V ZDA mu napovedujejo celo prvo mesto na draftu lige NBA

Luka Dončić vse bolj navdušuje tudi strokovnjake v Združenih državah Amerike.

Objavljeno
10. marec 2017 18.31
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Skoraj vsak teden Luka Dončić ponudi kaj novega. Ali je spet najboljši igralec tekme, ali pa vsaj madridskega Reala, zadene kakšno noro trojko, osmeši nasprotnika … Zdaj o njem že vse vedo tudi v Združenih državah Amerike in mu za prihodnje leto napovedujejo visoko uvrstitev na naboru lige NBA.

Eni ga primerjajo z Draženom Petrovićem, spet drugi z Dejanom Bodirogo, ampak Luka Dončić vse bolj spominja na vsestranskega umetnika Earvina »Magica« Johnsona. Slovenski mladenič brez težav dosega točke, s podajami omogoča lahke koše soigralcem, spreten je v skoku, blokira nasprotnike, tu in tam pa kakšno žogo tudi ukrade. V Dončiću so se tako v eno ujele najboljše odlike branilcev, krilnih igralcev in centrov.

Luka je jasno poudaril, da mu primerjave niso všeč, a da jih ne bo več, bo poskrbel kar sam, če bo še naprej blestel v enakem ritmu. Kajti zdaj ni več odmevna novica, če je Dončić eden najboljših pri madridskem Realu, ampak če to ni. S svojimi vrhunskimi predstavami je zato že pošteno razvadil celotno košarkarsko Evropo, nad njim se vse bolj navdušujejo tudi onkraj Atlantskega ocena v Združenih državah Amerike.

Njegova prihodnost NBA

Za španske medije je spregovoril Jordi Fernandez, pomočnik trenerja pri Denverju, in potrdil, da v ligi NBA vedo veliko o slovenskem igralcu. »Skavti in trenerji v NBA poznajo Dončića že nekaj časa, ne samo od te sezone. Ko bo na draftu, bo zagotovo med najvišje postavljenimi igralci. Njegova največja odlika je zrelost v igri. Kar mu uspeva, je skoraj neverjetno, zato smo vsi prepričani, da je njegova prihodnost v ligi NBA,« je rekel španski strokovnjak.

V ZDA imajo nekatere košarkarske portale, ki so osredotočeni na mlade igralce, ki naj bi v prihodnje pisali zgodovino v ligi NBA. Na spletni strani FanSided so tako zapisali, da je Dončić po svoji raznovrstnosti, zrelosti in prisotnosti v igri še najbližje LeBronu Jamesu. »Oba sta visoka kot krilni igralci, toda z žogo v rokah sta sposobna sprejeti najboljše možne odločitve ne glede na čas tekme in težke razmere,« so zapisali. Obenem so pristavili, da je Dončić eden najboljših igralcev v španski ligi, ki naj bi bila za ligo NBA drugo najmočnejše državno prvenstvo na svetu.

Ker Dončić igra za Real v Španiji, imajo v ZDA še malce lažje delo pri analiziranju slovenskega mladeniča. Veliko prahu je v isti ligi pred leti dvigoval Ricky Rubio, iz Madrida pa je lani poleti v ligo NBA odšel Sergio Rodriguez. V primerjavi z Rubiom so v ZDA hitro ugotovili, da Dončić asistira vsaj tako dobro kot nekdanji član Barcelone in Joventuta (zdaj Minnesote), a hkrati premore boljši met in skok. Vsi so navdušeni tudi nad dejstvom, kako so zaradi Dončića pri Realu vsi hitro pozabili na odhod Rodrigueza.

Zrelost s spektakularnimi potezami

Veliko veljavo ima portal Draft Express. Na slovenskega mladeniča opozarjajo že nekaj časa. Sprva so mu na naboru napovedovali uvrstitev med najboljših deset, kasneje med najboljše tri, zdaj trdijo, da ne bi bilo nobeno presenečenje, če Dončić na naboru leta 2018 ne bi bil kar prvi izbor. »Ni se težko zaljubiti v Dončićevo igro. Kljub zrelosti premore spektakularne poteze, v evroligi pa dokazuje, da ima tudi hitre noge,« je zapisal analitik Jonathan Givony.

Največji vpliv na draft bodo imele predstave v naslednji sezoni (2017/2018). Dončić bo imel pred seboj nove preizkušnje v španski ligi in evroligi, tekmeci bodo bolje pripravljeni nanj, vsako njegovo potezo bodo podrobno secirali tudi ogledniki klubov iz NBA. Za zdaj imajo poleg slovenskega košarkarja zapisani še dve imeni – DeAndre Ayton in Mohamed Bamba. Oba izstopata zaradi svojih izjemnih atletskih sposobnosti, v igri za vrh pa naj bi bili tudi Michael Porter, Wendell Carter in Trevon Duval. Vsekakor je največja Dončićeva prednost, da med omenjenimi mladeniči igra v daleč najboljšem moštvu proti vrhunskim nasprotnikom.

Zadnjo besedo bodo imeli klubi, pri čemer je nemogoče napovedati, kakšne potrebe bodo imeli. Če bo, denimo, klub s prvim izborom nujno potreboval mladega centra, potem Dončić ne bo prišel v poštev. Ali obratno. Morda bo prihodnje leto najbolj vroč kakšen ameriški center, a bo moštvo s prvim naborom raje izbralo Dončića, ker bodo potrebovali takšen tip igralca. Niti Michael Jordan leta 1984 ni bil prvi izbor (ampak tretji), saj je Houston iskal centra in ga dobil s Hakeemom Olajuwonom.