Vidmar in Murić tokrat kot gostitelja

Košarkarji moštva  Helios Suns v 13. kolu Fibine lige prvakov drevi proti četrti zasedbi turške lige.

Objavljeno
17. januar 2017 01.22
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Domžale – Kako težko je klubom iz manjših okolij po osvojitvi državnega naslova, ko morajo čez noč začeti usklajevati obveznosti v domačih in mednarodnih tekmovanjih, so se lani prepričali košarkarji Tajfuna, v novi sezoni pa Heliosa. V zadnjih sedmih kolih DP so okusili štiri poraze in zasedajo 7. mesto, danes pa jih čaka 13. nastop v Fibini ligi prvakov, vnovič v vlogi obstrancev.

Eduardo Brozovič

Ob 18. uri jih bo v Bandirmi v severnozahodni Turčiji pričakal »slovenski« Banvit, ki je zmagal že v Domžalah s 60:53, čeprav trener Sašo Filipovski ni mogel računati na Eda Murića. Zato pa se je s 15 točkami in 10 skoki izkazal kapetan moštva Gašper Vidmar, ki je sam prekosil učinek vseh Heliosovih Slovencev in bo tudi danes zelo trd oreh za Heliosove centre, čeprav bo tokrat med njimi tudi rekonvalescent Tomaž Bolčina.

A nič lažje ne bo niti zunanjim košarkarjem slovenskega prvaka, saj je Banvit potrdil svojo kakovost z devetimi zmagami v LP, s katerimi zaseda 2. mesto v skupini A za Monacom. Dobro se z 10 zmagami v 14 kolih drži tudi v turški ligi: pred njim so le evroligaša Fenerbahče in Anadolu Efes ter Bešiktaš. V DP je odigral zadnjo tekmo pred tednom in s 95:100 klonil proti Islanbulu BBSK, pri katerem je s 16 točkami izstopal Jaka Klobučar, ki je nato dobil nagrado za dobre predstave. V nedeljo je igral na turški tekmi All-Star v evropski selekciji, ki je izgubila proti azijski s 135:140, in dosegel 15 točk.

Vidmarjevo povprečje v LP je 10,4 točke in 5,5 točke, s katerima je peti strelec in prvi skakalec Banvita, Murić pa dosega 7,5 točke in 3,2 skoka. Oba torej zaostajata za prvim Heliosovim adutom Tomašem Kyzlinkom, 20. najučinkovitejšem košarkarjem tekmovanja (povp. 14,8), ki pa bi potreboval več nevarnih soigralcev. Omejitev domžalskega moštva se zaveda tudi trener Jakša Vulić in pravi: »Banvit ima zagotovo veliko bolj kakovostno zasedbo od naše in je velik favorit tekme, četudi v zadnjem obdobju dosega nekoliko skromnejše rezultate. Pred kratkim je ostal brez Cana Mutafa, a se okrepil z velikim turškim upom Furkanom Kurkmazom. V Turčijo smo se podali popolnoma neobremenjeni. Preostali tekmi v LP bomo poskusili izkoristiti za čim boljšo pripravo pred finišem uvodnega dela slovenskega prvenstva, v katerem si želimo priboriti mesto med najboljšo šesterico, torej v domači ligi za prvaka.«

Banvit bi lahko uporabili tudi pri vrednotenju bučno najavljene Fibine lige prvakov, v katero je Mednarodna košarkarka zveza silila klube s pomočjo servilnih nacionalnih zvez. Toda iztržek je dokaj pičel. Med vodilnimi v petih skupinah krstne sezone LP trije prihajajo iz Francije (poleg vodilnega v DP Monaca še 5. Le Mans in 7. Asvel), v skupini E je najuspešnejši Bešiktaš, v D pa Tenerife, trenutno četrti v Španiji. Med boljše sodijo še Nymburk (prvi na Češkem), Venezia (2. v Italiji) in Avellino (3.), nemška Oldenburg (6. v DP) in Ludwigsburg (8.), Neptunas (5. v Litvi) in beograjski Partizan.

Vrstni red v skupini A: Monaco 11:1, Banvit 9:3, Nymburk in Aris po 8:4, Fraport Skyliners 5:7, Ironi Nahariya 4:8, Helios Suns 2:10, Bakken Bears 1:11.