Krka z mislimi pri ligi ABA

Pri Krki, ki nima več možnosti za napredovanje med 16 najboljših v pokalu FIBA, gostuje Asvel.

Objavljeno
02. februar 2016 21.30
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Košarkarji Krke bodo proti Asvelu igrali le za čast. Možnosti za napredovanje med 16 najboljših moštev nimajo več, zato bodo v dvorani Leona Štuklja drevi ob 18.30 sklenili nastope v pokalu FIBA. Dodaten motiv bodo lahko iskali v dejstvu, da so na gostovanju v Franciji izgubili za kar 28 točk.

Glavna naloga igralcev Krke bo, da se ne poškodujejo. Pred njimi je zaključek rednega dela lige ABA, v kateri se morajo izogniti zadnjemu in predzadnjemu mestu. V nasprotnem primeru v prihodnji sezoni ne bodo imeli pravice nastopa v jadranskem tekmovanju. »Čeprav nas čaka tekma z Asvelom, smo z glavami povsem pri naslednjem dvoboju lige ABA, ko gostujemo pri Sutjeski. Vsaka tekma bo za nas odločilna, če hočemo obstati v ligi, saj nas je na kupu pet, šest ekip. Do konca lige se lahko dogodi še marsikaj. Prav zato o pokalu FIBA niti ne razmišljamo več,« je priznal center Krke Jure Lalić, ki je najboljši strelec Novomeščanov v evropskem tekmovanju. Zaigral je na desetih tekmah in skupno dosegel 130 točk. Proti Asvelu bo verjetno več časa preživel na klopi, saj bodo priložnost dobili rezervisti. »Pomembno bo, da igralci s klopi dobijo čim več priložnosti. Le tako bodo prišli v pravo formo, s čimer nam bodo v pomoč tudi na pomembnejših tekmah,« je rekel Lalić.

Moštvo Krke v zadnjih dveh tednih vodi Vladimir Anzulović, nekdanji košarkar, ki je s Krko pred petnajstimi leti igral v evroligi, na zadnjih dveh tekmah pa zaustavil črni niz Novomeščanov v obeh mednarodnih tekmovanjih. Najprej v pokalu FIBA proti Kataji, ko zmaga sicer ni imela pravega rezultatskega pomena, a drugače je bilo minuli konec tedna, ko so Novomeščani v ligi ABA po preobratu ugnali Igokeo. S tem uspehom so zdaj lažje zadihali v boju za obstanek. »Z novim trenerjem je v moštvu več žara in borbe. Vzdušje med igralci se je takoj izboljšalo. Pomagalo je tudi, da smo zmagali na zadnjih dveh tekmah,« je povedal Lalić. »Pred tem smo nanizali nekaj tesnih porazov, ob katerih sta odločali dve žogi. Proti Unionu Olimpiji, Partizanu, MZT… Z malo sreče bi lahko imeli več zmag.«

Košarkarje Krke bo proti Asvelu sicer vodil poseben motiv, da se oddolžijo za poraz na prvi tekmi v Franciji, ko so izgubili za kar 28 točk. »Res je, toda takrat smo imeli precej težav s poškodbami,« je na očitek odgovoril hrvaški center. Toda Krka bi imela malo možnosti za uspeh, tudi če bi danes igrala na vso moč in z vsemi razpoložljivimi aduti. Asvel ima namreč nekaj znanih posameznikov. Po imenu najbolj izstopa krilni center David Andersen, ki je trikrat osvojil evroligo s Kinderjem in CSKA iz Moskve (vse tri skupaj z Matjažem Smodišem, legendo Krke). Avstralski košarkar danskih korenin je pozneje nosil dres Barcelone in Fenerbahčeja, preizkusil pa se je tudi v ligi NBA, kjer je igral za Houston, Toronto in New Orleans. S slovitimi evropskimi zasedbami je večkrat gostoval v Sloveniji, ko je bila del evroligaške druščine še ljubljanska Olimpija. Pri 35 letih ni več med najbolj dominantnimi igralci, kar pa ne velja za francoskega reprezentanta Charlesa Kahudija. Devetindvajsetletnik je z galskimi petelini osvojil tri odličja na evropskih prvenstvih (tudi zlato leta 2013 v Ljubljani) in eno na svetovnih prvenstvih.

Bistveno manj izkušenj z igranjem na najvišji ravni ima Lalić, a kljub temu dovolj, da lahko oceni kakovost pokala FIBA. »To je tretji razred evropske košarke. V prvem delu letošnjega tekmovanja smo dobro igrali, toda tudi raven tekmecev je bila slabša. Zdaj, v drugem delu, nam je nasproti že stalo nekaj boljših moštev. Skupno je v celotnem tekmovanju približno deset zelo kakovostnih zasedb, med njimi tudi Asvel,« se je razgovoril Dalmatinec na začasnem delu v Novem mestu.

Pokal FIBA, skupina O

Krka - Asvel (18.30)

Kataja - Maccabi Rand Media (18.30)

 

Lestvica

1. Asvel 5 4 1 407:356 9 točk

2. Maccabi Rand Media 5 3 2 404:377 8

3. Krka 5 2 3 358:402 7

4. Kataja 5 1 4 387:421 6