosta v soboto igrali v večernem finalu ob 21.30, se bosta uvrstili na turnir serije svetovne serije v Debrecenu na Madžarskem.

Med ekipami je tudi pet slovenskih moštev. Za Ljubljano bodo igrali Aleš Kunc, Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac in Želimir Zagorac, za Bernardin Alen Prole, Jaka Zagorc, Matevž Mikuš in Robi Abramovič, za Kranj Boris Jeršin, Jasmin Perkovič, Mensud Julević in Siniša Štemberger, za Piran Gašper Ovnik, Adin Kavgić, Anže Srebovt in Simon Finžgar, za Slovenske Konjice pa Tomaž Jereb, Kristjan Muzel, Milan Sebič in Gašper Sevšek.

"Košarka 3 na 3 je segment, ki mu Košarkarska zveza Slovenije daje velik poudarek. Jemljemo jo zelo resno, zato smo tudi vključili enega največjih strokovnjakov v košarki 3 na 3 v Evropi Matica Vidica. Slovenskim ekipam smo s turnirjem želeli omogočiti boje z najboljšimi ekipami na svetu. Turnir je za nas in slovensko košarko 3 na 3 veliko priznanje," je uvodoma na novinarski konferenci in predstavitvi projekta dejal namestnik generalnega sekretarja in poslovni direktor Aleš Križnar. Košarka 3x3 bo leta 2020 na olimpijskih igrah v Tokiu doživela premiero v olimpijskem programu.

Vodja tekmovanja in vodja košarke 3 na 3 pri KZS Vidic je obljubil, da bo turnir z organizacijskega vidika takšen, kot mora biti. "Vreme nam sicer ne bo naklonjeno, vseeno pa upamo na spektakel na Kongresnem trgu s pogledom na Ljubljanski grad," je dejal Vidic in dodal, da so prireditelji poskrbeli tudi za navijaške cone.

Hercegovac iz ekipe Ljubljana, ki je nedavno osvojila master v Kanadi, je obljubil boj za vrh: "'Fajn' bo igrati doma, pred domačimi. Posebnih priprav nismo imeli, le drugačen naboj bo zaradi domačih navijačev." Julević in njegovi soigralci nimajo prav nič skromnejših želja: "Priprave so potekale kot na vsak drug turnir, ciljamo pa na prvo mesto. Kot vsi."

Nagradni sklad ljubljanskega turnirja znaša 10.000 ameriških dolarjev, celoten turnir pa je vreden 10-krat več.