Vse po starem: najboljša je spet Krka

Novomeščani še petič zapored do naslova v DP, tokrat s 3:2 v zmagah nad Unionom Olimpijo.

Objavljeno
01. junij 2014 01.04
B. E., šport
B. E., šport
Novo mesto – Sedmi naslov državnega prvaka za Krko in peti zapored, njena pot pa je kljub grožnjam Uniona Olimpije vse bolje utrjena. Ali liga Telemach postaja preveč predvidljiva? Morda, toda za monotonost nikakor niso krivi novomeški košarkarji, ki se lahko letos prvič pohvalijo z dvojno krono, saj so februarja osvojili tudi pokal Spar.

»Čestitke si zasluži tudi Union Olimpija, saj so se njeni košarkarji borili vse do zadnje sekunde pete finalne tekme. Zato ne bi bilo prav nič narobe, če bi oni osvojili lovoriko. A sreča je bila tokrat na naši strani,« je priznal najučinkovitejši košarkar odločilnega soočenja Sani Bečirovič. Največ čestitk pa si je zaslužil Krkin kapetan in edini Dolenjec v šampionskem moštvu Jaka Klobučar. Ko je Novomeščanom pri zaostanku 49:56 le štiri minute pred koncem začela močno teči voda v grlo, je uprizoril pravo simultanko ter s prodori in z natančnim izvajanjem prostih metov pripravil zasuk. Zato mu je zasluženo pripadla plaketa za najboljšega košarkarja finala. Še bolj pa so se mu ustnice razlezle v nasmešek, ko je Jasmin Hukić zlil domala celo steklenico šampanjca trenerju Aleksandru Džikiću na glavo.

Nabito polna dvorana Leona Štuklja je včeraj videla pravi epilog DP. Obe moštvi sta poskušali z izjemno bojevitostjo nadomestiti svoje slabosti in izkoristiti tekmečeve, psihološka prednost pa je bila tokrat na strani gostiteljev. Tako Krkine košarkarje kot njene privržence, ki so razobesili napis »Vi imate KZS, mi imamo srce«, je podžigala jeza zaradi sodniške krivice, ki naj bi se jim primerila v četrtek v Stožicah, zavedali pa so se tudi, da jih Union Olimpija v tej sezoni ni premagala na njihovem parketu. Ljubljančani so imeli medtem na tribunah maloštevilno, a simpatično podporo na tribunah, saj so članice finske košarkarske reprezentance, ki je v petek odigrala pripravljalno tekmo s Slovenijo in izgubila s 67:71, glasno spodbujale svojega rojaka Sasuja Salina.

Tudi tokrat so bolje začeli Novomeščani, v 6. minuti vodili s 14:6 in sedem minut pozneje s 25:17, a so košarkarji Uniona Olimpije ostajali na nogah kljub močnim udarcem. In čim je metež nekoliko popustil, so nemudoma izkoristili priložnost in se približali na 24:25. A ker niso imeli izrazito razpoloženega moža, so se hitro znašli v novih težavah tudi v nadaljevanju. V 24. minuti je Krka že vodila s 44:35 in imela ritem pod nadzorom, tedaj pa si je veliko neumnost privoščil Zvonko Buljan, ki si je na mah prislužil osebno napako in še tehnično. Predvsem pa je naselil živčnost v domače vrste, ki jih je naenkrat zagrabil močan krč. Novomeščani so v naslednjih devetih minutah zmogli le dve točki, pa še ta s prostima metoma. Ljubljančani so naprej prevzeli vodstvo s 49:46, po trojki Salina in košu Alexa Stephesona pa pobegnili na +7. Takrat je Jakov Vladović po nepotrebnem storil dve osebni napaki in moral iz igre, prav tako Dino Murić, ki se je zapletel v prerivanje z Buljanom, nato pa še Luka Rupnik. V razburljivi končnici je bila kadrovska premoč Novomeščanov še bolj izrazita, še posebej zaradi neustavljivega Klobučarja. Ljubljančani so lahko le objokovali zapravljeno priložnost.

»Dve minuti pred koncem je bilo vse videti sanjsko, vendar smo si sami krivi za poraz. Zapravili smo fenomenalno priložnost za osvojitev naslova. Privoščili smo si preveč napačnih odločitev v napadu, v obrambi omogočili Klobučarju veliko prostih metov. Poznale so se nam težave z osebnimi napakami, Murićevo tehnično pa so sodniki morda zapiskali nekoliko prehitro. A takšno je življenje ...« se je pridušal Olimpijin adut Nebojša Joksimović.