V Stožicah brez gledalcev, v Moskvi skoraj brez moštva

Velike težave tarejo Union Olimpijo tudi pred revanšo s Himkijem v 7. kolu evropskega pokala. V deseterici dva nepripravljena.

Objavljeno
26. november 2014 10.00
Hrovat Gregor,Ljubljana Slovenija 22.10.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Letošnji dvoboji s Himkijem košarkarjem Uniona Olimpije ne prinašajo nič dobrega. Pred petimi tedni so ga morali zaradi primera Predin gostiti v prazni stožiški dvorani, za današnjo revanšo v Moskvi pa skoraj niso mogli sestaviti moštva. Poškodbe so opustošile njihove vrste tako, kot je februarski žled slovenske gozdove.

Doma so tokrat ostali Sasu Salin, za katerega je v ponedeljek kazalo, da si je opomogel po poškodbi gležnja, Jaka Brodnik, ki je v soboto že odigral prve minute po dolgem okrevanju, in Luka Rupnik. Dodatno poslabšanje poškodbe rame bi ga pač lahko obsodilo celo na operacijo. Med desetimi potniki za Moskvo pa sta Gregor Hrovat, ki se mora ogniti večjim naporom, in Dino Murić v vlogi moralne opore.

»Komajda smo spravili skupaj deset košarkarjev, kolikor jih moramo po pravilih imeti na tekmi. Salin je že začel vaditi, a je znova začutil bolečino in ni mogel opraviti zadnjega treninga pred odhodom. Čakata ga zdravniški pregled in nova rehabilitacija, za katero ne vemo, kako dolgo bo trajala. Hrovata boli v preponah, potoval bo z nami, a po nasvetu zdravnikov se ne sme izpostaviti večji obremenitvi. Rupnik bo moral počivati še tri tedne, zato se je po sili razmer moštvu priključil Murić, ki z nami še ni opravil skupnega treninga. Postopoma pa bo moral odmisliti bolečino v kolenu, ki ga bo bržkone spremljala vso kariero,« je uvodoma pojasnil Olimpijin trener Aleš Pipan in še nekoliko bolj nejevoljno odgovoril, zakaj ne bo mogel računati na Brodnika. »Zaradi težav z dokumenti. Izgubil jih je.«

V takšnih okoliščinah ni dvoma, kdo je nesporni favorit. Himki je zmagal že v Ljubljani z 88:85, ko gostitelji sicer niso imeli podpore navijačev, zato pa jim je poleg Salina (13 točk), Rupnika (6) in Hrovata (brez točk) izdatno pomagal Mirza Begić z 18 točkami ter obilico skokov in blokad. V ruski zasedbi je z 22 točkami in petimi asistencami izstopal MVP zadnjega finalnega turnirja evrolige Tyrese Rice, ki pa danes še zdaleč ne bo edina ovira za Olimpijo.

»Himki ima izkušeno moštvo evroligaške kakovosti. Divjanje ne pride v poštev, še posebej ne s tako načetim moštvom. Igrati bomo morali čvrsto v obrambi in pametno v napadu. Ne smemo izgubljati žoge in se spuščati v tvegane poteze, ki nas lahko stanejo nasprotnega napada. Torej ne smemo ponoviti napak s tekem proti Bešiktašu in Budućnosti,« je prepričan Pipan, ki se zaveda, da so bili njegovi košarkarji v dveh nastopih po Begićevem odhodu zelo neučinkoviti: dosegli so 57 in 61 točk.

Obakrat je bil najboljši Olimpijin strelec Alen Omić (skupaj 33 točk), toda njegov trener se noče prenagliti s pohvalo. »Košarka je kolektivna panoga in z igralci sem zadovoljen le, kadar moštvo zmaga,« je potrdil Pipan, a dodal, da se ne kaže prepustiti samopomilovanju. V klubu želijo usposobiti poškodovane košarkarje, hkrati pa dvigniti igralno krivuljo zdravih. Klemen Prepelič in še nekateri iščejo formo, drugi, kot denimo Hristo Nikolov, so jo po dobrem začetku izgubili, zato si morajo povrniti samozavest. Z vsaj eno zmago v zadnjih štirih kolih uvodnega dela evropskega pokala pa morajo Ljubljančani potrditi tudi napredovanje v drugi krog. Pa čeprav je težko verjeti, da bi lahko Szolnok ali VEF Riga dosegla tri zmage in jih ogrozila.

Pari 7. kola v skupini D

Himki – Union Olimpija (17)

Bešiktaš – Zenit (18.45)

Szolnok – VEF Riga (19)

 

Vrstni red:

1. Bešiktaš 6 5 1 465:418 11 točk

2. Himki 6 4 2 516:468 10

3. Union Olimpija 6 4 2 470:474 10

4. Zenit 6 3 3 518:492 9

5. Szolnok 6 1 5 452:503 7

6. VEF Riga 6 1 5 430:496 7