Vidmar sporočil Zdovcu, naj ne računa nanj

Selektor Jure Zdovc je za evropsko prvenstvo ostal brez centrskega aduta Gašperja Vidmarja. Makedonci bi speljali Dunstona.

Objavljeno
19. julij 2015 01.25
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ob začetku priprav slovenske reprezentance pred septembrskim evropskim prvenstvom se je še odebelila knjiga odpovedi košarkarjev, ki po 23 letih že močno spominja na telefonski imenik. Vanjo se je zaradi načetega kolena vpisal še Gašper Vidmar, kar je pred odhodom v Kranjsko Goro dodatno zresnilo obraz selektorja Jureta Zdovca.

»Gašper mi je včeraj sporočil, naj letos ne računam nanj. Imel je težave pri iskanju novega kluba, saj so mu vsi interesenti dali jasno vedeti, da mu ne morejo jamčiti pogodbe, če bo igral za državno reprezentanco. Po dogovoru s turškim Banvitom je presodil, da bi bilo tveganje zanj preveliko. Sam bi raje videl, da bi odpoved prišla vsaj mesec dni prej, zdaj pa bom s pomočniki poskusil najti rešitev v časovni stiski. O imenih še ne bi govoril, centrov, ki bi lahko zapolnili vrzel, ni prav veliko. Lahko se tudi zgodi, da bomo nekoga izbrali, a bo zavrnil vabilo. Za nameček je vloga za izredno naturalizacijo Bryanta Dunstona še vedno v postopku in nekaj časa lahko še počakamo, prav dolgo pa ne. Brez njega imamo pet centrov in bi potrebovali še enega,« je včeraj pojasnil Zdovc, ki bo lahko v neposredni bližini obroča računal na Jureta Balažiča, Žigo Dimca, Sašo Zagorca, Alena Omića, ki bo do sredine prihodnjega tedna igral v polet­ni ligi NBA v Las Vegasu, in Uroša Slokarja. Slednji je včeraj prišel na zbor izbrane vrste in pozdravil so­igralce, zaradi rojstva otroka pa se bo skupaj z Zoranom Dragićem vključil v vadbo šele prihodnji ponedeljek v Zrečah.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je ob olajšanju, ker je saga o ligi ABA dobila srečen konec za Slovenijo, zaupal zanimivo anekdoto. Povedal je, da ga je poklical novi predsednik makedonske zveze Petar Naumoski in ga opozoril, da se bo sam vključil v tekmo za Dunstona, če bomo Slovenci preveč mečkali. »Oni bi mu lahko priskrbeli državljanstvo v petih minutah in lahko bi se celo zgodilo, da bo Dunston v uvodnem delu EP v Zagrebu igral proti Sloveniji. Naš pravni sistem je pač zelo tog,« je poudaril Erjavec, ki kot odvetnik dobro pozna zakonodajo in delovanje pristojnih v takšnih primerih.

Med 13 košarkarji, ki se bodo potili na prvih treningih v Kranjski Gori, so sicer le štirje udeleženci lanskega svetovnega prvenstva: Jure Balažič, Jaka Blažič, Jaka Klobučar in Klemen Prepelič. Bogate reprezentančne izkušnje ima še Nebojša Joksimović, ki je za Slovenijo igral na EP 2005 in 2013 ter v kvalifikacijh za OI 2008, med »veterane« pa z 31 leti sodi tudi Sašo Zagorac, ki še nikoli ni oblekel dresa članske izbrane vrste A. »Nikoli ni prepozno, zato se bom skupaj z drugimi fanti, ki smo pred tremi tedni igrali za reprezentanco B na Kitajskem, poskusil predstaviti selektorju v čim lepši luči in si priboriti mesto v moštvu za EP. Priložnost doživ­ljam kot nagrado za marljivo delo in dobre predstave pri Zlatorogu v minuli sezoni. Nikoli nisem bil naklonjen frazi, da leta niso pomembna, zdaj pa vedno bolj upoštevam, da šteje le tisto, kar pokažeš na igrišču. Vem, da sem kar natančen strelec za krilnega centra, toda to je reprezentanca, in ne klub. Delal bom vse, kar bo zahteval selektor, in ne bom prav nič razočaran, če bom le pomagal moštvu na pripravah in ne bom nastopil na EP,« pravi Sašo Zagorac, ki ga z Laščani veže še eno leto pogodbe, a ne skriva, da se zanj zanima Union Olimpija. »Seveda pa bi morala najti skupni jezik tudi kluba,« poudarja.