Z jesensko odločitvijo niso storili samomora

Zlatorog: Goran Jurak je prepričan, da v Laškem še niso rekli zadnje besede.

Objavljeno
17. april 2016 21.56
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Košarkarji Zlatoroga so se do sobote resda ponašali z nazivom edinega moštva v Sloveniji, ob katerem se je Union Olimpija sesedla vsakič, ko mu je poskušala sneti skalp. V četrtem poskusu pa so jim popustili okopi in povsem je odpovedal tudi njihov zaščitni znak – obramba. Poraza sicer ne jemljejo tragično in še merijo na uspeh v končnici DP, a moštvu z omejenim igralskim kadrom po izjemno naporni sezoni vseeno pešajo moči.

V Laškem so se namreč jeseni odločili preizkusiti domala v vseh tekmovanjih, v katerih so jim odprli vrata. Poteza se je zdela skoraj samomorilska poteza za moštvo, ki ima komaj za peterko izkušenih igralcev in ki je v zadnjih letih po pešanju virov domačega pivovarskega velikana korenito oklestilo svoj proračun. A najbolj izkušeni član zasedbi Goran Jurak pravi, da jim je vse to prineslo tudi veliko dobrega. »Nastopamo v DP, v pokalu Alpe Adria smo prišli do finala, v slovenskem pokalu do polfinala, igrali pa smo tudi v pokalu FIBA, v katerem smo pokazali nekaj dobrih predstav. Mislim, da se je moštvo pokazalo v dobri luči, najpomembnejše pa je, da se je skozi tolikšno število nastopov razvilo nekaj mlajših igralcev,« je prepričan nekdanji reprezentant, ki pri 39 letih vleče laški voz in ga bo, če mu bo telo služilo, tudi v prihodnji sezoni.

»Četudi je bil takšen ritem za igralce naporen, je bila odločitev z vidika klubske uprave pričakovana. Seveda za še boljši iztržek potrebuješ 14 igralcev, ki se lahko menjajo na parketu, a to si v zdajšnjih časih lahko privoščijo le redki, zato tudi prihaja do padcev med sezono. A mislim, da imamo še vedno dovolj izkušeno jedro in da lahko še kaj pokažemo,« pravi Celjan, ki v zadnjem porazu z Ljubljančani ne vidi nič usodnega, četudi je Zlatorog drugič zapored v ligi za prvaka ostal praznih rok, potem ko je sprva dobil tri od uvodnih štirih dvobojev, tudi otvoritvenega z Olimpijo. Predvsem pa bode v oči, da je prejel kar 102 točki, kar je hud udarec za moštvo, ki se je doslej ponašalo z najboljšo obrambo med elitno šesterico (v povprečju je prejelo 70 točk).

»Obramba, žal, ni delovala, kot smo bili vajeni doslej. A vsak poraz pride prav in zdaj moramo strniti vrste za naslednje dvoboje, ki bodo za nas zelo pomembni. Tokrat je bila Olimpija bolj motivirana in pretrd oreh, a razlika med nami ni tolikšna, kot kaže končni rezultat. Vendar na tej točki sezone štejejo le zmage, tekme pa se vrstijo v gostem ritmu in včasih v takšnih okoliščinah prevladajo tudi taktične odločitve, ko je treba dobro spočiti večji del ekipe za naslednje izzive,« Jurak poudarja, da bodo morali po dveh vezanih porazih zdaj dobiti tudi kakšno tekmo v gosteh. Že v petek jih čaka vodilna zasedba prvega dela DP Rogaška, ki ima zdaj identičen izkupiček treh zmag in dveh porazov. »Dobri nastopi v končnici so naš cilj, vendar po korakih. V tej sezoni se je večkrat pokazalo, da je DP nepredvidljivo in da vsak lahko premaga vsakogar, a z vsakim tudi izgubi. Na koncu bodo jeziček na tehtnici prevesili zbranost, stalnost in motivacija. Je pa res, da je po prihodu trenerja Aleša Pipana zapihal nov veter. Bolj smo se usmerili k obrambi in nanizali nekaj pomembnih zmag, ki so nas dvignile. Sam poskušam pomagati, kolikor lahko. Nimam zdravstvenih težav, je pa pritisk v ligi za prvaka večji, saj se tekmeci bolje pripravijo,« priznava Jurak, čigar povprečje v prvem delu je bilo 12,7 točke, v drugem pa 8,5.