V Postojnski jami prvo dejanje Eurobasketa 2013

Fiba Europe bo danes ob 18. uri v Postojnski jami izžrebala skupine za evropsko košarkarsko prvenstvo 2013.

Objavljeno
18. november 2012 10.27
Posodobljeno
18. november 2012 10.27
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Slovenski košarkarji bodo danes dobili tekmece na evropskem prvenstvu, ki ga bo septembra 2013 gostila Slovenija. Pred spektakularnim žrebom, ki bo potekal v Postojnski jami, je jasno le, da bodo izbranci selektorja Božidarja Maljkovića prvih pet tekem igrali v Celju in da se v predtekmovanju ne morejo srečati z Litvo, Grčijo in Veliko Britanijo.

Te tri reprezentance so tako kot Slovenija uvrščene v drugi kakovostni boben. Se pa lahko zato sreča kar kruto poigra s slovensko reprezentanco, saj je v vseh preostalih petih bobnih tudi nekaj odličnih reprezentanc. V prvem so prve štiri ekipe z zadnjega EP v Litvi - Španija, Francija, Rusija in Makedonija, v tretjem najboljša moštva iz kvalifikacij - Italija, Hrvaška, Nemčija, Črna Gora, v četrtem Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna in Hercegovina, v zadnjih dveh, v katerih naj bi bile najslabše reprezentance, pa sta zaradi slabih rezultatov na zadnjem prvenstvu med drugimi Turčija (5. boben) in v zadnjem Srbija.

Dragić že nestrpno pričakuje žreb

Vodstvo slovenske reprezentance in igralci se z imeni tekmecev ne obremenjuje preveč, saj vedo, da bo na prvenstvu krog favoritov za najvišja mesta zelo širok in da je treba za medaljo, ki je cilj in želja vseh ljubiteljev košarke, premagati tudi najboljše.

»Z nestrpnostjo pričakujem žreb. Želim si čim prej vedeti, s katerimi ekipami se bomo pomerili v predtekmovanju, predvsem pa bo žreb pomenil uraden začetek priprav na evropsko prvenstvo, ki ga že nestrpno pričakujem. Posebnih želja glede tekmecev nimam, saj bodo na prvenstvu praktično same odlične reprezentance,« je dejal član Phoenix Suns Goran Dragić.

»V svoji trenerski karieri in tudi sicer v življenju o stvareh, ki niso v mojih rokah in na katere ne morem vplivati, ne razmišljam. Kar nam bo žreb namenil, nam bo pač namenil. To bomo morali sprejeti. Vsekakor pa sta kakovost reprezentanc in konkurenca velika. Tako na prvenstvu ne bo lahke skupine, bodo le težke in manj težke skupine,« pa je dejal selektor Božidar Maljković.

Evropsko prvenstvo v Sloveniji bo potekalo od 4. do 22. septembra 2013. Predtekmovanje se bo odvijalo v Kopru, Celju, ljubljanski dvorani Tivoli in na Jesenicah, drugi del, v katerega bo najboljših šestnajst reprezentanc razdeljenih v dve skupini, ter zaključni boji pa se bodo odvijali v Stožicah.