Z ligo NBA še ni povsem opravil

Francoski košarkar Nando de Colo navdušuje tudi v dresu CSKA.

Objavljeno
07. marec 2016 10.20
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Čeprav je do začetka končnice evrolige ostalo pet kol, nihče ne dvomi, ali se bosta Fenerbahče in CSKA uvrstila v četrtfinale. Obe moštvi zanesljivo vodita v svojih skupinah top 16, z enakim izkupičkom 16:3 pa prevladujeta tudi v celotni sezoni. Pogled na učinek košarkarjev razkriva, kdo je med najzaslužnejšimi za uspehe Moskovčanov.

Tako kot po skupni statistični oceni kot po številu doseženih točk (povp. 18,6) je na vrhu razpredelnic branilec CSKA Nando de Colo. Francoz s koreninami na Portugalskem, kjer sta se rodila oba njegova starša, je odlično igral že v prejšnji klubski sezoni in tudi na lanskem EP, v minulih mesecih pa preprosto navdušuje z lahkotnostjo, s katero opravlja strelske in organizatorske naloge. O njegovi racionalnosti priča že imeniten izkoristek metov (55 % za dve točki, 48 % za dve, prosti meti 91 %), ki jim dodaja 5,2 asistence in 3,4 skoka na tekmo. Ob tem pa se odlično dopolnjuje z Milošem Teodosićem, kar ni ravno preprosta naloga. Potem ko je njuno moštvo nanizalo pet evroligaških zmag, zadnje tri proti Olympiakosu, Himkiju in Realu, je De Colo zasluženo osvojil lovoriko za košarkarja meseca.

»Priznanja za posamične dosežke so sicer prijetna, toda na koncu šteje le, kako daleč se je prebilo tvoje moštvo. Zato sem predvsem zadovoljen, da smo po epidemiji zdravstvenih težav, ki ni obšla niti mene, dopolnili igralske vrste in iz tekme v tekmo igramo bolje. Seveda pa želimo biti najboljši tudi na koncu sezone,« pravi 28-letni in 195 cm visoki košarkar iz komune Sainte-Catherine-les-Arras, ki dobro ve, kakšen glas spremlja košarkarje CSKA. Letos bodo lovili že 13. uvrstitev na finalni turnir evrolige v zadnjih 14 sezonah (izjema je bilo leto 2011), ki so jim prinesle tudi številna razočaranja po sila obetavnih začetkih.

»Vsi me sprašujejo, zakaj CSKA običajno pričaka finalni turnir v vlogi velikega favorita, a na svoj sedmi naslov evropskega prvaka čaka od leta 2008. Največkrat je bil za moštvo usoden polfinale, in grenko izkušnjo sem lani okusil na lastni koži. Dobili smo vseh deset tekem uvodnega dela evrolige, v drugem krogu 12 od 14 dvobojev in v četrtfinalu dokaj gladko izločili Panathinaikos, da bi v polfinalu klonili proti Olympiakosu. Letos nimamo več Andreja Kirilenka, Saše Kauna in Sonnyja Weemsa, toda zaradi manjšega števila velikih imen nismo prav nič slabši. Talent pač nič vse, zmagati si moraš želeti bolj kot tekmec,« meni De Colo, ki je poklicno kariero začel pri Choletu, nadaljeval v Valencii (2009-12), nato pa se za dve sezoni preizkusil v ligi NBA. Toda v San Antoniu in Torontu ni dočakal zadostne priložnosti, zato se je odločil za vrnitev na staro celino in sklenil s CSKA dveletno pogodbo, vredno tri milijone evrov. Ali ga bo poleti zagrabilo, da bi se znova podal v ZDA?

»Če bi vprašali mojo zaročenko, ki je doma iz Španije, bi se moral vrniti na Pirenejski polotok. Košarkarska žilica pa mi bržkone ne bo dala miru, saj mi ni bilo lahko zapustiti lige NBA. Po svoje sem si želel ostati pri Torontu, kjer pa so mi lahko le obljubili, da mi bodo poskusili nameniti nekaj več igralnih minut. Vedel sem, da bi mi bilo v drugi kanadski sezoni nekoliko lažje kot v prvi, ko sem prišel v moštvo šele februarja, toda po dolgem premisleku sem ocenil, da moram storiti vzvratni korak in vzeti nov zalet. Izgubljal sem igralni ritem, zato sem se moral vrniti v Evropo. Oglasila so se tudi druga ameriška moštva, toda takrat je bilo že prepozno. Vsekakor pa z ligo NBA še nisem opravil. Začetna izkušnja ni bila lahka, vendar zdaj vem, kako delujejo stvari onstran Atlantika,« poudarja Nando De Colo, ki je bil lani izbran tudi na najboljšega košarkarja severnovzhodne regionalne lige VTB.

S francosko reprezentanco je doslej osvojil tri kolajne na evropskih prvenstvih (zlato 2013, srebro 2011 in bron 2015), pot na letošnje OI pa si bo moral z rojaki še priigrati. V uvodnem krogu dodatnih kvalifikacij se bodo na Filipinih udarili z domačo izbrano vrsto in Novo Zelendijo, če bodo osvojili eno od prvih dveh mest v skupini, pa jih bosta nato pričakali najuspešnejši zasedbi iz sosednje skupine s Turčijo, Kanado in Senegalom. V Rio de Janeiro bo potoval le končni zmagovalec.