V pokalu FIBA Tajfun, Krka in Zlatorog; Helios izbrisan

Se obeta košarkarski škandal? Brez prostega mesta za Helios Suns v pokalu FIBA, čeprav je klub že vplačal garancijo.

Objavljeno
03. avgust 2015 20.37
Posodobljeno
03. avgust 2015 20.37
bsa/kosarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Tik pred jutrišnjim (ob 12. uri) žrebom skupin za košarkarski pokal pod okriljem FIBA je jasno, da bodo Slovenijo v konkurenci 56 moštev zastopali trije predstavniki: državni prvak Tajfun, Krka in Zlatorog. Na plesu kroglic v Münchnu bo FIBA udeležence razdelila v dve geografski coni, v vsaki pa bo sedem skupin. Krka bo žreb pričakala v drugem kakovostnem bobnu, Tajfun v tretjem, Zlatorog pa v zadnjem, četrtem.

V uvodnem delu tekmovanja bo vsaka zasedba od novembra dalje odigrala po šest dvobojev, v drugi del, ki bo vnovič potekal po skupinah, pa se bo prebilo 32 najboljših ekip. Nato se bodo preživeli udeleženci v izločilnih bojih borili za mesto na zaključnem turnirju četverice.

Pokal FIBA, presenetljivo v njem ne bo domžalskega moštva Helios Suns, bo po kakovosti tretje najmočnejše klubsko tekmovanje na stari celini. Elita bo nastopala v evroligi, ki bo štela 24 klubov, v drugoligaškem evropskem pokalu pa bo 32 kolektivov, med njimi tudi Union Olimpija.

Helios izbrisan

Tik pred žrebom pa so se oglasili iz domžalskega prvoligaša Helios Suns s pismom, poslanim predstavnikom vseh treh slovenskih udeležencev pokala FIBA in še dveh pomembnejših slovenskih klubov (Union Olimpija in Rogaška), pa tudi predsedniku in generalnemu sekretarju Košarkarske zveze Slovenije Mateju Erjavcu in Rašu Nesteroviću. V klubu so se za pismo, kot pravijo sami, odločili, ker so manj kot 24 ur pred žrebom dobili informacijo, da v tem tekmovanju ne bodo mogli sodelovati, čeravno so že vplačali garancijo in bili na prvotnem seznamu sodelujočih, objavljenem minuli teden. Pismo objavljamo v celoti z nekaj lektorskimi posegi:

"KK Helios Suns je v minuli sezoni vložil veliko naporov, da je pripomogel k dvigu kakovosti in priljubljenosti slovenske košarke. Na tekme v Domžalah smo uspeli privabiti ogromno gledalcev in s tem pripomogli, da je bila 1. SKL bistveno privlačnejša.

V minuli sezoni smo imeli možnost vstopa v ligo ABA, ker pa takrat naše moštvo in organizacija v klubu nista bila pripravljena, se za vstop nismo odločili. Skozi celotno sezono in po njenem koncu smo porabili veliko denarja in truda, da smo sestavili vrhunsko ekipo za prihajajočo sezono in izboljšali našo organizacijo. Poleg tega verjamemo, da potrebujemo za prihodnost slovenske košarke močno 1. SKL, še posebej, če bo vsak klub vložil čim več naporov, da se izboljša slovensko košarkarsko okolje. Upanja, da se uvrstimo v ligo ABA, so bila majhna, vendar smo potem, ko nam je KZS v več razgovorih zagotovila udeležbo v novi Fibini ligi, nadaljevali sestavo vrhunske ekipe za sezono 2015/16. Prejšnji teden smo tako že prejeli seznam sodelujočih ekip v tej ligi (vključno z našo ekipo) in vplačali garancijo, a smo danes žal izvedeli, da obljuba ni bila izpolnjena, saj naša ekipa v Fibino ligo ni uvrščena, ostali trije slovenski klubi (Tajfun, Krka in Zlatorog) pa so.

Jutri bo v Münchnu ob 12.30 žrebanje skupin in do takrat se obračamo na vas in vas pozivamo, da razmislite o načinu, kako zagotoviti KK Helios Suns udeležbo v novem Fibinem tekmovanju. To dolgujemo najštevilčnejšim navijačem v Sloveniji, ekipi ter celotni slovenski košarki. Ne zaslužimo si, da so nas v zadnjem trenutku izločili iz tega za obstoj našega kluba ključnega tekmovanja.

Če KK Helios Suns ne bo dobil obljubljenega mesta v novi Fibini ligi, klub ne bo sodeloval v 1. SKL v prihajajoči sezoni. Obračamo se na vse vas, da razmislite o slovenski košarki in vaši osebni vlogi, kako prispevati k njeni boljši prihodnosti. Verjamemo, da zaslužimo to vašo pozornost.

Ker podjetje Helios nosi glavno finančno breme proračuna kluba, bo imelo najavljeno prenehanje sponzoriranja kluba v primeru neudeležbe v obljubljenem tekmovanju dramatične posledice za obstoj našega kluba.

Ker nismo uspeli priklicati vseh odgovornih za rešitev nastalega položaja, se s tem pismom obračamo na vse vas."

Zakaj je prišlo do zapleta?

Do zapleta je sicer prišlo, ker je želela FIBA po prvotnem načrtu v tekmovanje vključiti 64 klubov, prijavilo pa se jih je le 59. Krovna organizacija je bila torej prisiljena spremeniti format tekmovanja in število udeleženk skrčiti na 56, na ta račun pa se seveda zahvaliti trem najavljenim ekipam. Med njimi je bila, žal, tudi domžalska ...