Vse bo povedal rezultat na evropskem prvenstvu

Slovenska košarkarska reprezentanca v Zrečah začela priprave na EP. Luka Dončič že zraven, Goran Dragić od 1. avgusta.

Objavljeno
20. julij 2017 00.26
Slovenska moška članska reprezentanca se je odpravila proti Zrečam, kjer bo potekal prvi cikel priprav na EuroBasket 2017. Ljubljana, 19. julij 2017 [košarka,košerkaši,priprave,Ljubljana EuroBasket]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zdaj gre zares. Slovenski košarkarski reprezentanti so se zbrali v Ljubljani, nato pa družno krenili proti Rogli na začetek priprav na evropsko prvenstvo. Selektor Igor Kokoškov poudarja, da bo Slovenija imela trdno obrambo in hiter prehod v napad, na prvem treningu pa je bil zraven tudi Anthony Randolph.

Že res, da v reprezentanci do 1. avgusta še ne bo prvega zvezdnika Gorana Dragića, ker tako zapovedujejo pravila lige NBA, a sta zato že zraven Luka Dončić in Erazem Lorbek. Prvi je vzhajajoči zvezdnik madridskega Reala, drugi pa bo skušal prebuditi svojo kariero in po vseh zdravstvenih težavah spomniti, zakaj je bil nedolgo tega celo najboljši center pod evropskimi koši. Med vsemi reprezentanti so bili opazni široki nasmeški, toda že včeraj zvečer so imeli prvi trening, da si izborijo mesto med najboljšimi dvanajstimi za odhod na evropsko prvenstvo.

»To smo mi, najboljše kar imamo v Sloveniji,« je zatrdil selektor Igor Kokoškov. Srbski strokovnjak je bil v središču pozornosti, saj je predstavil prve podrobnosti prihajajočih priprav. »Vsi prisotni igralci so zdravi in pripravljeni, da svoje poletje preživijo v reprezentanci namesto na dopustu,« je dejal ponosno, saj bo pogrešal zgolj Zorana Dragića, potem ko košarkar Milana še vedno okreva po poškodbi kolena. Prihod v reprezentanco je resda zavrnil tudi Tomaž Bolčina, toda na centra Heliosa so že vsi pozabili.

V kolikor bo Erazem Lorbek resnično pripravljen za igranje na vrhunski ravni, potem bo imela Slovenija na papirju nekaj izvrstnih posameznikov – Dragić, Dončić, Randolph, Lorbek … »Težko rečem, koliko je sedanja reprezentanca boljša od preteklih. O tem bomo lahko govorili šele po koncu evropskega prvenstva, saj so merodajni samo rezultati,« je priznal Kokoškov. »Kaj je naš največji minus? To bomo še videli. Zagotovo nismo popolna ekipa, enako kot vse na svetu, toda če najdemo pravi klik, potem bo vse lažje. Najprej bomo prebujali telesa, saj bo na začetku več kondicijskih treningov. Šli bomo korak za korakom, tako bomo dvigovali kvaliteto.«

Srbski strokovnjak je reprezentanco vodil že med lanskimi kvalifikacijami, zdaj pa pravi, da pristop ne bo nič drugačen. »Naša identiteta je poznana – igrali bomo agresivno, z dobro obrambo in hitrim prehodom v napad. Imamo dobre organizatorje igre, ki znajo kreirati igro,« je razložil Kokoškov. Celotna Slovenija veliko pričakuje od Dončića, podrobno ga bo spremlja vsa Evropa, potem ko je v pretekli sezoni kot najstnik zablestel pri madridskem Realu. »Od Luke pričakujem, da bo delal za ekipo, in tudi, da ga bo ekipa lepo sprejela. Luka naj bo Luka in naj se še naprej igra. Ima ogromen potencial, star je vsega 18 let. Njegov cilj mora biti, da še naprej napreduje,« je pristavil Kokoškov.