V novo ero nameravajo s pomočjo televizij

Liga ABA po vseh kadrovskih menjavah do rekordne pogodbe za tv-pravice. V Sloveniji tik pred začetkom sezone še brez partnerja.

Objavljeno
28. september 2015 22.02
BEOGRAD SRBIJA PIONIR KOSARKA ABA LIGA PARTIZAN METALAC VALJEVO EDO MURIC FOTO_MIROSLAV TODOROVIC
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana  – Potem ko so košarkarsko ligo ABA prek poletja tresli potresni sunki različnih moči, dokler tekmovanja niso prevzeli klubi in s tem izposlovali priznanje FIBA, je regionalno prvenstvo z zadnjo skupščino pretrgalo še zadnje niti, ki so ga vezale na nekdanje vodstvo. V četrtek in petek se bo tako zanj začela nova era, četudi dva dni pred štartom 15. sezone marsikaj še ni jasno.

V to sezono še 14-članski ligi sicer do večjih sprememb ni prišlo, izpraznjeni mesti po odhodu Levskega in Szolnoka sta zapolnila Sutjeska in Tajfun, ki še najbolj prisegata na moštvo iz prejšnje sezone in sta rošade omejila na minimum. Večina »staroselcev« pa je doživela močne migracije, nekatere je ujelo tudi slabo poslovanje iz prejšnjih sezon. V prvi vrsti šestkratnega prvaka lige ABA Partizan, pri katerem je pet milijonov evrov dolga prineslo konec ere Duška Vujoševića. Črno-beli so se zaradi slabega finančnega položaja po 20 letih stalnih nastopov v evropskih tekmovanjih celo odpovedali mestu v evropskem pokalu, predsednika Predraga Danilovića pa je po odstopu zamenjal košarkar Minnesote Nikola Peković, ki je odslovil Vujoševića in napovedal revizijo poslovanja za zadnjih pet let. Partizan je zaradi dolgov zapustila večina košarkarjev iz prejšnje sezone, medtem ko se je Edo Murić po poškodbi in operaciji odločil nadaljevati kariero v Beogradu.

Ljubljančan bo tudi edini legionar v Srbiji v naslednji sezoni, potem ko so se pri Crveni zvezdi razšli z Jako Blažičem, obenem pa napovedali porast klubskega proračuna s 3,6 v prejšnji sezoni na dobrih 5 milijonov v novi, s čimer naj bi krepko zadostili tudi kriterijem evrolige, ki od svojih klubov zahteva, da razpolagajo z vsaj 4 milijoni evrov na sezono. Podobnemu finančnemu izzivu je moral pred novo evroligaško sezono zadostiti tudi drugi finalist lige ABA v letu 2015, Cedevita, četudi je Emil Tedeschi, prvi človek Atlantic grupe, glavnega pokrovitelja kluba, še spomladi napovedal, da bodo vztrajali pri proračunu 1,5 milijona evrov za člansko moštvo. Oboji bodo zaradi velikega vložka tudi glavni favoriti za lovoriko v letu 2016.

Cedevito so zapustili Roko Leni Ukić, Ante Delaš, Ivan Ramljak, Stanko Barač (Milano) in Marko Tomas (Kolejliler), prišli pa so Toni Katić (Široki), Luka Žorić (Fenerbahče), James White (Unics) in Jacob Pullen (Brindisi). Crvena zvezda je ostala brez Charlesa Jenkinsa (Milano), Aleksandra Aranitovića (Mega), Nikole Kalinića (Fenerbahče), Marcusa Williamsa, Đorđa Kaplanovića (Asseco), Nikole Čvorovića, Blažiča in Bobana Marjanovića, s čigar odškodnino ob odhod v San Antonio v ligi NBA so se rešili tudi blokade FIBA zaradi dolgov do igralcev. Pripeljali pa so grškega velikana Sofoklisa Schortsanitisa (Maccabi), Stefana Nastića (univerza Stanford), Ryana Thompsona (Bamberg) in Gala Mekela.

Slovenske ljubitelje košarke sicer najbolj zanima, ali bodo sploh lahko spremljali nastope svojih treh klubov, petkovega debitanta Tajfuna, Uniona Olimpije in Krke, saj pravic za prenos ni odkupila še nobena slovenska televizija, prav tako je še v izdelavi nova uradna stran tekmovanja aba-liga.com, kjer naj bi po novem tekla statistika v živo. Novo vodstvo lige ABA je sicer razkrilo, da je televizijske pravice do leta 2020 prodalo podjetju MYD za kar 6,3 milijona evrov, s čimer naj bi liga tudi v prihodnjih petih letih klubom pokrila namestitve, plačevala sodnike in operativne stroške. Pokrovitelja za zdaj namreč nima, prav tako je ukinila »wild carde«, ki so prinašali denar. A ob eni najvišjih vsot na območju držav nekdanje Jugoslavije poznavalci medijskega prostora izražajo razumen dvom in opozarjajo, da bo vendarle treba počakati, da bo znesek tudi v resnici pristal na računu regijskega tekmovanja. In dodajajo, da gre za (pre)visok znesek za omenjeno regijo, v kateri večina televizij životari.

Prav objavi rekordnega televizijskega dogovora je, zanimivo, sledila še zadnja velika kadrovska rošada na skupščini lige ABA, po kateri so iz odločevalskih procesov dokončno iztisnili Slovence, ki so bili v ospredju zadnjih 15 let. Le tri mesece po inavguraciji je Radovana Lorbka na mestu direktorja zamenjal dosedanji operativec Cedevite Krešimir Novosel, športni direktor Josip Bilić je nazadoval v (za zdaj še) svetovalca Žarku Čabarkapi, medtem ko so dokončno opustili načrt, da bi podjetje Sidro z Romanom Liscem na čelu kot zunanji partner skrbelo za nabor pokroviteljev in dotok kapitala v regionalno prvenstvo. Če se bo uresničila še selitev pisarne tekmovanja v prostore Atlantic Grupe, glavnega pokrovitelja zagrebškega kluba Cedevite, pa bodo v prihodnje na preizkušnji tudi klubi. Že prva medsebojna iskrica bi namreč lahko zanetila resen požar, ko bo prišlo do uveljavljanja posamičnih klubskih interesov v tekmovanju, ki naj bi ga zdaj demokratično vodili prav klubi, a imajo v njem že zdaj pomembno besedo prvi možje Cedevite, Crvene zvezde in Budućnosti.