V Stožicah »žur« z napako

Košarkarska liga ABA: evroligaška Crvena zvezda prevelik zalogaj za Union Olimpijo (77:69).

Objavljeno
12. januar 2016 00.34
D. P.
D. P.
Ljubljana – Osmega februarja 1983 se je v športnem časniku pojavil naslov: Drvarič prelisičil Ranka Žeravico, takratna Olimpija pa je bila s 93:90 boljša od Crvene zvezde. Olimpija je sezono 1982/1983 v jugoslovanski ligi končala na 7. mestu, prvak je postala Bosna. Vse skupaj je preteklost, ostali pa so spomini na blesteče čase ljubljanskega moštva, ki je danes bleda senca nekdaj cenjenega in spoštovanega kluba.

Prav te spomine so obujali sinoči na tekmi 19. kola regionalne lige ABA, na parketu sta se merili Union Olimpija in Crvena zvezda, ob parketu pa so sedele legende. Več kot 70 izbrancev je klub povabil, da se jim pridruži ob obeležitvi tega praznika, slaba polovica se jih je odzvala. Mnogi so le nejeverno pogledovali, saj so pogrešali Petra Vilfana, Dušana Hauptmana, Jureta Zdovca, Marijana Kraljevića, Slobodana Subotića, Rada in Erazma Lorbka ter številne druge, ki so se iz subjektivnih in objektivnih razlogov ognili poti v Stožice. Prisotnim se je predsednik kluba Jani Möderndorfer zahvalil, med polčasom pa so dobili velik aplavz 4500-glave publike.

Ekipi trenerja Gašperja Potočnika ni uspelo dodati jagode na torto, evroligaška Crvena zvezda se je veselila svoje 14. zmage, Olimpija je zabeležila že 12. poraz, 69:77 je bilo ob koncu. V prihodnjih kolih bodo morali zmaji pokazati precej več, če se želijo ogniti zadnjemu mestu. »Žal mi je, ker imamo tako prekrasno dvorano, a tako košarko. Slovenija in Ljubljana si zaslužita kakovostnejše predstave na evropski ravni, a iskreno povedano ne vidim, niti ne vem, kdaj bo kdo Olimpijo spet popeljal na evropsko raven,« je bil iskren in kritičen Zmago Sagadin. »Žalosten sem, ker ima univerzitetna Ljubljana ob taki dvorani tako ekipo. Prepričan sem, da bi bil Stožice polne, če bi imeli normalno moštvo,« se je Sagadinu pridružil nekdanji igralski as Joško Papič, ki je po končani karieri 29 let uspešno delal v Avstriji. Sagadin in Papič nista bila edina, ki sta z grenkobo obujala spomine na zlate čase.

Realnost je druga(čna), Olimpija, prvi prvak regionalne lige, pa danes prikovana na dno. Tudi zavoljo razmer, ki vladajo v košarki. Ob reševanju dolga je prisiljena na kaljenje mladih in lovljenje rezultata. Slednje se Olimpiji sinoči ni posrečilo, čeprav ni igrala slabo. A razlika med ekipama je očitna. Tokrat je bil za zmaje usoden niz 12:0, ki so ga gostje dosegli ob prehodu v zadnjo četrtino. Kljub temu pa se gostitelji po zaostanku z 51:66 niso predali. Prebudila jih je trojka Blaža Mesička, ki je z metom z razdalje na noge spravil precej anemično in zimsko zaspano ljubljansko publiko. Zvezdi bi se morda godilo slabše, če ne bi pri 67:71 hrvaški sodnik Srdjan Dožai dosodil osebne napake Olimpijinemu Zacku Wrightu v napadu. Dilemo o zmagovalcu je s trojko za 67:74 rešil Zvezdin Američan Quincy Miller, ki je tekmo sklenil pri 25 točkah. V domači vrsti jih je 16 prispeval Sava Lešić. V dresu Olimpije je debitiral tudi ameriški veteran Dawan Robinson, ki je v 12 minutah na parketu dosegel dve točki in zbral dve podaji.

»Fante sem prepričeval, da jih lahko še enkrat presenetimo in mislim, da so se tekme lotili s pravim pristopom in energijo. Naredili smo vse, da bi stali čim boljše na igrišču. Dejstvo je, da so bile naše slabe minute odločilne, da nismo bili v igri za zmago. Naša glavna težava je bila predvsem ta, da smo hitro izpolnili bonus osebnih napak, delali smo jih po nepotrebnem in tekmecem tako dali priložnosti za lahke koše iz prostih metov. Preveč je bilo tudi izgubljenih žog, k čemur nas je delno prisilila obramba Crvene zvezde, v napadu pa smo odigrali preveč statično in nismo prihajali do dobrih položajev za met,« je po porazu ocenil trener zmajev Gašper Potočnik.