V tujini prvakom ne gre, jih bo poživil derbi s Krko?

Novomeščani bodo ob današnjem začetku DP gostili Petrol Olimpijo, ki je nanizala poraze s Cibono, Crveno zvezdo in Strasbourgom.

Objavljeno
12. oktober 2017 23.17
Krka-Olimpija Novo Mesto 27.12.2016 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Z enotedensko zamudo zaradi sodniške stavke se bo drevi vendarle začelo tudi državno prvenstvo za košarkarje. Nekoliko nenavadno, s tekmami 2. kola (preložene bodo odigrali naknadno), a razumno, saj bi sprememba koledarja povzročila moštvom dodatne preglavice z rezervacijo dvoran in prevozov. Že prvi igralni dan prinaša dva derbija, v Novem mestu in Laškem.

Uvodni del DP je letos še dodatno izgubil na udarnosti. Če je lani v njem tekmovalo 12 klubov, ki so se potegovali za šest vstopnic za ligo za prvaka, bo po letošnjem skrčenju lige Nova KBM deset zasedb odigralo 18 kol, da bi se izluščila osmerica, ki bo vstopila v drugi del sezone brez rezultatov do tedaj odigranih dvobojev in se v dodatnih 14 kolih potegovala za uvrstitev v polfinale končnice. Do sredine februarja bosta torej odpadli le dve moštvi, vsem preostalim pa se bodo izbrisali vsi grehi, kar bo omogočilo obilo špekulacij. Košarkarji bodo verjetno le v tradicionalnih derbijih povsem pozabili, da še ne gre povsem zares.

V eni od takšnih tekem se bosta danes spopadli vodilni slovenski zasedbi zadnjih 15 let Krka in Petrol Olimpija. Pred dvema tednoma sta se že enkrat udarili, v tekmi za slovenski superpokal v Tivoliju so bili prepričljivo boljši Ljubljančani s 94:76 (Battle 19, Badžim 15, Kastrati 14; Bratož 24, Jošilo 22, Dimec 15) in osvojili še tretjo zaporedno domačo lovoriko. Od tedaj so se v obeh taborih vendarle okrepili. Novomeščani, ki so zadržali le enega nosilca igre iz prejšnje sezone, reprezentančnega centra Žigo Dimca, so iz Hrvaške privabili organizatorja igre Paola Marinellija in krilnega centra Dina Cinaca, ki sta bila med najboljšimi ob sredini zmagi nad Lovćenom (89:76) ob štartu 2. lige ABA. Stožiški košarkarji so od ponedeljka močnejši za Domna Lorbka, vendar v Strasbourgu ni mogel preprečiti visokega poraza v prvem kolu Fibine lige prvakov, po katerem Gašper Okorn ni skrival razočaranja.

»Preveč slabosti smo prikazali, od skoka do izgubljenih žog in obrambe. Bili smo premalo agresivni in v gosteh je nemogoče slaviti zmago s takšno igro. Spremeniti moramo nekatere stvari, saj tako mehko ne smemo več igrati. Vse lahko še popravimo, saj se je sezona šele začela,« meni trener branilcev državnega naslova.

Kakšno je posodobljeno razmerje moči, bo razkrila današnja revanša za točke DP, prav tako pa bosta priložnost za uradno predstavitev na slovenski tleh dobila tudi Zlatorog in Sixt Primorska. Laščani so v sredo resda odigrali prvo tekmo v pokalu Helios Alpe Adria in ugnali slovaško Prievidzo (98:80) s 27 točkami Mihe Lapornika, 17 Nejca Bariča in 13 Uroša Zadnika. Koprčani pa so v krstnem nastopu v 2. ligi ABA v gosteh po podaljšku odpravili beograjski Dynamic in potrdili, da so po prihodu Nebojše Joksimovića, Mirka Mulalića, Tadeja Fermeta, Marijana Čakaruna, Shawna Kinga, Alena Hodžića in Daniela Vujasinovića veliko močnejši kot v prejšnji sezoni, ko so zasedli 7. mesto v DP.

Pari 1. kola lige Nova KBM, danes: Krka – Petrol Olimpija (19), Zlatorog – Sixt Primorska (19); sobota: Šentjur – Helios Suns (19), Hopsi Polzela – Šenčur GGD (19); nedelja: Ilirija – Rogaška (19).