Z Madžari in Čehi si ne belijo glave

Košarka: Danes in v nedeljo bo Slovenija odigrala še dve pripravljalni tekmi pred EP.

Objavljeno
03. avgust 2017 23.42
Dimec Žiga. Košarka Slovenija in Rusija. Rogaška Slatina, 30. julij 2017 [Košarka,Slovenija,Rusija,Rogaška Slatina]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Z ruskimi študenti so slovenski košarkarji opravili z levo roko, konec tedna jih v Mariboru čakata dve precej trši kosti, saj sta se tako Madžarska kot Češka uvrstili na letošnje EP. Rezultata turnirja resda vnovič ne bosta v ospredju, selektor Igor Kokoškov celo zagotavlja, da o tekmecih ne ve prav veliko. Zanima ga le igra njegovega moštva.

»Naš glavni cilj v zadnjih dneh je bil vključiti Gorana Dragića in Žana Marka Šiška v delo moštva ter dodati nekaj novosti v igro, zato nismo razmišljali o mariborskih nastopih. Med preostalimi osmimi pripravljalnimi tekmami nas čaka kar precej potovanj, zato poskušamo pametno izkoristiti vsako sekundo na treningih. Nimamo časa v izobilju. Moštvo mora napredovati vsak dan, če želimo pričakati 31. avgust in prvo tekmo na EP s Poljsko v pravi formi. Zavedam pa se, da lahko tudi pripravljalne zmage veliko prispevajo h krepitvi moštvene kemije,« je pojasnil Kokoškov in prikimal oceni, da se je z Dragićevim prihodom ogromno spremenilo za celotno moštvo. Dobilo je svojega kapetana, idejnega vodjo in najboljšega košarkarja.

»Goran je veteran in košarkarski intelektualec, zato bo hitro nadomestil zamujene treninge in se vrnil v igralni ritem. Ne smemo namreč pozabiti, da je klubsko sezono v Miamiju končal pred skoraj štirimi meseci,« je spomnil ljubitelje slovenske košarke in pomirjevalno spregovoril tudi o Erazmu Lorbku. Zagotovil je, da ga nihče ne priganja, naj se čim prej približa nekdanji formi, in da ne lovi nikakršnega roka pred naslednjim kadrovskim rezom v reprezentanci.

»Erazem vidno napreduje. On najbolj potrebuje kolektivne treninge po začetni vadi z Radom Trifunovićem. Nanj ne pritiskamo, da mora karkoli storiti, če bo lahko kakorkoli pomagal, bo njegov prispevek dobrodošel. Moštvo pa oblikujemo ne glede, kaj bo z njim,« je poudaril selektor, ki ima po odhodu Luke Rupnika in Blaža Mahkovica na voljo 17 kandidatov z EP. Med njimi v Mariboru ne bo Anthonyja Randolpha.

Slovenski klubi že lep čas ne morejo zviška gledati madžarskih, pred jutrišnjo tekmo pa kaže poudariti, da reprezentance naših sosedov ne kaže vrednotiti po podatku, da je po letu 1969 le enkrat igrala na EP. Zlata kolajna z eurobasketa 1955, srebro dve leti prej in bron z leta 1946 so resda že oddaljena zgodovina, prav tako dvoboj s Slovenijo na EP 1999, na katerem so naši košarkarji z veliko težavo zmagali z 72:66 in se vendarle uvrstili v drugi krog. Toliko bolj sveže so informacije z lanskih kvalifikacij, ki so jih Madžari tako kot Slovenci končali z izkupičkom 6:0. V svoji skupini so zasedli prvo mesto pred Veliko Britanijo, Makedonijo in Luksemburgom pod vodstvom visokega branilca Adama Hange, ki je pred dnevi podpisal novo triletno pogodbo s špansko Baskonio, zdaj pa ga želita odkupiti tako Barcelona kot ameriški San Antonio. Drugi adut selektorja Stojana Ivkovića iz Črne gore je krilo David Vojvoda, a tudi drugi košarkarji si kljub pomanjkanju mednarodnih izkušenj zaslužijo spoštovanje. V prvih pripravljalnih tekmah je Madžarska brez Hange dvakrat premagala Slovaško s 76:47 in 72:51.

Spored v Mariboru, danes: Slovenija – Madžarska (20.15); sobota: Češka – Madžarska (18); nedelja: Slovenija – Češka (20.15).