Vtis je bil dober, a od njega se ne da živeti

Krka in Tajfun sta v 17. kolu lige ABA priznala premoč Cedeviti in Crveni zvezdi.

Objavljeno
28. december 2015 00.21
Drago Perko
Drago Perko
Ljubljana – V torek so se Novomeščani in Šentjurčani pomerili med sabo za regionalni točki, minuli konec tedna pa sta se slovenska predstavnika zoperstavila Zagrebčanom in Beograjčanom. Slovenska kluba nista razočarala, vtis je dober, a od njega se ne da živeti, zato bo treba točke iskati drugje.

Igralci Tajfuna so doživeli tretji zaporedni poraz, Crvena zvezda pa se je morala pred 2200 gledalci v celjski dvorani Golovec potruditi za končni uspeh. Domača vrsta je imela precej težav, saj še nekaj ur pred tekmo ni bilo jasno, ali bo trener Dejan Mihevc lahko računal na Ceola Clarka III, Sandija Čebularja in Aleksandra Ponjavića. Clark in Ponjavić sta zaigrala, najboljši strelec Tajfuna je moral počivati. Kljub temu to ni vzelo poguma domačinom, ki so dobili prvo četrtino (21:20), v tretji četrtini tekme pa so na krilih Clarka in Ponjavića ujeli Crveno zvezdo pri 47. V nadaljevanju je slovenski državni prvak doživel usodo münchenskega Bayerna v zadnjem kolu rednega dela evrolige. Bavarce je v Beogradu pokopal košarkar Zvezde Marko Gudurić, ki je s tremi trojkami utišal tudi celjski Golovec. Najprej je Gudurić zadel za 47:50, potem za 52:61, piko pa i pa je postavil pri 55:70. Do konca tekma so domačini omilili poraz, gostje pa so se veselili svoje 13. zmage v sezoni. V domači vrsti sta se izkazala Domen Bratož (16 točk, po tri podaje in ukradene žoge) ter Aleksandar Ponjavić (14 točk, štirje skoki, tri podaje). V dresu gostov je navdušil organizator igre Stefan Jović (14 točk, šest podaj). Po obračunu s Crveno zvezdo čaka prvake iz Šentjurja nova zahtevna preizkušnja, 2. januarja gostujejo pri vodilni ekipi tekmovanja, podgoriški Budućnosti.

»Gostujoči ekipi čestitam za zmago, prav tako pa čestitam tudi svojim fantom, saj smo se pred tekmo ubadali s kar nekaj zdravstvenimi težavami. Igrali smo z eno boljših evropskih ekip v tej sezoni. Tako taktično kot z ustreznim pristopom smo se dobro odzvali na igro gostov. Spet smo ponovili niz napak, ko smo izgubljali žoge, gostje pa so to izkoriščali. Prav tako smo dovolili preveč skokov v napadu, gostje pa znajo žoge tudi uspešno izbijati proti branilcem,« je po tekmi dejal domači trener Mihevc.

Cedevita je zaradi svoje zasedene dvorane Dolenjce gostila v dvorani Trnsko. Krka se evroligaške zasedbe trenerja Veljka Mršića ni ustrašila, čeprav je manjkal na zadnjih tekmah sila razigrani Luka Lapornik. Poškodba gležnja mu je preprečila, da bi pomagal. Kljub poškodbi je za tri minute stisnil zobe Matej Rojc, ki pa v nadaljevanju srečanja ni več vstopil v igro. Četudi oslabljeni, so Dolenjci pretili ves prvi polčas. Za dodatno živčnost v domači vrsti je poskrbel še Mirko Mulalič, ki je s trojko za 37:35 prehitel sireno, ki je označila konec uvodnih 20 minut. To je razjezilo gostitelje, očitno pa so na plodna tla padla tudi navodila v garderobi. V nadaljevanju so Zagrebčani naredili niz 11:2 (za vodstvo z 48:37), potem pa le nadaljevali v tem ritmu. V 36. minuti je prednost znašala že 19 točk (66:47) in vse skupaj je bilo dovolj za mirno nadaljevanje do zmage, ki je vitamine še utrdila v zgornjem delu prvenstvene lestvice. Za nameček se je Cedevita še maščevala Dolenjcem za boleč in sila nepričakovan poraz v četrtem kolu. V zadnjih minutah so gostje popravili vtis. V dresu Krke se je z 12 točkami izkazal Mirko Mulalič, trener Ivan Velić pa je minute namenil tudi Imranu Polutaku, Juretu Ritlopu ter Žigi Dimcu. Dostojno minutažo sta dobila tudi novinca Boban Tomić in Matic Rebec.

»V zadnjem času smo igrali tekme v ritmu sreda – sobota. Ob zadnjem obračunu smo imeli tudi dva podaljška, zato nam je manjkalo potrebne svežine. Tokratna tekma s Cedevito je bila primerna, da še dodatno uigramo Tomića in Rebca. Za kaj več kot časten poraz pa smo izgubili preveč žog. Cedevita je tako dobro moštvo, da je to znala vešče kaznovati,« je povedal trener Krke Ivan Velić.

Tretji slovenski predstavnik Union Olimpija bo tekmo 17. kola odigral v sredo, ko v goste prihaja zagrebška Cibona.