V repertoarju še vedno niso zamenjali nobenega poglavja

Po novem porazu Unionu Olimpiji prvič grozi, da se bo od evropskega pokala poslovila brez zmage v drugem delu.

Objavljeno
26. januar 2016 22.45
T. V.
T. V.

Nižnij Novgorod – Jalovo je bilo upanje Uniona Olimpije, da bi sinoči na gostovanju pri Nižnij Novgorodu pokazala drugačen obraz in le spravila na kolena ruskega tekmeca, ki je še drugič v tednu dni potrdil, da je za to primeren kandidat. Po novem porazu zdaj Ljubljančanom celo grozi, da se bodo od evropskega pokala prvič poslovili brez zmage v drugem delu, saj jih zdaj čakata še domači dvoboj z Maccabijem in gostovanje pri Unicsu.

Tudi sinoči so košarkarji Uniona Olimpije ubrali že znan repertoar, ki je prinesel slab začetek in konec, vmes pa že znan juriš do vodstva v zadnji četrtini (64:63), kot bi pozabili, da je treba stalnim abonentom sčasoma ponuditi tudi kaj novega. Zgodba, ki jo je bilo v tej sezoni ob nastopih ljubljanske zasedbe videti že neštetokrat in ki se je v skoraj identičnem slogu odvila tudi prejšnji teden, ko so v Stožicah gostili istega tekmeca. Tedaj so uvodno četrtino izgubili s 17:28, tokrat z 18:30 in do polovice uvodne četrtine že izgubili šest žog, ponovno pa je tok dvoboju dala tudi njihova premehka obramba, s katero so se že vnaprej obsodili na neuspeh in domačim dali krila. Medtem ko so pred tednom Victorja Rudda omejili na enajst točk, jim je včeraj vrnil v dvojni meri: do polčasa je dosegel že 22 točk, na koncu 28 in razkril vse slabosti njihove igre v obrambi. Skupaj z Semenom Antonom in Rašidom Mahalbašićem, na Jesenicah rojenimm košarkarjem, je dosegel 59 od 81 domačih točk.

»Tekmo smo ponovno začeli preslabo. Uvod je bil soliden, saj smo bili na pravih mestih, vendar premalo zbrani in premalo čvrsti v kontaktih. Tekmecu smo dovolili, da doseže veliko število točk, predvsem Rudd je bil tisti, ki je naredil razliko, in mislim, da je prav tedaj tudi odločil tekmo. V nadaljevanju smo igrali bolje in se borili po najboljših močeh, a smo bili na žalost prekratki. Mogoče smo se nekoliko preveč zanašali na met za tri točke, pri katerem pa nismo bili najbolj razpoloženi. Lahko bi igrali nekoliko bolj pametno. V obrambi smo imeli veliko težav predvsem s 'pick n'rollom',« je bil tokrat kratek ljubljanski trener Gašper Potočnik, ki tokrat ni imel prav veliko asov v žepu. Ko je Olimpija po mlačnem uvodu nekoliko le stisnila obrambne vrste, je sicer njen zaostanek kmalu skopnel in Saša Zagorac jo je s košem sredi druge četrtine pripeljal na 31:34, a vsak podoben trud so Rusi zlahka izničili z nizom novih točk, tudi serijo 7:0, s katero so Ljubljančani odprli drugi del dvoboja za 47:51.

Medtem ko so se še pred nekaj dnevi proti Zadru reševali s trojkami, so jih tokrat te pustile na cedilu. Miha Lapornik in Željko Zagorac, ki je bil sicer tokrat le aktivnejši pod košem, sta skupaj zadela le eno iz desetih poskusov. Potem ko Ronalds Zakis, Gregor Hrovat in Mitja Nikolić zaradi poškodb niso nastopili in so manjkale tudi točke obeh Američanov, Wrighta (2) in Robinsona (2), gostje niso mogli računati na kar pet pomembnih mož, in zaman je bilo, da je po dolgem času vidnejšo vlogo le odigral mladi Vasilijev Vučetić. Po edinem vodstvu sedem minut pred koncem (64:63) so Ljubljančani povsem zastali in kar štiri minute niso dosegli koša, medtem ko je njihovega na drugi strani z nizom šestih točk zasipal Vladimir Ivlev, zadnjič pa so si možnost preobrata priigrali v 37. minuti z znižanjem na 68:69.