V Tivoliju na potezi domače moštvo

Po porazu v Novem mestu košarkarji Uniona Olimpije v drugi finalni tekmi DP danes ob 18.30 gostijo Krko.

Objavljeno
23. maj 2014 21.20
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Union Olimpija je od včeraj močnejša za Gregorja Hrovata, prvega strelca Heliosa (povp. 11,7) v polfinalu DP. Na 19-letnega in 196 cm visokega branilca, ki je sklenil štiriletno pogodbo, bo kajpada lahko računala šele jeseni. V današnji drugi finalni tekmi s Krko bo imela na voljo le igralce, ki so v četrtek klonili po podaljšku.

Ker bo dvoboj zaradi odbojkarskih kvalifikacij za EP izjemoma v Tivoliju ob 18.30, so kar samodejno oživeli spomini na sezono 2008/09, ko je bil Olimpijin trener zdajšnji Krkin strateg Aleksandar Džikić. Po takratnem evroligaškem porazu s Tau Vitorio je namreč čustveno obljubil: »Nihče več me ne bo premagal v Tivoliju!« Ni ostal povsem mož beseda, saj je njegovo moštvo izgubilo že naslednjo domačo tekmo z Romo, po polomu z Joventutom (65:86) v hramu slovenskega športa pa je moral odstopiti. V Tivoliju je klonil tudi s Krko tako v tekmah lige ABA kot DP, je pa v njem proslavil zmago v odločilni tekmi finala domače sezone 2009/10, zadnje, preden se je Union Olimpija preselila v Stožice.

»Rad imam tivolsko dvorano. V njej sem osvojil naslov prvaka z Olimpijo in s Krko. Hkrati pa je ena od naših zasilnih možnosti, če bomo jeseni igrali v evropskem pokalu in novomeška dvorana ne bo ustrezala zahtevam,« pravi Džikić pred vrnitvijo na »kraj zločina«. V Tivoliju se je kalil tudi Jaka Klobučar, ki je bil v četrtek s 26 točkami prvi strelec Krke in tekme. »Vodimo z 1:0 in to je najpomembnejše, čeprav smo z nizom neumnosti v napadu in obrambi prelahko zapravili prednost 15 točk. Že večkrat se nam je primerilo, da smo hitro ušli, Union Olimpija pa se je vrnila v igro. Zmagati moramo še dvakrat, a verjamem, da bomo vnovič osvojili naslov, čeprav bo tudi v Ljubljani napeto do konca.«

Pri Unionu Olimpiji niso dolgo objokovali tesnega poraza, čeprav se zavedajo, da je v takšnih serijah končnice običajno najlažje presenetiti gostitelja na prvi tekmi. Prav tako pa niso zagnali vika in krika zaradi odločitve sodnikov, ki ob peti osebni napaki Sanija Bečiroviča le 47 sekund pred iztekom rednega dela dvoboja niso dodelili dveh prostih metov Dinu Muriću, ki je ukradel žogo in se spustil v dir proti košu Krke, ko je že izkoristila bonus štirih osebnih napak. Čeprav so v zadnjih letih v takšnih primerih praviloma dosodili celo nešportno osebno napako, so se sprijaznili s tolmačenjem, da Murić še ni imel v posesti žoge, ko ga je Bečirovič odrinil, zato je Olimpiji pripadla le podaja iz avta. Ljubljančani so ugotovili, da je bolj plodno iskati notranje rezerve za boljšo igro. Zmanjšati želijo število izgubljenih žog, ki so v bile v četrtkovem finišu posledica neizkušenosti Paola Marinellija in utrujenosti Dina Murića. Nebojša Joksimović je pri metih čutil posledice polfinalnega soočenja s Heliosom, v katerem domala ni počival, precej več pa lahko pokažeta tudi centra Alen Omić in Alex Stepheson.

Olimpijin trener Aleš Pipan pravi: »Pri pripravi smo si pogledali napake iz Novega mesta. Bolj agresivno in predvsem pametneje moramo igrati v obrambi že od prve minute, teple so nas tudi težave pri skoku. Imamo kar nekaj fantov, ki nimajo toliko izkušenj kot ključni košarkarji Krke, zato si želim, da bi se sprostili in zadeli odprte mete. Na žalost si je Jaka Brodnik obnovil poškodbo zadnje stegenske mišice in je vprašljiv za dvoboj v Tivoliju. Jakov Vladović ima še vedno načet gleženj, a upam, da bo nared.«