Z Dragićem bi dobili hollywodsko zgodbo

Na Gran Canarii se veselijo Slovencev in Litovcev, pogrešali bodo Fince.

Objavljeno
08. maj 2014 11.40
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Medtem ko Španci ne morejo prikriti, da jih bo na letošnjem svetovnem prvenstvu zanimala le pot njihovih košarkarjev do finala z ZDA, na Gran Canarii, ki bo gostila predtekmovalno skupino D, gledajo na stvari drugače. Kot pravijo, bosta pri njih igrali dve reprezentanci od treh, ki so si jih želeli. Slovenija in Litva. Pogrešali bodo le Fince.

Njihov interes je kajpada tržno naravnan, saj Kanarski otoki živijo predvsem od turizma. In ker so navijači slovenske izbrane vrste in »Lietuve« že lep čas daleč najbolj množični na velikih tekmovanjih, za Fince pa velja, da so se navdušili za košarko na lanskem EP pri nas, so imeli tamkajšnji prebivalci pred žrebanjem skupin jasno oblikovan seznam svojih favoritov. Med obiskom Las Palmasa, kjer je prejšnji četrtek uradno odprla vrata Gran Canaria Arena, edino povsem novo prizorišče tekem SP, gostitelji niso kazali niti kančka ignorance, ki je tako značilna za celinski del Španije in velike države nasploh. Vsi dobro poznajo moč in tudi težave slovenske reprezentance, zato niso skrivali upanja, da bodo od 30. avgusta do 4. septembra v živo videli Gorana Dragića na tekmah z Avstralijo, Mehiko, Južno Korejo, Angolo in Litvo, še prej pa na pripravljalni tekmi z ZDA 26. avgusta.

»Saj vemo, da imate še druge odlične košarkarje. Toda Erazma Lorbka, Zorana Dragića in tudi Boštjana Nachbarja, za katerega slišimo, da se je reprezentančno upokojil, lahko stalno gledamo na tekmah španske lige. Phoenixov as bi bil pravi magnet za lokalne ljubitelje košarke, ki bodo polnili našo novo dvorano poleg obiskovalcev iz tujine. Gorana se spomnimo, ko se je poskusil uveljaviti pri Tau Vitorii. Ni mu povsem uspelo, saj so ga najprej posodili Murcii in nato Union Olimpiji, zdaj pa bi se lahko vrnil v Španijo kot eden od največjih zvezdnikov SP. Zgodba bi imela že kar hollywoodski pridih, zato bi bila velika škoda, če letos ne bi igral za reprezentanco,« je pojasnil nekdanji košarkar Sergio Engel, ki zdaj skrbi za promocijo in trženje SP. Da so Slovenci dobro zapisani na drugem najbolj naseljenem od Kanarskih otokov (na površini, 13-krat manjši od Slovenije, živi 840.000 prebivalcev, v Las Palmasu s predmestji okoli 500.000), je potrdil tudi košarkar domačega moštva Brad Newley. »Kako si?« je pozdravil kar v našem jeziku in nadaljeval v maternem: »Pozdravite, prosim, mojega dobrega prijatelja Uroša Slokarja, ki je v prejšnji sezoni igral za našo Gran Canario. Fant od fare je. Slovenci ste malo manj prijazni na igrišču, saj nikoli ne bom pozabil, kako ste nas stresli iz hlač v osmini finala SP 2010,« je dejal krilni košarkar avstralske reprezentance, ki bo letos uvodna tekmica Slovenije na SP.

Pomembna prelomnica za prireditelje mundiala je bil ponedeljek, ko so začeli prodajati dnevne vstopnice za posamezna prizorišča. Za posamične tekme bodo naprodaj od 1. julija in bodo požele največji interes, saj je celodnevni spored s tremi dvoboji običajno preveč naporen za povprečnega navijača. Še posebej na tako privlačni lokaciji, ki ponuja obilo možnosti za zabavo in oddih. Zaradi njih Gran Canario na leto obišče tri milijone tujih turistov (celotni kanarski arhipelag 13 milijonov), za katere je tamkajšnji vrhunec sezone od novembra do aprila, ko drugod po Evropi vlada zimski hlad. Od Barcelone tri ure leta oddaljeni otok, ki mu domačini zaradi raznovrstne pokrajine pravijo kar mini celina, ima namreč tudi zelo prijazno podnebje. Vse leto vlada nekakšna pomlad z dnevnimi temperaturami med 20 in 24 stopinjami. Manjša razlika je le med nekoliko bolj vetrovnim in občasno oblačnim severnim delom otoka, na katerem je Las Palmas, in pol ure vožnje oddaljenem jugom s številnimi letovišči za množični turizem. V slednjem zelo radi prezimijo starejši Nemci, Skandinavci, Angleži in Nizozemci.

Gran Canaria je zaradi svojega slovesa znana tudi Slovencem, zato direktor naše košarkarske reprezentance Matej Avanzo pričakuje številčno podporo v Las Palmasu: »Povpraševanje izdatno presega naša pričakovanja. Sprva je večina govorila o drugem delu SP v Barceloni, kjer pričakujemo okoli 2000 Slovencev. Zdaj pa jih vse več razmišlja o Gran Canarii, čeprav so paketi zaradi stroškov poti nekoliko dražji. Toda za navijače s šoloobveznimi otroki bo denimo zelo zanimiv ogled prijateljske tekme z ZDA in uvodnih nastopov na SP.«