Vendarle srečen finiš za Olimpijo

Košarkarji Partizana klonili v Tivoliju, v Beogradu deseti poraz Krke zapored v ligi ABA.

Objavljeno
16. januar 2017 00.14
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – V slovenskem prvenstvu prva, v ligi ABA zadnja, takšna je mešana usoda košarkarjev Krke po desetem zaporednem porazu med regionalno elito. »Jubilej« je bil pričakovan, saj je gostovala pri vodilni Crveni zvezdi, zato pa lepo zadoščenje dobila Union Olimpija proti Partizanu.

V moštvu drugega na lestvici so včeraj manjkali Frank Robinson, Vanja Marinković in Đorđe Majstorović, toda kaj naj si ob tem mislijo Ljubljančani, ki so vso sezono »sistemsko oslabljeni« in so petkrat izgubili za pičlo točko? Tudi v revanši s črno-belimi, ki so bili pred tremi meseci srečnejši s 86:85, se niso mogli ogniti drami, a tokrat le ni imela žalostnega konca, čeprav je bil Partizan za natančnejši pri metih iz igre (38:37 %) in dobil skok z 41:38, Olimpija pa je ob tem zgrešila kar 14 prostih metov. Nikola Janković je zadel le enega od devetih in metal iz igre 5:14, toda na koncu je bil eden od nepopolnih junakov. Brandon Jefferson je metal trojke 4:12, a zadel dvakrat zapored v zadnji poldrugi minuti, Gregor Hrovat je metal iz igre 2:8, a zbral 11 točk in 7 asistenc. Še najbolj prepričljiv je bil Devin Oliver: za dve 5:6, za tri 2:5, 10 skokov, po dve asistenci in dobljeni žogi.

Pri Beograjčanih je izstopal visoki branilec Adin Vrabac (17 točk in 8 skokov), njegovi soigralci pa so se odlikovali z bojevitostjo in agresivnostjo. Z obrambo so izničili zaostanek 27:37 in dobili tretjo četrtino z 20:8, s 15 napadalnimi skoki pa so nadomestili težave proti conski obrambi gostiteljev. Toda ko je bilo najpomembnejše, so tudi Olimpijini košarkarji pokazali, da imajo veliko srce. Pri primanjkljaju 46:53 so iztisnili iz sebe zadnje atome moči, se z nizom 8:2 povsem približali, v 37. minuti pa vnovič prevzeli vodstvo (61:60). Partizan se ni predal, toda njegove upe je razblinil Jefferson z osmimi točkami v razburljivi končnici.

»Vesel sem in ponosen. Potrebovali smo takšno zmago, ki je priigrana in prigarana. Odigrali smo dober prvi polčas, tretja četrtina je bila slabša. Imeli smo veliko odprtih metov, a tudi težave s Partizanovim skokom. V zadnji četrtini smo pokazali značaj, željo in voljo. V pravem trenutku smo uporabili pravo obrambo, v končnici pa so se stvari končno obrnile v našo korist po zaslugi celotne ekipe, predvsem pa Jeffersona,« je po zmagi kar razganjalo Olimpijinega trenerja Gašperja Okorna, Partizanov strateg Aleksandar Džikić pa je dejal: »Ne bilo nezasluženo niti, če bi mi slavili zmago. Imeli smo prednost devetih točk in na koncu nekaj odprtih metov. Prekinili smo niz zmag, kar je mogoče tudi dobro.«

Kar v tej sezoni ni uspelo Barceloni, EA7 Milanu, Maccabiju, Realu, CSKA in Fenerbahčeju v evroligi ter vsem moštvom v ligi ABA, da bi ugnali rdeče-bele v Beogradu, razumljivo niso zmogli niti oslabljeni Novomeščani. Toda trda bi jim predla tudi z udarnima branilcema Maticem Rebcem in Sandijem Čebularjem. Crvena zvezda je nastopila brez prvega centra Ognjena Kuzmića in le na trenutke igrala na vso moč, a je brez težav podaljšala regionalni niz, ki ga je začela po porazu s Partizanom 25. januarja lani. Kmalu bo torej minilo okroglo leto, v katerem je dosegla 28 zaporednih uspehov.

Krka zadnjič vodila s 6:3, v 8. minuti pa že zaostajala z 10:22, saj je imela ogromne težave pri organizaciji igre, ko so jo gostitelji stisnili v obrambni primež. Ko so malo popustili, pa so Novomeščani lažje zadihali in se v petih minutah približali na 21:26. Nadaljevanje je minilo v podobnem ritmu. Crvena zvezda je vodila s 40:21, a nato izgubila tretjo četrtino s 13:14, pri prednosti 66:44 pa vnovič popustila in dovolila dolenjski zasedbi, da je omilila poraz, ob katerem je le Marko Luković (za dve 2:6, trojke 4:9, prosti meti 4:5 in 6 skokov) igral na nekoliko višji ravni.

Krkin trener Dejan Mihevc je bil vendarle zadovoljen: »Razlika v kakovosti je prevelika, da bi lahko ogrozili gostitelje. Dali pa smo naš maksimum, nismo se predali, ko smo uvideli, da je Zvezda premočna. Počasi se dvigamo, zato upam, da bomo v najpomembnejših tekmah za obstanek igrali v popolni zasedbi. Kastrati je tokrat zdržal do konca z bolečinami, zato upam, da ni nič hudega. Toda na vsaki tekmi izgubimo kakšnega igralca: Rebec si je zvil gleženj, Čebular je zbolel, Jukić ne zmore več kot 10, 15 minut igre ...« B. E.