V sredo zgodovinski dvoboj v Stožicah

Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo kvalifikacije za eurobasket 2017 začela doma proti Kosovu.

Objavljeno
29. avgust 2016 19.49
J. P.
J. P.

Ljubljana - Za slovensko moško člansko košarkarsko reprezentanco se v sredo začenjajo kvalifikacije za eurobasket prihodnje leto, sprva pa bo v sredo ob 20. uri v Stožicah gostovala izbrana vrsta Kosova. Za našimi fanti je dobrih pet tednov priprav, v tem obdobju so odigrali osem prijateljskih tekem in vknjižili sedem zmag. Padle so Portugalska, Belgija, Avstrija, Poljska, Islandija, Velika Britanija in Makedonija, v soboto pa je bila v zadnjem poskusu Črna gora premočna. Selektor Igor Kokoškov je na pripravah zadržal štirinajst košarkarjev, ki bodo kandidirali za kvalifikacijske nastope.

Slovenija za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bodo septembra prihodnje leto gostili Romunija, Izrael, Turčija in Finska, potrebuje prvo mesto v skupini E (v njej igrajo še Bolgarija, Ukrajina in Kosovo) ali pa mora biti med štirimi najboljšimi drugouvrščenimi zasedbami iz sedmih kvalifikacijskih skupin. Zadnjih dvanajst let Slovenija ni igrala kvalifikacij, tokrat jih mora, saj je bila na lanskem eurobasketu zgolj dvanajsta.

Izbrana vrsta Kosova je popolna novinka na mednarodnih tekmovanjih in bo v sredo odigrala zgodovinski prvi dvoboj v mednarodnih tekmovanjih. Tamkajšnja zveza je domala po vsem svetu iskala igralce s kosovskimi koreninami, naposled pa na seznam uvrstila tri naturalizirane košarkarje. V vsakem obračunu ima pravico na parket stopiti le eden, v Ljubljani bo to v ZDA rojeni 31-letni krilni center Justin Joseph Doellman, zadnji dve sezoni član Barcelone in predlani MVP španske lige.

»Priprave so potekale brez večjih zapletov, predviden plan smo realizirali. Prišli smo do točke, ko gre zares. Za dosedanje delo si vsi igralci in selektor zaslužijo pohvale. Pripravljeni smo na zaključni del priprav in želeni uspeh,« je poudaril športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš.

Kokoškov: Pripravili smo se na evroligaški ritem tekem

»Uspešno smo se prebili skozi v vseh pogledih brezhibne priprave. Stanje v ekipi se po zadnji tekmi ni spremenilo, vsi igralci so zdravi in nestrpno pričakujejo prvi preizkus. Naš cilj v kvalifikacijah bo odigrati brez zdravstvenih težav in biti vsako tekmo boljši kot v prejšnji. Čaka nas evroligaški ritem s sredinimi in sobotnimi dvoboji. V takšnem ritmu smo tudi odigrali zadnje pripravljalne obračune. Zadovoljen sem z opravljenim, sredino tekmo pričakujemo z veliko mero pozitivne energije,« je optimističen selektor Kokoškov.

Z njim se strinja tudi prvi zvezdnik in kapetan Goran Dragić: »Priprave so bile naporne, za ekipo je dober mesec treningov. Uresničili smo, kar smo si zadali, od srede naprej pa bomo videli, kako dobro smo v resnici pripravljeni. Uvodni tekmec Kosovo je neznanka, a imamo odličen trenerski štab, ki nas bo - verjamem - dobro pripravil na nasprotnika. Na igralcih pa je, da na parketu pokažemo veliko mero energije in borbenosti.«

Da so bile tokratne priprave zahtevne, a so že dale želene rezultate, pa se strinja tudi član izbrane vrste Edo Murić: »Po osmih pripravljalnih tekmah smo pripravljeni za začetek kvalifikacij. V sredo bo šlo zares. Čaka nas najlepši del letošnje akcije, šest dvobojev, zaradi katerih smo se pravzaprav zbrali. Skušali bomo pokazati največ, kar smo trenirali, in uresničiti zastavljeni cilj.«