V odprtem strelskem obračunu dosegli kar 369 točk

Liga NBA: tako kot lani zahodno moštvo in Russell Westbrook v ospredju tekme All-Star, prvo ime vendarle Kobe Bryant.

Objavljeno
15. februar 2016 19.16
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Toronto – Kmalu po začetku prve tekme All-Star NBA zunaj ZDA so se gledalci začeli spraševati, kaj bi si o njej mislil Kanadčan James Naismith, če bi bil še živ. Je bilo dogajanje na parketu sploh podobno igri, ki jo je izumil leta 1891? Rezultat 92:90 ob polčasu in končnih 196:173 za selekcijo zahodne konference je bil za mnoge dokaz, da niso spremljali klasične košarkarske predstave.

Spektakel v Torontu, ki je bil 1. novembra 1946 prizorišče prve tekme v zgodovini lige NBA, je minil v znamenju Kobeja Bryanta. Velezvezdnik LA Lakers je ob »polčasu« svoje poslovilne sezone zadnjič nastopil v dvoboju vseh zvezd in na lastni koži občutil, da v ospredje stopa nov rod igralcev z drugačnimi pogledi na košarko. Na tekmah All-Star se nastopajoči resda nikoli niso povsem osredotočali na obrambne napore, temveč so predvsem poskušali prikazati svoje napadalno mojstrstvo. Toda letos so izbranci krepko prekosili vse predhodnike. Obe zasedbi sta tako storili le po osem osebnih napak, zmagovalci pa so imeli na voljo le dva prosta meta. Moštvi sta slednjič dosegli skupaj 369 točk ali kar 48 točk več kot ob lanskem rekordnem seštevku, obe pa sta tudi zmogli več kot 163 točk, kar je bil dosedanji najvišji izkupiček kakšne zasedbe.

»Bilo je zabavno. Neskončno sem užival med stresanjem šal in smehom s fanti,« je zagotovil Bryant po svojem 18. nastopu na tekmi All-Star, s katerim v zgodovini prireditve zaostaja le za Kareemom Abdul-Jabbarjem (19). Na njej je debitiral leta 1998, ko se je od dresa Chicaga poslavljal Michael Jordan, zdaj pa liga NBA pripada mladeničem, ki so takrat komaj dobro shodili. »Kobe je bil zelo dolgo ikona lige NBA in vzor večini fantov, ki so se letos zbrali v Torontu. Ko sem ga opazoval na igrišču, sem imel občutek, da je predal štafetno palico novi generaciji,« se je strinjal trener zahodnega moštva Gregg Popovich, potem ko je Bryant zbral 10 točk, 7 asistenc in 6 skokov, a na večni lestvici dvobojev vseh zvezd vendarle za točko moral prepustiti vodstvo LeBronu Jamesu, ki je doslej dosegel 291 točk.

Zelo blizu rekordu je bil tudi član poraženih vzhodnjakov Paul George, ki je z 41 točkami (za dve 7:7, za tri 9:19) le za točko zaostal za strelskim dosežkom Wilta Chamberlaina iz leta 1962. O usmerjenosti dogajanja na parketu veliko pove tudi podatek, da je Zahod metal za tri točke 31:80 (Westbrook 8:17, Harden 7:12, Curry 6:13, Paul 4:6), Vzhod pa 20:59.

Lovorika za najboljšega košarkarja večera je vendarle tako kot lani pripadla Russellu Westbrooku. Branilec Oklahome je edini, ki je priznanje osvojil dvakrat zapored po Bobu Pettitu (leta 1958 je bil izbran sam, leto dni pozneje skupaj z Elginom Baylorjem), tokrat pa se je izkazal z 31 točkami, 8 skoki, 5 asistencami in 5 dobljenimi žogami v pičlih 22 minutah igre.

»Iskreno moram priznati, da sem bil zelo presenečen, ko je uradni napovedovalec izrekel moje ime. Med tekmo sem želel predvsem uživati, malo zaplesati in se smejati. Vem, da me ljudje med tekmovalno sezono le poredkoma vidijo nasmejanega, zato sem želel nadomestiti zamujeno,« je zagotovil 27-letni Westbrook, ki ima za seboj tri zahtevne operacije kolena, vendar še vedno navdušuje z izjemnimi atletskimi sposobnostmi.