Virtus še zdaleč ni blestel, vendar je imel Belinellija

Ob začetku drugega dela evropskega pokala poraz košarkarjev Cedevite Olimpijie v Bologni.
Fotografija: Jaka Blažič (v sredini) je zadeval in dihal za ovratnik Milošu Teodosiću. FOTO: EuroCup
Odpri galerijo
Jaka Blažič (v sredini) je zadeval in dihal za ovratnik Milošu Teodosiću. FOTO: EuroCup

Bologna – Ob gledanju uvodnih 15 minut dvoboja med košarkarji Virtusa in Cedevite Olimpije se je marsikdo vprašal, kako so lahko Bolonjčani zmagali na vseh desetih tekmah prvega dela evropskega pokala in zakaj jih strokovnjaki vidijo kot glavne favorite tekmovanja. Odgovor je prišel že do polčasa. Italijanska zasedba resda ni blestela, večidel niti njen razvpiti srbski zvezdnik Miloš Teodosić, zato pa ji je Marco Belinelli domala sam zagotovil odločilno prednost v drugi četrtini, ki jo je dobila kar s 35:16. Odpor Jake Blažiča in Kendricka Perryja ni zadostoval.



Belinelli se je pri 34 letih in po 13 sezonah v ligi NBA, v kateri je leta 2004 osvojil šampionski prstan v dresu San Antonia, vrnil v domovino in včeraj prvič v karieri nastopil na tekmi evropskega pokala. Prej je namreč vedno igral na višji ravni. Ob »nazadovanju« ni deloval kot razvajena zvezda, mirno je prebavil tudi odločitev trenerja Aleksandra Đorđevića, ki ga je poslal v ogenj šele, ko je njegovo moštvo zaostajalo z 8:16.
 

Dva aduta sta bila premalo za uspeh


A ko je vstopil v igro namesto sprva razglašenega Teodosića, je v hipu pokazal, da je še vedno mojster na branilskih in krilnih položajih. V slabih desetih minutah je dosegel 17 točk in Virtusu položil lepo asfaltno podlago do 11. zaporednega evropskega uspeha. S prvo trojko na tekmi mu je prinesel vodstvo s 23:22, tik pred glavnim premorom pa so imeli Bolonjčani že 15 točk naskoka – 46:31. In poti nazaj ni bilo več.



Pri Cedeviti Olimpiji že vso sezono izstopa branilska naveza Blažič-Perry, a se je običajno vedno našel še kdo, ki jima je lahko sledil. Virtusova obramba se je zaman trudila, da bi ustavila aduta stožiške zasedbe, saj sta skupaj dosegla 47 točk z metom iz igre 15:25 (60 %). Zato pa je onemogočila njune soigralce, ki so v seštevku zmogli le 29 točk z metom 9:32 (28 %). Med čakanjem na koše Jarroda Jonesa, Riona Browna in Eda Murića so gostitelji brez težav prebrodili tretjo četrtino, v zadnjem delu pa sta Belinelli in krilni center Vince Hunter ob Teodosićevih asistencah (na koncu 8 ob 5 izgubljenih žogah) še nekoliko povečala prednost, ki je v 36. minuti znašala 80:62.

Marco Belinelli je spravljal v obupl obrambo stožišškega moštva. FOTO: EuroCup
Marco Belinelli je spravljal v obupl obrambo stožišškega moštva. FOTO: EuroCup

 

Blažič zadovoljen le z začetkom


»Virtus poimensko velja za najboljšo ekipo v evropskem pokalu. Mi smo lahko zadovoljni zgolj s prvo četrtino, v kateri smo igrali dobro v obrambi in potrpežljivo v napadu. Nato je sledil padec. V drugi četrtini smo prejeli smo 35 točk, kar je na takšnem gostovanju odločno preveč. Nismo se mogli več vrniti v igro. V tretjem delu smo se vnovič energijsko dvignili in igrali nekoliko bolj čvrsto, a Bolonjčani imajo preveč kakovostnih košarkarjev, zato nismo mogli ustaviti njihovih akcij. Videli pa smo, kje smo in kaj nam še manjka,« je priznal Olimpijin kapetan Jaka Blažič, ki je dosegel 25 točk (za dve 5:10, za tri 4:4, prosti meti 3:5), dodal pa 4 skoke in prav toliko asistenc kot izgubljenih žog (po 3), hkrati pa omejil učinek Teodosića.

Ljubljančani bodo konec tedna prosti v ligi ABA, saj bodo brez boja dobili dvoboj z bankrotirano Koprom Primorsko, zato se bodo lahko v miru pripravili na dve zaporedni soočenji z Budućnostjo v Stožicah. V torek se bosta moštvi pomerili v 2. kolu evropskega pokala, v četrtek pa še na zaostali tekmi 5. kola regionalnega prvenstva.

Drugi izid v skupini G – Budućnost : Bourg 108:80 (Ivanović 17, Reed 16, Della Valle 15; Anđušić 17, Buva 16, Scrubb 10, Omić bo zaradi poškodbe kolena odsoten šest tednov).

Preberite še:

Komentarji: