V Zagrebu revni proti »ranjenim«

Košarkarji Krke danes v ligi ABA s Cibono, Uniona Olimpije pa jutri z Zadrom.

Objavljeno
30. januar 2015 20.06
Odhod košarkarjev na priprave.Na sliki Luka Lapornik. Ljubljana, 19. 07. 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Krkini in Olimpijini košarkarji živijo v nekakšnih vzporednih svetovih. Ljubljančani sredi tedna igrajo v evropskem pokalu z zelo omejenimi možnostmi, Novomeščani pa se s težavo spopadajo z vlogo favorita v ligi Telemach. Zato si običajno oddahnejo, ko dočakajo dvoboje lige ABA s sebi »podobnimi«.

Še sedem kol je pred moštvi v regionalnem prvenstvu, pa vendar si je Crvena zvezda že davno zagotovila uvrstitev v polfinale končnice. Ima namreč kar devet zmag prednosti pred petouvrščeno Unionom Olimpijo, ki se še ni odpovedala lovu za Partizanom, a bo kljub nekoliko lažjemu razporedu težko nadomestila dve zmagi zaostanka. Bolj realno je pričakovati ogorčen boj za osvojitev 5. ali 6. mesta in vstopnico za evropski pokal, zaradi velike gneče na lestvici pa bo izjemnega pomena jutrišnje soočenje z Zadrom. Dalmatinci imajo namreč identičen izkupiček (10:9) in če bi jih Ljubljančani ugnali tudi v Stožicah, bi se jih lahko za nekaj časa otresli. Podobno velja za Krko pred gostovanjem pri Ciboni, saj sta obe moštvi doslej zbrali po devet zmag. Toda ker so slovenski prvaki na domačem parketu izgubili s hrvaškim s 70:80 (Booker 17, Hukić 15, Armstead 11; Markota 18, Lalić 14, Blassingame 9), bodo lovili uspeh z vsaj 11 točkami naskoka.

Možnosti za revanšo niso majhne, saj so glavni strelci Zagrebčanov na prvi tekmi že zapustili klub. Po Jerelu Blassingamu je odkorakal Damir Markota, v ponedeljek pa je center Jure Lalić okrepil poljsko Zieleno Goro na povabilo Saša Filipovskega. Za nameček je vprašljiv nastop Vlada Ilievskega, ki ima načeto medrebrno mišico. Medtem ko Hrvate tare finančna stiska, Krko mučijo poškodbe, kar je po oceni Ciboninega trenerja Slavena Rimca posledica zahtevnega sporeda za »izkušeno« moštvo. Novomeščani tudi tokrat ne računajo na Tomaža Bolčino, Imrana Polutaka in Mirka Mulalića, težave pa imata še Nebojša Joksimović in Erjon Kastrati, a bosta bržkone stisnila zobe.

»Cibona ima še vedno precej rutinerjev, pomagajo pa jim nekateri od najobetavnejših mladih hrvaških košarkarjev. V obrambi moramo igrati odgovorno in trdo ter nadzirati met gostiteljev in njihov napadalni skok. Pripravljeni smo na morebitno nizko peterko z Marinom Rozićem v vlogi krilnega centra in Markom Jagodićem Kuridžo kot centrom,« napoveduje Krkin strateg Aleksandar Džikić.

Union Olimpija je v Zadru zmagala s 67:60, njena najboljša strelca pa sta bila Luka Rupnik (18) in Marko Marinović (12). Prvi je v Zadru okusil prve minute igre po daljši odsotnosti, drugi pa je pod vprašajem zaradi nategnjene stegenske mišice, zato bo moral Aleš Pipan najti druge udarne adute proti vse boljšemu tekmecu, ki je v zadnjih desetih kolih klonil le dvakrat: »Igrati bomo morali karseda čvrsto in agresivno ter od prve minute igre prikazati energijo in borbenost, ki nas je krasila v drugem polčasu tekme z Bayernom. Zadar ima kar nekaj kakovostnih posameznikov, na katere moramo biti pozorni. Upam, da bo Marinoviću terapija pravočasno pomagala.«

Pari 20. kola lige ABA, danes: Cibona – Krka (21), Levski – Cedevita (17), Mega Leks – Budućnost (19), MZT – Partizan (21); nedelja: Union Olimpija – Zadar (17), Crvena zvezda – Szolnok (19); ponedeljek: Igokea – Metalac (20.30).

Pari 16. kola lige Telemach, danes: Hopsi Polzela – Šenčur GGD (16.30), Zlatorog – Maribor Nova KBM (19), Elektra – Grosbasket (19), Portorož – Tajfun (20), Rogaška prosta; že odigrano – Helios Suns : Krka 72:74.