Vladovićev čudež močno razburil Črnogorce

Košarkarji Budućnosti zahtevajo ponovitev tekme lige ABA z Unionom Olimpijo, Krka brez možnosti in Jasmina Hukića.

Objavljeno
18. november 2013 08.46
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Če so se košarkarji Uniona Olimpije v sredo prepričali, da tekme ni konec vse do izteka zadnje sekunde, so v soboto ugotovili, da razpleta ne prinese niti zadnji zvok sirene. Po čudežni zmagoviti trojki Jakova Vladovića se je namreč Budućnost pritožila, češ da jo je dosegel prepozno. Odločitev bo zato padla šele danes.

Ljubljančanom se ni obetalo nič dobrega že pri primanjkljaju 64:71 minuto in 21 sekund pred iztekom časa. Le 4,7 sekunde pred koncem tekme so bili celo odpisani, saj so zaostajali s 73:76, domači dirigent Aleksandar Ćapin pa je izvajal dva prosta meta. Oba je zgrešil, v nasprotnem napadu pa je Vladović med tekom zadel nemogoč met z desnega krila. To je bila četrta trojka v zadnji minuti Uniona Olimpije – pred tem je bil dvakrat natančen Sasu Salin in enkrat Dražen Bubnić –, ki je dotlej izkoristila le dva poskusa za tri točke.

Domači košarkarji so se iz obupa prejeli za glavo, njihovi klubski šefi pa so naskočili srbske sodnike in črnogorskega komisarja Ranka Bojanića ter z zmerjanjem pospremili Ljubljančane v slačilnico. Zato še včeraj niso vedeli, ali je Budućnost upoštevala pritožbeno proceduro, po kateri mora kapetan moštva takoj po tekmi napovedati pritožbo s podpisom v zapisniku, ugovor pa mora nato potrditi zastopnik kluba v roku 20 minut. V medijih so le začudeno zasledili pojasnilo predsednika podgoriškega kluba Dragana Bokana, da si je pol ure po dvoboju ogledal posnetek odločilnih trenutkov s sodnikom Milivojem Jovčićem in hrvaškim kontrolorjem sojenja Draganom Medanom ter da so »skupaj ugotovili, da je Vladović zadel prepozno«.

»Ne vemo, ali je Budućnost pravočasno vložila pritožbo, saj nas gostitelji po tekmi preprosto niso pustili zraven. Presenečajo me Bokanove besede, saj v predpisih lige ABA dosledno piše, da so takšni stiki med sodniki in zastopniki klubov prepovedani. Prav tako ni predvidena obvezna uporaba posnetka, kot je v evroligi, saj z marsikatere tekme sploh ni prenosa. Sodniki so Vladovićev koš priznali in za nas je zgodba končana. V zgodovini lige ABA se še ni zgodilo, da bi tekmo razveljavili in ponovili zaradi sporne odločitve ter kaznovali sodnike,« je med včerajšnjim čakanjem na podgoriškem letališču pojasnil Olimpijin direktor Matevž Zupančič in potrdil, da bo strelec zmagovitega koša Vladović ostal v Stožicah do konca sezone.

Črto pod tekmo je še pred današnjo odločitvijo tekmovalnega direktorja lige ABA Josipa Bilića potegnil tudi Aleš Pipan in misli usmeril na sredino gostovanje v Vareseju. »Videli smo veliko dobre košarke, obe ekipi pa sta naredili tudi precej napak. Dobro vemo, kako je izgubiti takšno tekmo, zato ostajamo na čvrstih tleh. Čestitke igralcem za borbenost in pogumen značaj. Zasluženo se vračamo v Ljubljano s tretjo zaporedno zmago. O tem ni dvoma. Vsi, ki smo bili tam, smo videli, da je bil Vladovićev koš veljaven, tudi sodniki,« je dejal Olimpijin trener, zadovoljen predvsem z gladko dobljenim skokom (38:30) in kar 18 ujetimi žogami pod tekmečevim košem. Zato pa so njegovi košarkarji porazno izvajali proste mete (6:17) in si v tej prvini nabrali skoraj nenadomestljiv zaostanek za gostitelji, ki so zadeli kar 20 prostih metov več.

Smola tepe Novomeščane

Krka je proti Ciboni vnovič igrala brez dirigenta Malcolma Armsteada, od 8. minute pa še brez Jasmina Hukića, ki bo šele po drodatnem pregledu dobil potrditev, ali si je res natrgal ahilovo tetivo. Zagrebčani so po odstopu Nevena Spahije zaigrali izjemno motivirano pod vodstvom novega trenerja Slavena Rimca in njegovega pomočnika Jurice Golemca, ki je v prejšnji sezoni nosil Krkin dres, in gostiteljem niso prepustili veliko možnosti za uspeh. Novomeščani po vodstvu s 17:11 niso našli recepta za hitrega organizatorja igre Jerela Blassingama, ki je brez težav prebijal njihove obrambne vrste in s 13 asistencami omogočal ugodne mete soigralcem. Krka je izgubila drugo četrtino s 16:31, do polčasu zaostala za 12 točk in po treh četrtinah s 14 točkami razlike, na koncu pa je prejela 77 točk, kar je precej nad njenim napadalnim limitom.

»Težko nam je bilo igrati brez dveh najboljših igralcev moštva. Najti moramo drugačne poti do zmage. Ena bi bila zagotovo ta, da bi začeli zadevati proste mete. Danes smo jih zgrešili deset. Če to povežemo z zgrešenimi 'zicerji', vidimo, zakaj smo izgubili. Čim prej se moramo rešiti iz te težke kadrovske zagate,« je po tretjem zaporednem porazu v ligi ABA poudaril Krkin trener Aleksandar Džikić.